Det nye staudebed III

Det nye staudebed er, hvad faste læsere af denne blog ved, et stort staudebed jeg har anlagt lige udenfor stuens store vinduesparti, så det altid kan nydes indefra. Med denne centrale placering er bedet en daglig glæde.

DSC_0050
staudebedet domineres af Cypresvortemælks gule tæppedannende blomster

Bedet blev til da vi i efteråret 2015 bygget ny terrasse. Bedet adskiller sig fra havens andre staudebede, ved at være det eneste bed jeg selv har startet fra bunden. Alle de andre bede er oprindelige bede fra husets tidligere ejer og her kæmper jeg en evig kamp imod især skvalderkål, men også imod meget dominerende bunddækkere som pengebredet fredløs, skovjordbær, krybende kulsukker og Have-guldnælde.

Nu er det over et år siden jeg sidst har opdateret fra dette mit yndlingsbed, og jeg tænker derfor at jeg vil vise lidt forårsbilleder fra bedet. Det nye staudebed domineres her hvor forår er ved at blive til sommer af mørke tulipaner, mørke- og lyseblå prærieliljer, rødbladet kørvel og de mørke blade fra silkepæoner.

DSC_0175
Anthirscus sylvestris ‘Ravenswing’
DSC_0526
Et hav af skønne Camassia, en perfekt baggrund for mørke tulipaner

Her i bedet gror også havens tre største træpæoner. Den store lyserøde har jeg ikke navnet på. Den viltre hvide hedder ‘Feng dan bai’ og den hvide med de lillasorte pletter er Paeonia ‘Rockii’. De to hvide har haft det bedre, da jeg sidste år forsøgte mig med at beskære dem og det har de ikke været så glade for – jeg håber at de kommer sig i år, hvis sommeren bliver mindre tør.

 

 
Bunden af bedet udgøres her sidst i maj af et frodigt grønt tæppe af blade. Blade fra utallige sommer- og efterårsblomstrende stauder der endnu ikke er i blomst. Deres blomstring begynder i takt med at forårsløgenes blomstring takker af.

Bunden i bedet tegnes blandt andet af flere forskelllige sorter af storkenæb, blandt de storkenæb der blomstrer allerede skal nævnes: Bølgekronet storkenæb (Geranium phaum) og Kaukasisk storkenæb (Geranium renardii) den sidste har de mest fantastiske blade.

DSC_0557.JPG
Geranium renaridii, en skønhed ikke mindst pga. sit særegne løv.

I bedet er virkeligt mange stauder pr. kvadratmeter, jeg kan ikke få dem alle med her, men I skal lige have lidt flere billeder fra bedet, før jeg takker af for idag.

DSC_0559
Lidt Akelejer i rosa og mørklillafarver har også fået lov til at snige sig ind i bedet
DSC_0529
Geum i smukt selskab af Cypresvortemælk
DSC_0228
Silkepæoners rødlige løv pynter smukt i bedet i april og maj

Mange grønne hilsner, må du have en rigtigt dejlig dag.
Liv

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s