Guide: Skærehave for begyndere

Herunder har jeg lavet en guide til dig, der ønsker at forsøge dig med at dyrke egne blomster til afskæring i år, så du kan fylde dit hjem med hjemmedyrkede blomster hele sommeren.

Forleden dag postede jeg et dette billede på min Instagram, med en tekst om mine drømme for et ambitiøst skærehaveprojekt i min egen have i år.

bty
skitse over min skærehave i år

Jeg planlægger at udvide køkkenhaven, så der bliver plads til et større bed kun med blomster til afskæring, en egentlig skærehave. Jeg drømmer om at dyrke 25 forskellige sommerblomster til afskæring; og så drømmer jeg naturligvis om de mange smukke buketter jeg kan binde hen over sommeren af hjemmedyrkede, sprøjtefrie blomster.

En af mine følgere, der som mange andre på min alder er ret ny som haveejer, spurgte ind til om jeg ikke kunne lave en guide til skærehave for begyndere. Hun var inspireret til at prøve at dyrke flere snitblomster i sin have, men havde før oplevet at det ikke lykkedes for hende. Det inspirerede mig til dette blogindlæg.

IMG_20170820_151136

Jeg har valgt nogle blomster ud, som jeg har erfaring med er lette at dyrke, som ikke kræver forkultivering dvs. at de ikke skal startes indenfor i vindueskarmen, men kan sås direkte i haven. Det er blomster der gør det godt i en vase og har et langt vaseliv, så du har glæde af dine buketter længe.

Blomster til bukettter

Når man planlægger en skærehave er det vigtigt at tænke på at de blomster man sår, skal have forskellige egenskaber, så man kan skabe smukke buketter. I en buket er der både brug for fyld og for nogle blomster med mere karaktér. Jeg går efter at have både aks-formede blomster, klassiske kurvblomster, blomster med en mere flimmeragtigt blomsterstand der kan bruges som fyld imellem de andre blomster, ved at have forskellige blomsterfaconer, er det lettere at lave buketter der ser lette og levende ud.

Skærehaven

Skærehaven anlægges i et stykke bar jord, et hvert stykke dyrkbar jord kan bruges, men guiden her tager sit udgangspunkt i størrelsen på et af de efterhånden så populære Palle-ramme-højbede der er 80×120 cm. Skærehaven i denne guide består af etårige blomster, det vil sige at blomsterne dør når frosten kommer og den skal altså startes forfra hvert år. Men det er slet ikke så ringe endda, for så for man muligheden for at afprøve nye spændende blomster hvert eneste år.

Det lille bed giver naturligvis nogle begrænsninger, men hellere lykkes med lidt skærehave det første år og så udvide næste sæson. Med rækker på den korte led i et pallerammebed, er der ikke plads til mere en 3-6 planter af hver slags. Den løse jord der er i et højbed, fordi man aldrig går i bedet og derfor ikke trykker jorden sammen som i et traditionelt bed, gør det muligt at plante tættere end i et alm bed, men planterne kræver alle sollys så derfor er det alligevel vigtigt at der ikke plantes for tæt i bedet, plantes der for tæt øges risikoen for at planterne får diverse sygdomme.

DSC_0153 (3)
eksempel på hvor tæt der kan plantes i et pallerammehøjbed

Så tyndt

Ikke at så for tæt er væsentligt, for at få planterne til at udvikle sig og give blomster, ellers ender du med nogle små sølle planter der aldrig rigtigt giver blomster. Får du alligevel sået for tæt, så er det nødvendigt at tynde ud, så du fjerne de småplanter der er for mange. Langt hen ad vejen er det lettere at være omhyggelig med at så med korrekt afstand, så man slipper for at tynde ud. Afstanden afhænger af hvor store planterne bliver, Stolte kavalerer er en stor plante og skal stå betydeligt længere fra hinanden end  Frøkenhat, der er en noget mindre plante. Der står som regel en planteafstand på frøposen, det er dog min erfaring at man, særligt i højbede, godt kan så lidt tættere, end der står på vejledningen.

 

Plantevalget

Der findes så utroligt mange skønne sommerblomster, så det kan være meget vanskeligt at pege på nogle få, til en lille skærehave.  Herunder har jeg beskrevet de planter jeg vil foreslå til en lille begynder skærehave.

Frøkenhat – Zinnia Elegans

Frøkenhat er en skøn sommerblomst. Den ligner en lille fin damehat, deraf navnet. Den holder utroligt godt i en vase, blomsterhandlerne er ikke så glade for dem fordi blomstens hule stængel  let knækker når man binder buketter, Men som en blomst der plukkes i haven og ryger direkte ind i en vase og derfor ikke transporteres eller håndteres ret meget har jeg aldrig oplevet det som et problem. Frøkenhat fås i et væld af smukke farver, fra knaldorange, over pink og lyserød til helt limegrøn, der findes endda også sorter med striber. Zinnia har store frø og er derfor let at så, også for små børnehænder.

