CPH Garden 2019

Så blev det endelig tid til CPHgarden 2019, som startede igår torsdag d.20. juni og slutter på søndag d. 23. juni. Jeg var afsted på åbningsdagen fra dørerne åbnede kl.10 til de lukkede dørene kl.18 og jeg blev faktisk slet ikke færdig med at se alt det jeg gerne ville se.

Det skal ikke være en hemmelighed at showhaverne er det jeg først og fremmest kommer efter på CPHgarden. Der er masser af virkeligt fine stande med alverdens lækkert tilbehør til haven, redskaber, vandkander og planter, men jeg bruger meget sjældent penge på den slags – jeg er nok mere end plantedame end en ting-samler.
Derfor er det ikke primært shoppingdelen jeg sætter pris på ved CPHgarden. Det er muligheden for at opleve de kunststykker showhaverne er og muligheden for at kigge efter nye tendenser og spændende nye planter.

Inden du læser videre er du måske nysgerrig på hvordan det gik med årets CPHgarden Award? Jeg ved at mange har brugt tid på at stemme på mig, den opbakning jeg har oplevet i forbindelse med min nominering til en Garden Award i kategorien ”årets haveblog” sætter jeg stor pris på – Tusind tak til jer.
Jeg vandt desværre ikke prisen – den gik til dygtige Maria, der skriver under navnet: Livsnyderhaven – tillykke Maria. Et stort tillykke til de andre Award modtagere også. Årets grønne profil blev: Karna Maj, Årets haveoplevelse: Fru Pedersens have, Årets nyhed: Klimaplanter.dk og Årets haveredskab: vores hænder.

DSC_0931.JPG
Der er travlhed og god stemning når havefolket mødes

Showhaverne

Der er otte showhaver. Som noget nyt er det muligt at gå ind i flere af showhaverne, hvor det plejer at være et rent skuestykke, som kun kan ses ikke betrædes. Det var en forfriskende nyhed, at man kunne komme helt tæt på haverne og flere havde udnyttet det ret kreativt, fx havde showhaven ”Dansk Jungle” fået plads til hele to stiforløb, hvoraf det ene var en lille bro henover et vandbassin.

Af showhaverne vil jeg blot nævne dem der inspirerede mig mest, ellers bliver dette blogindlæg vist en hel roman. Her er tale om fire af haverne: ”Drømmehave til alle” designet af Hannu Sarenström. Haven: ”en skærsommernats drøm” designet af Damholmgaard stauder. Haven: ”naturligvis – den vilde have” designet af Katrine Turner og sidst men ikke mindst ”Tomatgalaxen” designet af Tagtomat.

Drømmehave til alle

Showhaven ”Drømmehave til alle” var frodig og meget blomsterrig. Blomsterne var valgt ud fra den helt ny lancerede serie af stauder fra Walters Gardens – så her var virkeligt plantenyheder at kigge på, især indenfor nye sorter af staudesalvie. Der var nogle skønne detaljer, fx de fine ”køkkenhavebede” med kål, Verbena og slangehvidløg eller det fantastiske rustikke hegn, bygget som en ramme hvori der var puttet syrengrene. Hannu har længe været kendt og anerkendt af svenskerne for sine evner til at skabe haver, han har nu skiftet sin svenske adresse ud med et landsted på Langeland – jeg er helt sikker på at han er én der er værd at holde øje med i de kommende år.

En skærsommernatsdrøm

Showhaven”en skærsommernatsdrøm” blev kåret til ”best in show” og er således årets vinderhaver. Haven var omkranset af hække. Her var placeret nok store træer til at danne følelsen af en lille lund eller en meget lille skov. Der var valgt skyggetålende stauder under træerne og andre stauder til de mere lysåbne arealer ved den store redeagtige sofa i havens ene hjørne. Staudekendskaben fornægter sig ikke her i haven, men designerne driver også egen staudeplanteskole, så det er der jo en virkelig god forklaring på. En skærsommernats drøm havde en skøn stemning, der var mange planter og en stor diversitet i planterne og der var en fin kontrast fra det lysåbne til det mørkere skyggeområde. Jeg havde glædet mig til denne have, fordi designerne bag lavede det, i mine øjne, mest vellykkede staudebeplantninger til gardenshowet i 2017.

Naturligvis – den vilde have

Showhaven: “Naturligvis – den vilde have” var virkelig fin. Her var mange detaljer at gå på opdagelse i, her var helt klart tænkt på at haven skulle udgøre forskellige biotoper til havens dyr og insekter. Her var indarbejdet bunker med dødt ved, stendige, vand og en række hjemmehørende vilde urter. Det var lykkedes at skabe noget der så vildt ud, selvom haven er skabt fra en græsmark på en uge – det synes jeg er noget af en bedrift. Selvom havens fokus var det vilde, var det alligevel lykkedes at finde plads til flere gode opholdsarealer til mennesker.

Tomatgalaxen.

