2018 var året hvor jeg gik all-in på at dyrke skærehave – stort set hele køkkenhaven blev inddraget til skærehave og jeg dyrkede blomster så jeg i de bedste uger kunne plukke op til fem-syv buketter uden at det gjorde synligt indhug i staudebedenes blomster, der ellers tidligere har lidt lidt, når jeg ville lave buketter. Jeg har nydt dette år med muligheden for altid at have friske, hjemmedyrkede, sprøjtefrie og smukke blomster i mit hjem. Derfor er der slet ikke nogen tvivl i mit havehjerte – jeg skal dyrke skærehave igen i det kommende haveår, nok ikke væsentligt større skærehave end i år, jeg har alligevel også et godt øje til hjemmedyrkede grøntsager af egen avl, så helt kan køkkenhave ikke udfases og jeg har kun det areal jeg nu engang har, her i min lille 750 m2 parcelhushave i provinsen.
Jeg har kigget på året der gik, voteret og stemt nogle af årets blomster ud og forelsket mig i nogle nye, som skal afprøves, i det her blogindlæg vil jeg forsøge at ridse min plan op for min skærehave 2019 – med det kæmpe forbehold at jeg godt ved at jeg vil nå at forelske mig i endnu flere skønne blomster og at den plan jeg ligger i november vil udvikle sig, blive finpudset og forbedres henover hele vinteren – noget indendørs havenørderi må der gerne være at bruge de kolde måneder på.
En af årets buketter fra skærehaven
Skærehavens rammer
Egentlig er de pallerammer jeg dyrker det meste af skærehaven i ved at synge på sidste vers, brædderne rådner simpelthen i bunden pga. jordkontakt, men jeg går stadigvæk og pusler med hvordan køkken- og skærehaven skal designes, når den en dag, om ikke så lang tid bliver nødt til at blive fornyet, så jeg tror vi tager endnu en sæson med den nuværende opstilling – muligvis med et enkelt nyt pallerammehøjbed, vi plejer at udvide med mindst et højbed pr. sæson og er nu oppe på ti højbede og det er slet ikke nok til at rumme hele familiens havedrømme. Jeg går lidt og drømmer om at omlægge til højbede i Cortenstål, fordi jeg synes det er smukt, men jeg er lidt i tvivl om jernet opsuger varme, giver øget vandingsbehov og kan gøre at vækstvilkårene bliver for meget som i en krukke og det er jeg ikke interesseret i. Hvilken løsning der i fremtiden skal være for højbede i min have har jeg endnu ikke lagt mig fast på, men det bliver spændende at arbejde videre med at få skærehaven til at finde sin form i de kommende sæsoner; jeg har heldigvis gode erfaringer med at lade forandringer i haven summe lidt inden jeg tager en endelig beslutning om hvordan haven skal udvikles så jeg tager det helt roligt at jeg ikke helt ved hvad der skal ske på det felt.

Fyldplanter gør forskellen
Nå det var næste års skærehave det skulle handle om. Som udgangspunkt har jeg tænkt over hvilke af dette års blomster jeg slet ikke kan undvære i min skærehave. Her går førstepladsen til frøkenhatten, Zinnia elegans ’Queen red lime’, en underskøn sommerblomst med holdbare blomster i en herlig mix af støvet limegrøn og gammelrosa – den vil jeg ganske enkelt ikke undvære, den har reddet mange buketter i løbet af sommeren. Dusksalvie, Salvia viridis er også en absolut farvorit blandt årets blomster i skærehaven, jeg har haft den i lilla, lyserød og hvid og den har blomstret fra juni til et stykke ind i november og været fuldstændig mageløs i buketter.
Noget andet jeg virkelig har fået øjnene op for i år, som jeg ikke før har tillagt så stor betydning er fyldplanter. Her mener jeg alle de enårige planter der kan bruges til at skabe luft og liv og fyld i buketter, dem der ikke er blomster, eller ikke ligner klassiske blomster, men alligevel er noget af det mest grundlæggende for at kunne lave en smuk buket. Her kan nævnes etårige prydgræsser såsom harehalegræs, hjertegræs og diverse hirser, eller den smukke og grønne Hareøre Bupleurum rotundifolium ‘Griffithii’. De mange skærmblomster der de seneste år har vundet indpas til brug i grøftekantsbuketter regner jeg også med som fyld, det kan fx være smukke blomsterkørvel, Olaya grandiflora eller de finde kniplingsagtige skærme af prydguleroden Daucus carota ’Dara’ Som fyldplanter regner jeg også en række grønne blomster fordi de kan bruges sammen med alle andre farver af havens blomster får de ofte plads i mange buketter som fyld, fx Nicotiana langdorfii ’lemon tree’, Zinnia elegans ’green appel’ og irlandsklokke Moluccella laevis.
Spyd og spir
Det løfter enhver buket at bruge blomster med Spir- eller spydform. Eksempler på disse blomsterformer er løvemund, levkøjer og riddderspore. Jeg dyrker alle tre i skærehaven også i det nye år. Levkøjer er skønne for deres pastelfarver og vaniljelignende duft. Løvemund er meget mere end de klassiske farvedmultifarvede vi kender fra barndommens landbohaver. Jeg dyrker nogle meget udvalgte sorter, nemlig de sorter der viser blomsterne lidt mere frem end de klassiske typer fordi de er dobbelte eller semidobbelte, hver enkelt blomst syner derfor af mere. Årets løvemund bliver Antirrhinum majus ‘Madame Butterfly’ og Antirrhinum majus ‘Chantilly Bronze’. Dem glæder jeg mig meget til at dyrke, jeg har kun haft enkelte af denne type løvemund før og har simpelthen plukket dem nærmest før de sprang ud, fordi de er så fantastiske i buketter.