Stolte kavalerer – Cosmos bipinnathus

Stolte kavalerer er en fantastisk sommerblomst, det fjerlette friskgrønne løv og de farverige silkeagtige blomster giver en lethed til bedet især når de står og svajer lidt i sommervinden. Som snitblomst har Cosmos ikke et langt vaseliv, men den enorme mængde blomster hver plante producerer, kan man tillade sig at plukke mange blomster og plukke ofte.  Blomsterknopperne er også dekorative og kan tillige indgå i buketter. Cosmos fås i hvid og diverse lyserøde nuancer. De seneste år er der også kommet enkelte lysegule sorter, disse er rigtigt gode til buketter, da de matcher med næste alle andre farver. Der findes et meget stort udvalg af cosmos, både enkelte og fyldte, nogle med mere skålformede eller andre atypiske blomster. Cosmos er en stor sommerblomst og hver plante bliver nærmest en lille busk, så de kræver lidt plads. Cosmos sår sig selv, så du kan få glæde af dem i mange år, jeg luger i massevis op i min køkkenhave hvert år og lader enkelte stå og blomstrer hvor der er plads.

Kongekommen – Ammi majus

Kongekommen er blevet populær i haverne og buketterne de sidste par år. Det er en hvid skærmplante, der passer rigtigt godt ind i det naturlige look, der har vundet indpas de seneste år og så er den let at dyrke og kan sås direkte i haven. Den kan godt blive lidt trist sidst på sommeren, men først på sommeren giver den mange smukke hvide skærme til buketter, den gør det rigtigt godt som fyld i buketter.

Dahlia – Geoginer
Dahlia eller geoginer er blomster der virkelig kan levere mange smukke blomster hele sensommeren, de har derfor en naturlig plads i en hver skærehave. Dahlia sås ikke fra frø, men lægges som en knold lidt ligesom når man lægger kartofler. Knolden kan ikke overleve udendørs om vinteren, men kan opbevares tørt men ikke for varmt, mørk og frostfrit til næste sæson – det er helt ærligt rimeligt besværligt og lykkedes ikke hver gang. Derfor foreslår jeg gerne nyere haveejere at gøre det at de køber de billige knolde, fx i supermarkedet, og så vælge at købe nye hvert år og dermed slippe for besværet, kun på denne måde kan Dahlia regnes for en begynderplante. Så kan man jo altid senere, når man har fået lyst til at udfordre sine haveevner, begynde at prøve kræfter med vinteropbevaring.
Der findes en overflod af farver og former indenfor dahlia, så her gælder det virkelig om at finde lige den farve og facon, der passer til din smag. De allerstørste, også kaldet Dinnerplate Dahlia, som er på størrelse med en tallerken er altså efter min mening ret vanskelige at integrere smukt i en buket pga. deres enorme størrelse. Imens alle de andre typer er særdeles velegnede til buketter.

Irlands klokke – Molucella laevis

Irlands klokke er ikke den mest almindelige sommerblomst, men helt klart én af mine favoritter til afskæring.  Med sine limegrønne blomsterspir skaber de liv i buketter. Det er en meget særpræget blomst. Vær dog opmærksom på at nogle kan være allergiske overfor denne blomst, så vælg hellere en ekstra sort Frøkenhat, hvis du ikke bryder dig om at have potentielt allergifremkaldende plante i din skærehave. På frøposen står der godt nok at den skal forkultiveres, men jeg har i flere år blot sået den direkte i jorden og det går udmærket.

_____________________________________________________________

Planteplan: En lille skærehave for begyndere

En lille skærehave for begyndere
skærehave i palleramme højbed
Dansk navn Latinsk navn blomsterfarve
Frøkenhat Zinnia elegans ‘cut and come again’ Blandede farver: pink,rød,orange, gul
Kongekommen Ammi majus Hvid
Irlandsklokke Molucella laevis Limegrøn
Stolte kavalerer Cosmos bippinathus ’ double click cranberries’ Mørk pink
Georgine Dahlia ’new baby’ orange
Georgine Dahlia ’Arabian night’ Rødbrun/”sort”

 

____________________________________________________________________________________________

Som udgangspunkt har jeg valgt nogle sorter ud, som jeg synes er smukke og velfungerende, men indenfor Frøkenhat, Cosmos og Dahlia er der et meget bredt udvalg af sorter i mange forskellige farver og langt de fleste er lette at dyrke – derfor synes jeg du skal vælge lige præcis de farver, som tiltaler dig – og ikke nødvendigvis holde dig til de sorter jeg har angivet. Her må du vælge om du er mest til pang- eller pastelfarver. Det er trods alt også noget af fornøjelsen, at stå der foran havecenterets bugnede frøstativ og udvælge lige de blomster der ser allersmukkest ud.

