Opstart i skærehaven

Skærehaven er nu helt plantet til. Mange måneder med forberedelser, frøindkøb og forkultivering er nu slut.  Mere end hundrede småplanter har forladt stuen, været på midlertidigt ophold i drivhuset og er nu endelig plantet ud i haven. Nu er det bare at vente og vande – og luge en lille smule. Der skal heldigvis næsten ikke luges i mine højbede, imens ukrudtstrykket er anderledes massivt i mit bed i jordhøjde.

DSC_0063
Skærehavens forkultiverede blomster på besøg i drivhuset
Skærehave 2019
Årets opdeling af bedene i skærehaven

De kolde maj nætter er forhåbentlig også en saga blot. Aldrig før har jeg brugt så mange aftentimer på at dække fiberdug over nyudplantede blomster. De fleste planter ser ud til at have klaret de kolde nætter. Dog har jeg lidt udfordringer med mine Frøkenhat (zinnia), de første fik jeg desværre sået for tidligt, så de fik frostskader, jeg overvejer om jeg bliver nødt til at efterså, så jeg får den overflod af Zinnia, som jeg havde drømt om til sommer.

Noget andet jeg har drømt om er at have blomster nok til tørring, til at jeg kan lave kranse og måske evighedsbuketter til efteråret eller vinteren, når havens blomstreflod igen begrænses af kulde og korte dage. Bedet er nu plantet til og jeg glæder mig til at have mange forskellige farver af evighedsblomst ( forskellige sorter af Helichrysum bracteatum) , de populærer trommestik blomster (Craspedia globosa), lyserød ungkarleknap (Gomphera globosa ‘rose’) og  pastelfarvede vinget hindebæger (Statice sinuata forskellige sorter), knitrende kugler af smukke stjerneskabiosa (Scabiosa stellata ‘Sternkugel’).

DSC_0309
Et helt bed med blomster egnet til tørring

Jeg har i år prøvet at forspire mine dahlia i kasser med letfugtig kokosmuld i drivhuset. Det har jeg gjort i håbet om at det giver det forspring i blomstring. Her sidst i maj er Dahliaerne plantet ud, så de kommer til at danne en hel “dahlia-sti” bagerst i køkken- og skærehaven. Bag dem kommer der til at klatre bønner op af en bønnetipi og ærteblomster op af et andet stativ jeg har bygget af hasselgrene.

DSC_0064
Dahlia forspires i drivhuset i starten af maj
DSC_0374.JPG
En sti af Dahlia bagerst i min kombinerede skære- og køkkenhave.

Noget der er en uventet succes er de sommerblomster, kornblomster og Jomfru i det grønne, jeg såede i sensommeren, i ren frustration over at intet ville gro i tørken. De groede nærmest ikke pga. tørken, men så kom vinteren og de overlevede kulde og sne og nu blomstrer de som det allerførste i skærehaven. Jeg skal helst sikkert udforske det med at vinterså/sensommerså til næste sæson.

Nu glæder jeg mig til at skærehaven begynder at blomstre og jeg igen kan plukke alle de buketter jeg har lyst til. Her får I lige en af maj måneds skønne buketter. Buketten består af tulipanerne: ‘Black hero’, ‘Spring green’ og ‘Groenland’, af sommeranemone (Anemone sylvestris) og Rødbladet kørvel (Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’), af Aftenpragtstjerne og Hyrdetaske fra grøftekanten. Bukketten er plukket 9. maj.

 

Husk at du endnu kan nå at stemme på mig som modtager af en Garden Award for “årets haveblog” – hvem der får prisen afgøres udelukkende af stemmer online, så jeg har brug for alle de stemmer jeg kan få, for at have en chance. Du kan stemme lige her

Tak fordi du læser med – de bedste grønne hilsner.

Liv

4 Comments Tilføj dine

 1. Lotte Juul Eldrup siger:

  Hej Liv.
  Jeg må simpelthen vide hvad du har puttet i bunden af dine plantekasser.
  Jeg har haft kasser der stod direkte på jorden og resultatet blev skønne planter der blev totalt invaderet af senegræs og til sidst måtte jeg opgive.
  Hvad gør du?
  Vil så gerne have kasser igen 🙏🏼
  Mvh Lotte

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Hej Lotte. Jeg har såmænd bare lagt våde aviser i bunden ovenpå græsplæne hvor græstørven lige blev vendt om. Jeg har helt med vilje ikke bund i bede, da jeg ønsker at regnorme og andre nedbryderdyr har fri adgang til min jord. Jeg vil ikke have at højbedene fungerer som en stor krukke. Jeg tænker om du startede med ukrudtsfri jord?

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s