Tagtomat har gjort det igen, de har leveret en showhave, der ikke er som nogen anden showhave! Det gjorde de også sidste år til Malmø Gardenshow, dengang fik de en dårlig bedømmelse pga. at de sprængte rammerne for en “rigtig” showgarden. Jeg kan nu personligt godt lide den legende tilgang. Jeg synes at det lykkedes Tagtomat med denne showhave der kaldes “Tomatgalaxen” at skabe et fuldendt haverum der virker meget ærligt, Det kunne lægge i baghaven ved et byhus og fungere for en børnefamilie. Samtidig er der mange fine detaljer – der er grønne vægge, fiskebassin, rutchebane, køkkenhave, sandkasse, terasse og et lille loungeområde med en blød stol. Denne have har også tænkt på tidens klimatendenser, her er et regnbed i hele havens længde til at håndtere ekstrem regn og der dyrkes grøntsager både på vægge og i bede.

Min generelle oplevelse var at showhaverne ikke helt levede op til niveauet fra første CPHgarden – men det kan også have været mig der denne gang havde sat forventningerne højt, fordi jeg denne gang vidste hvad jeg kunne forvente?
I flere haver savnede jeg følelsen af at haven i sig selv var i stand til at slå en stemning an og skabe en rumlighed der virkede troværdig. Jeg savnede detaljer at gå på opdagelse i. Det er noget af det jeg holder meget af ved showhaver at der er noget at se på fra forskellige vinkler og at det kan være svært at blive færdig med at se på haven, fordi man ønsker at ”få det hele med”. Jeg tror simpelthen også haverne har været udfordret af vejret, den mudrede plæne der gjorde det ud for afgrænsningen på mange af haverne trak på en eller anden måde helhedsindtrykket ned og flere planter var lidt nedtrykte at se på pga. af gårsdagens voldsomme regnskyl.

Inspirationshaverne

Ligesom de lidt større showhaver findes der på CPHGarden ni lidt mindre inspirationshaver. Det er haver der ligesom showhaverne er til at blive inspireret af. De har ofte et tydeligere tilhørsforhold til deres sponsor end showhaverne, her er produkterne fra sponsoren meget tydelige. Af de to inspirationshaver der gjorde størst indtryk på mig var: ”Det rummelige haverum” og ”driverhuset”. Hertil skal dog siges at jeg ikke helt nåede at fordybe mig i alle inspirationshaverne – jeg har besluttet at aflægge dem et ekstra besøg når jeg kommer derind igen på søndag.

Inspirationshaven ”Det rummelige haverum” designet af Dorthe Kvist/Meltdesignstudio i samarbejde med Land Højbede. Haven var én af mine bedste oplevelser på årets CPHgarden. Her var skabt et haverum,der virkelig slog en stemning an! – noget mange af de andre show og inspirationshaver desværre savnede.
Her var flere idéer at blive inspireret af; det fine mix af rustne og galvaniserede højbede, brugen af højbede som bænke med fine siddeflader i træ og ikke mindst brugen af grøntsager som prydplanter; et træk jeg allerede faldt for da Dorthe Kvist brugte det i sin showhave til CPHgarden2017. En inspirationshave der til fulde lever op til sit navn – den inspirerer!

Inspirationshaven. ”Driverhuset” præsenteres af Silvan. Det er en virkeligt interessant kombination af et havehus eller gæstehus og et drivhus med indbygget overdækket terrasse. Jeg kunne sagtens se sådan et skønt lille havehus i min have og der er jeg sikker på at vi er mange der kunne. Driverhuset er specialbygget til lejligheden, men i den korte tid jeg stod ved haven, var der virkeligt mange mennesker henne for at høre hvor man kan købe sådan et skønt hus henne, så hvem ved, måske nogle griber idéen og sætter noget lignende i produktion? Silvan har for nuværende kun denne ene model og den sælges ved lodtrækning på søndag.

DSC_0912
Inspirationshaven: “Driverhuset”. de gennemsigtige paneler kan vippes op, så huset åbnes og der dannes en overdækket terrasse i forlængelse af husets rum.

Årets tendenser
Jeg kan godt lide at forsøge at holde øje med hvad der rør sig i haveverdenen – hvad er yt og hvad er nyt? Jeg er jo ikke uddannet hverken fremtidsforsker eller trendspotter, men her får I alligevel mit bud på hvilke tendenser jeg mener at kunne se, på dette års CPHGarden.

Dette er ikke en helt ny tendens, den har været undervejs de seneste år. Men den ses stadigvæk i en række af årets udstilllingshaver og er forskellig fra hvordan vi tidligere har brugt vores haver. Jeg kalder tendensen: ”Stuen rykker udenfor”. Det er ikke nyt, men det er dog alligevel markant. Uderummet bliver en stue, sofaen og loungearealer bliver en del af haven. Puder og vaser med buketter bliver en del af havens inventar.

DSC_0096
Loungeareal i “den vilde have”

Det er som om de seneste år har fremmet showhaver med færre blomster og mere fokus på det grønne. Dette sås allerede i nogle af showhaverne ved sidste års Malmø Gardenshow og flere af dette års showhaver ved CPHGarden har et element af den tendens jeg kalder: ”meget grønt, færre blomstrende planter”.