Det har ikke været let at foreslå sorter og jeg har en lang række alternativer jeg lige så vel kunne have foreslået. Det har ikke været let for mig at udvælge hvilke sorter der skulle med, jeg har mange favoritter og flere af dem kunne have været med her. Den meget begrænsede plads i bedet udgør en stor begrænsning i forhold til hvad der kom med. Af andre blomster jeg overvejede at tage med er og som er udemærkede alternativer til dem på listen er:

Amaranthus caudatus ‘viridis’ (Rævehale)- grøn
Amaranthus caudatus ‘red tails'(Rævehale) – rød
Calendula officinalis (Morgenfrue)- gul, orange
Calendula officinalis ‘ivory princess’ – cremehvid
Cosmos bippinathus ’Xanthos’  – lysegul
Cosmos bippinathus ’
double click snow puff’ – hvid
Dahlia  ’Eveline’ – lyslilla/hvid
Dahlia ’creme de cassis’ – lilla/hvid
Lavatera trimestris’ dwarf pink blush’ (mamelukærme) – lyserød
Zinnia Elegans ’Envy’ – limegrøn
Zinnia Elegans ’queen red lime’ – gammelrosa/limegrøn

Sidst men ikke mindst, de vigtigste ingredienser for at lykkes med planter er: lys, vand og næring. Derfor skal din skærehave placeres et sted med godt med sol. Du skal have adgang til vand, så bedet kan blive vandet i etableringsfasen og i tørre perioder. Og planterne skal have noget gødning, jeg plejer at fylde godt op med hestemøg i bedet i foråret, inden jeg sår og det plejer at være nok til at få mig godt igennem sommeren, men sommerblomster er ”sultne”, de skal levere så meget på kort tid, så det kan være nødvendigt at supplere med gødning i løbet af sommeren.

Pluk på livet løs

Sommerblomster har den fordel at nu flere du plukker, nu flere blomster kommer der. Man kan sige det sådan, at plantens livsmission er at sætte frø i verden, så den kan sikre næste generation af blomster, først sætter den en blomst, som siden modner til frø. lader du blomsterne sidde og blive til frø, vil planten ikke have et behov for at sætte nye blomster, den har jo allerede sikret næste års blomster ved at have lavet et hold frø. Så pluk løs, nu mere du plukker nu flere blomster kommer der.

Når jeg plukker havebuketter bruger jeg ikke alene sommerblomster fra skærehaven, men også stauder fra havens staudebede og blade og grene fra havens buske, det er altså ikke sådan, at fordi du planter disse seks forskellige blomster i din have, så har du alt hvad du skal bruge til alle de buketter du orker at lave hele sommeren, men du skal nok kunne plukke mange skønne buketter og man skal jo også starte et sted, hvem ved måske får du lyst til at udvide med endnu et skærehave bed næste år og afprøve nogle af de helt fantastiske sommerblomster som kræver lidt mere at dyrke.

Jeg ønsker dig et fantastisk haveår – held og lykke med dine havedrømme.
Lad planteglæden gro.
Liv

 

13 Comments Tilføj dine

 1. Anne siger:

  Tusind tak. Det er en virkelig flot og inspirerende guide. Den skal nok afprøves næste år.

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Velbekomme, altid dejligt at kunne inspirere. Der kommer helt sikkert mere her på bloggen om at dyrke skærehave, jeg er vild med at dyrke blomster til buketter.

   Like

 2. Katrine siger:

  Virkelig god guide. Du skriver super levende og letforståeligt, så tak for det. Dog har jeg et enkelt spørgsmål, som jeg egentlig ofte har tænkt på, da det sjældent står udspecificeret nogen steder. Det er muligvis dumt, men nu kommer det alligevel 🙂 Når man taler om afstand mellem frøene, når man sår – er det så mellem hver ENKELT lille frø? Eller smider man et par stykker af de små frø i et hul, holder så en given afstand og så et nyt hul med et par frø? Det har faktisk altid undret mig, og jeg ender altid med at smide mange frø i bekymring for om at enkelte frø ville glippe og jeg så ville stå uden resultat. Men det har måske resulteret i for lidt plads og dermed et lidt tyndt outcome i virkeligheden…? Mine bede er ikke blevet lige så tætte og bugnende som dine…
  Håber du forstår hvad jeg mener og måske kan give et svar?
  På forhånd tak – hilsen Katrine (@rodderne_kalder).

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Hej Katrine. Tak for dine søde ord. Afstanden er mellem hvert frø og den er virkelig afgørende for resultatet. Sår du for tæt kan du altid tynde ud, altså hive de spirer op der står for tæt.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s