Zinniamania
I næste sæson planlægger jeg med et helt højbed med Zinnia. Jeg er ganske begejstret for at dyrke Zinnia , der på dansk kaldes frøkenhat, måske fordi de ligner en lille yndig damehat. De er lette at dyrke og plukket på det rigtige tidspunkt holder de rigtigt længe i vasen. Jeg er ikke meget for de helt klassiske Frøkenhat der ofte er meget spraglede i deres udtryk, de har ofte knald på farverne på blosterbladene og samtidig helt klart gule randblomster. Der findes dog en helt fantastisk variation indenfor frøkenhatte og vælger man sorterne nøje, får man virkelig nogle skønne blomster, nogle i mere afdæmpede farver, med det skønneste farvespil og nogle med dobbelte blomster. Jeg har i 2019 i sinde at gendyrke sorterne: ’green appel’, ’Queen red lime’ og ’Zinderella peach’ af nye sorter skal jeg prøve at dyrke: ’ Queeny lime orange’, ’ Queen lime with blotch’ , ’Zinderella purple’, ’Benary giants mix’ og ’illumination’. Nu må vi se om jeg kan presse dem alle sammen ind i samme højbed, jeg plejer at dyrke syv rækker på den korte led i mine højbede, så det er faktisk lige en sort mere end jeg har plads til.

Tørrede blomster
Jeg kan fornemme at tørrrede blomster er på vej ind igen, efter at det i mange år har været noget jeg kun kunne forbinde med min gamle mormors stuer, er de tørrede blomster nu ved at finde nye pladser i vores hjem. Jeg har selv dyrket lidt blomster egnet til tørring i år og jeg løb simpelthen så hurtigt tør da jeg begyndte på efterårets kranse, så jeg har besluttet at dedikere et helt højbed til tørrede blomster. Det bliver to gengangere fra i år hhv. hindebæren med det besværlige navn: Limonium surowii og så den endnu mindre mundrette: Celosia argentea var. Spicata de er begge to blomster med lyserøde blomsterspir, den ene lidt mere elegant end den anden der egner sig rigtigt fint til tørring. I 2019 vil jeg prøve at dyrke evighedsblomsten Helichrysum igen, det har jeg ellers ikke gjort siden jeg som barn dyrkede den i min 4H-have. Den ligner en helt klassisk blomst, men blosterbladene er helt stive og vokspapiragtige, den fås i mange forskellige farver fra gul over rød til mere lyse og afdæmpede farver. Jeg har valgt sorterne: Helichrysum bracteatum, ‘Silvery Rose’ , ‘White boy’ og ‘Rose girl’. Der kan faktisk godt være plads til en enkelt blomst mere i dette bed og det bliver Stjerneskabiosa, der laver de yndigste kuglerunde florlette frøstande der er meget velegnede til tørring men også friske som fyld i buketter.