DSC_0234.JPG
Et eksempel på de meget grønne bede – her fra showhaven “Dansk jungle”

En anden klar tendens i år var skyggehaver. Jeg tænker at det er en kraftig påvirkning fra sidste års tørke, der medvirker til at vi er ved at få en ny forståelse for hvad fremtidens klima vil kræve af vores haver. Skyggehaver og skovhaver tror jeg bestemt ikke vi kommer til at se mindre til i de kommende år.

DSC_0044
Skyggebed i showhaven: “en skærsommernats drøm”

Hvad der dog ikke var slået tydeligt igennem, hvilket kan undre mig i disse tider hvor vi (i hvert fald i det professionelle miljø) taler så meget om klimatilpasning, er regnbede og andre løsninger til at klimatilpasse og bruge vore grønne områder til at aflede og tilbageholde regnvand. Jeg ville have forventet at mindst en af haverne havde gjort sig tanker om at være en ”resilient have” tilpasset til at stå imod fremtidens ekstreme vejr? Jeg øjnede kun et enkelt decideret regnbed, det var i Showhaven ”Tomatgalaxen” designet af Tagtomat, hvor hele den ene langside af haven var udformet som et smukt tilplantet regnbed.

Her måske en trend, der i showhavesammenhæng, men bestemt ikke i de virkelige haver er på vej ud? Hvor der i 2017 var en køkkenhave i nærved hver eneste showhave, flere steder dog kun i form af et lille højbed, var der ikke nær så meget havedyrkning i showhaverne. Tomatgalaxen havde som en af de få et rimeligt stort køkkenhaveareal, både i højbede og også grøntsager i en grøn væg.

I flere haver sås ligesom i 2017 brugen af grøntsager som prydplanter. I showhaven ”Drømmehave til alle” var det slangehvidløg og palmekål i et smukt mix og i inspirationshaven ” Det rummelige haverum” var der mange grøntsager mixet ind imellem stauder og sommerblomster. Her var squash, majs og lilla glaskål brugt som prydplanter i de flotte plantekasser fra Land.

DSC_0021
Grøntsager som prydplanter – her lilla glaskål i Land plantekasser

Havefolkets folkemøde

I år nød jeg i særlig grad CPHgardens evne til at samle havemennesker, en slags ”havefolkets folkemøde” hvor det er muligt at hilse på rigtigt mange af de fantastiske havevenner- og bekendte man har. Jeg gik ikke mange skridt uden at støde på én jeg kender og det var simpelthen så hyggeligt at få hilst, snakket og givet knus til så mange skønne havefolk fra fjern og nær.

Ligesom sidste gang der var CPHgarden, var der dækket op med et hav af super spændende workshops, foredrag og gardentalks og lige som i 2017 nåede jeg ikke en eneste af disse spændende oplæg. Jeg tager derind igen på søndag og måske jeg så når at høre et enkelt oplæg, det ville jeg egentlig gerne. Måske det skulle være ”Stauder som smagssættere” med madformidleren Jakob Ørstrup i køkkenteltet kl.12. Jeg ville virkelig gerne høre Claus Dalby interviewe den engelske havefotograf Clive Nichols på showscenen kl. 14, men det når jeg nok ikke, for der er jo en Sankt Hans aften der også skal fejres med familien og det er trods alt vigtigere end selv de mest spændende haveoplevelser.

Tak for denne gang CPHgarden – Jeg håber virkelig at der kan findes opbakning i Haveselskabets medlemsbagland til at fortsætte med denne event. Så vi kan ses til CPHgarden 2021.

Jeg håber at du når forbi – det er bestemt værd at opleve.
Liv

4 Comments Tilføj dine

 1. Hej Liv
  Det er simpelthen et kanongodt indlæg. Flot, som du har fået det hele med. Og du har fået taget nogle gode billeder.
  Jeg går også målrettet efter showhaver og inspirationshaver og sidder med en følelse af, at jeg mangler at se resten. Desværre kan jeg ikke lige tage derind igen. Jeg nåede to foredrag, for det er også noget af det unikke, men så missede jeg altså også stort set alle boderne. Jeg ville såmænd ellers gerne have kigget. Og jeg fik heller ikke taget så mange billeder. Den slags tager også tid.
  Sidste gang syntes jeg, at jeg fik nået det hele på den halve tid, derfor føler jeg, at der var meget, meget mere denne gang. Det MÅ der have været… :-))
  Og så var det jo et højdepunkt, at vi to mødtes og fik sat ansigter på.
  God fornøjelse i morgen.
  Kh Lisbeth

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tak Lisbeth. Ja det var svært at nå det hele og herligt at få sat ansigt på hinanden.

   Like

 2. Dorthe Kvist siger:

  Hej Planteliv,
  Tusind tak for dine søde ord om min inspirationshave, det varmer ( ;
  Jeg er så glad for at du blev inspireret.
  Stort kram Dorthe

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s