PlanteLivs Skærehave 2022

Så blev det tid til at sætte ord på mine planer for skærehaven i dyrkningssæsonen 2022. Som det ser ud i skrivende stund er planen at jeg skal dyrke omkring 90 forskellige blomster fra frø i det kommende år. Jeg dyrker primært i højbede efter det jeg kalder PlanteLiv-metoden, den kan du læse meget mere om her. På den måde får jeg plads til mange blomster på relativt lidt plads.

Selvom halvfems forskellige blomster kan lyde af helt enormt mange, så er det faktisk kun en brøkdel af dem jeg havde lyst til at dyrke, hvis jeg havde tiden og pladsen. Jeg vælger hvert år at afprøve lidt nye sorter. Samtidig holder jeg fast i en lang række af mine favoritter. Årets “hold” er sat og det er et skønt mix af velkendte favoritter og nye bekendtskaber. Hæld kaffe i koppen og læn dig godt tilbage i stolen, for det her blogindlæg bliver langt…

Da jeg selvfølgelig overholder reglerne om Copy-right, kan jeg desværre kun dele billeder af blomster jeg selv har fotograferet. Derfor er alle blomster i bedplanen ikke afbilledet, de nye sorter får jeg først taget billeder af i det kommende år.

Skærehaven en sommerdag i 2021

Årets bedplan

Planen er at have skærehave i ti højbede og i en del almindelige bede i jordhøjde. Særligt Dahlia vælger jeg at plante i jorden fremfor i højbede. Det samme gælder andre af de høje og brede blomster.
Jeg planlægger med bede sammensat efter farve eller funktion, men har også bede med monokultur af en enkelt slægt.

Der bliver et rosa bed, et lilla bed, et bed med evighedsblomster, et bed med gode fyldplanter, et bed med skærmplanter, et bed med gode begynderblomster, et bed med Frøkenhat, et bed med sommerfloks, et gyldent bed og et bed som fortrinvis er tiltænkt franske anemoner og ranunkler, men som plantes til med sommerblomster når de takker af først på sommeren.

En del af bedene er sammensat med et “formidlingsmæssigt” sigte, fx. begynderbedet. Sådan et behøvede jeg dybest set ikke at have. Det har jeg fordi jeg godt kan lide, at have konkrete eksempler jeg kan vise frem og skrive guides til jer ud fra.

I de kommende bedbeskrivelser står de laveste blomster først og derefter står de i rækkefølge efter hvor de skal stå i bedet. Jeg sætter de laveste blomster i den sydvestvendte ende af mine højbede, hvor der kommer mest sol, sådan undgår jeg at høje planter skygger de lavere væk.

Lyn-skitse over årets plan for skærehaven

Det rosa bed

I det rosa bed skal jeg dyrke en lang række forskellige smukke lyserøde blomster. Det er en god blanding af sorter jeg har dyrket før og nye sorter jeg endnu ikke har afprøvet. Jeg ser særligt frem til at dyrke den spændende nye Løvemund ‘ Costa silver’ som er én af de nye engelske frø-nyheder jeg skal afprøve i år – det samme er den fine sommerasters ‘ Flamingo at sunset’.
Jeg glæder mig til at dyrke den smukke akshindebæger igen, den har jeg ikke dyrket i et par år og den har virkeligt fine lyserøde spirformede blomster som egner sig til tørring.

SommerfloksPhlox drummondii grandiflora ‘blushing bride’
SommerastersCallistephus chinensis ‘ Flamingo at sunset’
FrøkenhatZinnia elegans ‘ Luminosa’
Kæmpe evighedblomstHelichrysum bracteatum ‘silvery rose’
LøvemundAntirrhinum majus ‘Costa Silver’ F1
akshindebægerLimonium suworowii.
Sommerfloks, Phlox drummondii ‘ Blushing Bride’

Det lilla bed

Jeg havde simpelthen for få lilla blomster i min skærehave i 2021, så den kommende sæson går jeg all-in på lilla og laver et helt bed. Den vidunderlige lyslilla sommerasters ‘ Lady Coral Lavender’ glæder jeg mig til at dyrke igen – den er så utroligt smuk med den smukke afdæmpede farve. Jeg har endnu ikke bestemt mig for hvilken frøkenhat jeg skal have i bedet, kun at den skal være lilla – så derfor står der to sorter på planen. Den skønne ‘Potomac Lavender’ løvemund har jeg dyrket før, den er virkelig god i buketter og derfor et must-have i min skærehave. Enkeblomsten ‘ Oxford Blue’ er en sand favorit herhjemme, elsket af både mig og havens sommerfugle. som ofte aflægger den et visit. Den havde jeg ikke fået sået i 2021 og jeg savnede den.

