Dyrk buketten I

on

Jeg dyrker stor skærehave og laver derfor på denne årstid flere buketter hver eneste uge.

Jeg får mange spørgsmål til de enkelte blomster og deres dyrkning, når jeg deler billeder af mine buketter, derfor har jeg besluttet at starte et lille tema. Jeg vil lave en række blogindlæg hvor jeg viser en enkelt buket og beskriver de planter der indgår i buketten. Temaet får navnet “dyrk buketten”. Jeg beskriver planternes navne og lidt om hvordan de dyrkes. Jeg håber at I har lyst til at følge med i dette tema. Skriv meget gerne en kommentar hvis du gerne vil have flere lignende blogindlæg.

Idag om den skønne lilla og hvide buket jeg lavede i her sidst i Juli, imens jeg skriver står buketten lige her på bordet foran mig.
Bukketten er arrangeret direkte i vasen, den er altså ikke bundet i spiral, som mange af mine andre buketter.

DSC_1097

I buketten indgår:

Blåkvast
Løvemund
Tandstikkerurt
Dusksalvie
Vinget hindebæger
Sommerasters
Evighedsblomst

Planteportrætter

Blåkvast – Ageratum houstonianum ‘timeless’ mix

DSC_0658

Blåkvast er en skøn sommerblomst. Jeg har dyrket denne mix med blomster i lilla, lyserøde og hvide nuancer og en god højde til snit. Sået indendørs i marts og plantet ud i maj. I denne buket har jeg udelukkende brugt de lyslilla. Blåkvast holder længe i vasen og har gode stive stilke der ikke behøver opbinding. Vær opmærksom på at mange sorter af blåkvast er lave planter der egner sig bedre til at kante et bed eller krukke, end til snitblomst.

Løvemund  -Antirrhinum majus ‘Madame butterfly’ mix

DSC_1047

Løvemund blomstrer med vidunderlige spirformede blomster der kan løfte enhver buket. Jeg dyrker de sorter af løvemund der vender blomsterne opad og fremad og derfor fylder meget mere i buketter. Her er det sorten ‘ Madame butterfly’ som egentlig er en mix af dobbelte løvemund.  I denne buket har jeg udelukkende brugt de hvide blomster, selvom jeg dyrker den i et mix og derfor har et udvalg af farver.Løvemund er bredsået indendørs i marts og siden priklet om et par gange inden de blev plantet ud i haven i maj. Løvemund har meget små frø og må derfor sås under kontrollerede former, derfor foretrækker jeg at så dem indendørs i en bakke. De små frø skal  kun trykkes ned i jorden, ikke dækkes af jord, så kan man risikere at de ikke spirer.

Tandstikkerurt – Ammi visnaga ‘Green Mist’

DSC_1045

Med sine filligranagtige skærmblomster bidrager tandstikkerurt trods det lidet romantiske navn med romantik og grøftekantssteming til buketter. Kan sås direkte i april eller sensommersås for tidligere blomstring året efter. Holder fint i vasen.

Dusksalvie -Salvia viridis syn. Salvia horminum ‘ White Swan’

DSC_1055

Dusksalvie er en smuk og letdyrkelige salvie, der trods slægtskabet med krydderurten er mere anvendelig til pryd end som krydderi. Dusksalvien her i buketten er den hvide sort ‘White Swan’ men der findes også skønne dusksalvier i lilla og lyserød. Salvie er let at dyrke, kan enten forspires indendørs i april eller sås direkte på friland i april/maj. Den er let at høste frø fra, så man kan let opbygge sit helt eget mix. Fylder pænt i buketter og har en god holdbarhed i vasen.

Vinget hindebæger – Limonium sinuatum ‘QIS Lavender’
DSC_0764

Vinget hindebæger der også kender under sit mere mundrette engelske navn Statice er en virkelig smuk tilføjelse til enhver skærehave. En eminent fyldplante til buketter. Leverer mængder af smukke blomster på stive selvbærende stængler henover hele sommeren. Vinget hindebæger er samtidig anvendelig til tørring og derfor oplagt til evighedsbuketter. Her er det den lavendelfarvede sort ´QIS Lavender’. Fabelagtig til at give noget struktur og stivhed til buketter. Forkultiveres indendørs i marts/april men kan også direkte sås på friland. Fylder med sine bladrosetter godt i bedet, så giv god plads til naboplanter.

Sommerasters -Callistephus chinensis ‘Lemon’

DSC_1190

Sommerasters er sensommerens vinder i skærehaven. Sommerasters blomstrer til langt hen på efteråret, gerne til frosten kommer. I denne buket har jeg brugt den sommeraster der hedder ‘Lemon’ den opleves nærmest hvid, men i udspring har den en lidt lysegul nuance i bunden af blomsten, hvilket nok er årsagen til dens navn. Den gør det rigtigt godt i hvide buketter hvor den kommer til at spille en hovedrolle med sine store blomsterhoveder. Sået indendørs i marts/april og siden plantet ud i maj. Sommerasters i knop er også smukke i buketter, fordi de ligner store grønne blomster. Sommerasters fås i en lang række skønne farver og i lidt forskellige blomsterformer, denne har smallere kronblade end andre sommersasters.

Evighedsblomst -Helichrysum bracteatum ‘White Boy’

DSC_0922

Den fine hvide Evighedsblomst af sorten ‘White Boy’ spiller på ingen måde hovedrollen i denne buket, men den er med som en lille skjult detalje, kun den opmærksomme betragter vil opdage. Evighedsblomster er skønne både friske i buketter som her, men også tørret og anvendt til evighedsbuketter eller kranse. Jeg har i øjeblikket huset fyldt at Evighedsblomster der hænger til tørre, for at kunne strække blomsterglæden helt ind i vinteren. Denne sort er rent hvid og det er faktisk ret fint. Sået indendørs i marts/april og udplantet i maj.

DSC_1109.JPG

 

Jeg håber at I har nydt første indlæg i temaet: “dyrk buketten” – flere følger i de kommende månder.

Husk at jeg deler billeder fra min have, skærehave og buketter dagligt på Instagram kom gerne og vær med i det hyggelige fælleskab derinde. Søg på #plantelivbuket for at se alle mine buketter.

Har du fået lyst til at vide mere om at dyrke skærehave er der inspiration at hente i tidligere blogindlæg her på bloggen:
opstart i skærehaven

Skærehave 2.0

Skærehave for begyndere

Mange glade sommerhilsner
Liv

 

4 Comments Tilføj dine

 1. Hold da op en god ide, og sikken et flot og sagligt indlæg med alle planteportrætterne. WOW.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tusind tak for de fine ord.

   Like

 2. Leif Brun Pajor siger:

  Hvor er det en skøn ide og generøst af dig. Smuk buket 😉

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tusind tak. Haveglæde bliver dobbelt af at dele ❤️ så selvfølgelig deler jeg glad og gerne.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s