Karamelfarver og insta-inspiration
Der findes nogle blomster der bare er så særligt smukke eller specielle at lige præcis den blomst i nøjagtigt den sort må jeg dyrke. Her er instagram med til at få øjenene op for nye darlings, pludselig ses den smukke blomst igen og igen i mit instafeed, og så kommer der jo et behov for at prøve at dyrke den. Jeg hørte én dame sige den anden dag, at hun ikke længere behøvede at købe magasiner, fordi hun altid have instagram lige ved hånden og der fik hun simpelthen så meget inspiration til hus og have at det havde overflødiggjort magasinerne som inspirationskilde – jeg forstår til fulde hendes standpunkt. En af de insta-darlings jeg skal dyrke i skærehaven i 2019 er Sommerfloksen Phlox drummondii ’ cherry caramel’ der er en en skøn sommerblomst i karamelbrun med en markant pink midte og en fantastisk lang blomstringstid – jeg drømte allerede sidste år om at dyrke denne smukke blomst, men det lykkedes mig simpelthen ikke at få fat i frøene, fordi de var udsolgt eller slet ikke var i sortimentet der hvor jeg købte frø. Jeg dyrkede andre sommerfloks i et mix af pasteller og de var skønne, men i år har jeg allerede sikret mig frø af ’cherry caramel’ så jeg ikke skal nøjes med at sukke over andres blomster endnu et år. En anden af disse instagram-kendte skønheder jeg dyrkede for første gang i år og som jeg helt afgjort skal prøve at dyrke igen er den hårede solhat, Rudbeckia hirta ’ Sahara’ der giver store smukke og meget holdbare blomster i de skønneste karamel og rødbrune nuance. Rudbeckia hirta ’cherry brandy’ er ligesom sin førnævnte søster holdbar og smuk, den har de dybeste nuancer af rødvin og chokolade, den har jeg kun dyrket en enkelt plante af i år, nærmest ved et tilfælde og den skal der helt klar være en hel lille række med næste år, for den er simpelthen så fin.

Skærehave for begyndere
[Dette afsnit indeholder reklame, spring videre til næste afsnit hvis du ikke orker reklamer]
I et af mine højbede kommer jeg i år til at dyrke frøene fra temakassen ”PlanteLivs skærehave for begyndere” som frøfirmaet Spirekassen og jeg i år har udviklet sammen. jeg er simpelthen så glad for at Christine fra Spirekassen havde lyst til at realisere min idé om en samlet frøpakke til at dyrke skærehave. Sidste år spurgte en følger på Instagram om ikke jeg kunne lave en guide så begyndere kunne dyrke skærehave – jeg greb idéen og skrev guiden som et blogindlæg som kan læses her. men det viste sig at frøene ikke kunne købes samme sted og det blev alt for besværligt at skaffe de frø, der skulle gøre det let at dyrke en begynderskærehave. Dermed var idéen født til at finde et sted der kunne sælge frøene samlet.
Jeg er selvfølgelig ikke begynder, men selvom blomsterne i temakassen er lette at dyrke er de stadigvæk så smukke at jeg også gerne selv vil have dem i min skærehave. Ved selv at dyrke et højbed, præcis som der står beskrevet i vejledningen i frøkassen, håber jeg at jeg sammen med spirekassen kan have et bedre udgangspunkt for at støtte op om de kunder der har købt Plantelivs skærehave. Normalt er mine bede anderledes opdelt, end i dette bed. Plantelivs Skærehave temakassen er netop tænkt til at skulle kunne udgøre en miniudgave af en komplet skærehave og derfor både har tidlige og sene blomster, fyldblomster og mere prangende blomster blandet i samme bed – tanken er nemlig at køberne af kassen skal have alt hvad de skal bruge til buketter, selvom de kun dyrker et enkelt højbed og ikke fem-seks højbede som jeg. I resten af skærehaven er tanken at planterne skal være mere opdelt i grupper. Zinnia i et bed, spir og spydformede blomster i et bed, fyldplanter såsom græsser og skærmblomster i et bed osv.

Valg af frø
Når jeg har så lille et areal som jeg har til at dyrke skærehave, kan jeg godt lide at dyrke en del blomster i frøblandinger der er en mix af farver. Det gør jeg fordi det giver større variation i de buketter jeg så kan lave at have et stort udvalg af farver. Jeg behøver ikke at have mange af hver blomst, fordi jeg kun plukker blomster til mig selv og til gaver, derfor behøver jeg ikke at kunne lave mange ens buketter, jeg vil hellere kunne skabe noget nyt hver gang jeg binder en ny buket. Den frihed har jeg fordi skærehave for mig er en hobby og jeg ikke som andre forsøger at gøre blomsterbondedrømmen til min levevej.
I 2019 er frøene en blanding af hjemmehøstede frø fra min egen have og frø fra det svenske frøfirma Impecta, det engelske frøfirma Chiltern seeds og det danske frøfirma Spirekassen. Frø til sommerblomster kan købes i langt de fleste større supermarkeder og planteskoler, men går man, som jeg, efter helt specielle sorter kan det være nødvendigt at finde specialbutikker på nettet. Jeg ender ofte med at købe frø flere steder, vinteren er jo lang og kold og det er så hyggeligt at sidde og drømme om sommer på nettet eller med et lækkert frøkatalog i hænderne.
Det var lidt om min skærehave i den kommende havesæson. Jeg håber at du nød at læse med. Skriv gerne en kommentar her eller følg med på Facebook eller instagram hvor der er noget mere aktivitet end her på bloggen.
Mange grønne hilsner
Liv
og så slutte vi lige af med endnu en af årets buketter fra skærehaven
4 Comments Tilføj dine