SommerastersCallistephus chinensis ‘ Lady coral lavender’
dusksalvieSalvia viridis – lilla
Grøn tobakNicotiana langsdorfii ‘ Lemon tree’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Zinderella liliac’/Benarys giant liliac
LøvemundAntirrhinum majus ‘Potomac lavender’
EnkeblomstScabiosa atropupurea ‘Oxford blue’
blomster i det lilla bed
Sommerasters Lady Coral Lavender, Grøn tobak, dusksalvie og enkeblomst

Evighedsbuketter

Et af mine højbede har jeg udvalgt til at dyrke forskellige blomster der egner sig til tørring til evighedsbuketter og kranse. Jeg glæder mig til igen at have de sjove runde gule “trommestikker”. I 2021 har jeg ikke haft dem, i det tidlige forår så det ud til at dem jeg havde ville overvintre, derfor såede jeg ikke nye. De overvintrede desværre ikke alligevel og derfor har jeg savnet dem en hel sæson. Af nye spændende sorter jeg glæder mig til at dyrke er Kæmpe Evighedsblomsten ‘ Orange delight’ og Staticen ‘ Apricot desire’. Den sidstnævnte er et miks af skønne abrikos og fersken nuancer. Den lille letdyrkelige Solvinge Helipterum roseum ‘ Pierrot’ skal jeg have igen, de smukke hvide blomster tørres let, men pynter også friske i buketter. I det hele taget bruger jeg alle disse skønne blomster både friske og tørrede i mine buketter.

TrommestikCraspedia globosa
RosenvingeHelipterum roseum ‘Pierrot’
KanariegræsPhalaris canariensis
Kæmpe evighedblomstHelichrysum bracteatum ‘orange delight’
Kæmpe evighedblomstHelichrysum bracteatum ‘Apricot peach’
Vinget hindebægerLimonium sinuatum ‘ apricot desire’
Et billede fra sidst jeg havde et helt bed med evighedsblomster

Begynder-blomster

Et af mine højbede har jeg afsat til at dyrke alle de blomster jeg tør anbefale en nybegynder i skærehavedyrkning at kaste sig ud i. Blomster som allesammen kan sås direkte på friland uden besværligt forspiring. Blomster som ikke er svære at få til at få til at spire, som ikke kræver opbinding og som i det hele taget er nærmest en garanti for succes, uanset erfaring med havedyrkning.
Der er ret store variationsmuligheder for dig som ønsker at kopiere dette bed, Alle blomsterne i bedet fås i flere farver: kornblomst (blå, hvid, rosa, lilla, hvid, “sort”)), dusksalve (hvid, lilla, rosa), kinesisk hundetunge (blå, lyserød), Frøkenhat ( mange farver) og Morgenfrue (fersken, cremehvid, orange, gul) . Jeg har valgt en rosa farvetone til bedet, men man kunne også gå med blå/lilla eller hvid, eller et mix af mange farver. De etårige prydgræsser er skønne til at give en buket liv og skabe et grøftekantslook, man kan vælge en enkelt slags, fx. hjertegræs eller fontænegræs – eller som her vælge et mix, så der kommer lidt forskelligt. Også de sås direkte på friland og spirer hurtigt.

Er du begynder i skærehavedyrkning kan jeg anbefale at læse min guide til skærehave for begyndere her.

Græsmixornamental mix
dusksalvieSalvia viridis – rosa
kinesisk hundetungeCynoglossum amabile ‘mystic pink’/mystery rose
MorgenfrueCalendula officinalis ‘bronzed beauty’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Queeny red lime’
KornblomstCentaurea cyanus ‘classic magic’
Kornblomst, Centaurea cyanus ‘ Classic Romantic’

Fyld

Jeg har afsat et helt bed til buketfyld. I mine øjne er den sikreste vej til succes med hjemmedyrkede bukketter at bruge nok fyld. Derfor har jeg afsat et helt bed til disse måske ved første øjekast lidt “kedelige” planter. Her er en blanding af grønne planter, græsser og andre planter i samme bed. Derudover har jeg også planlagt et helt bed med skærmplanter, de er også skønne som fyld i buketter.

Slørhvene er en skøn fjerlet græs, som danner det smukkeste “slør” henover en buket eller en krans. Den er god at tørre til evighedsbuketter. Planten er ikke ret høj og hvert strå er meget tyndt, så den er lidt noget juks at høste, men den er besværet værd. Vær opmærksom på at den skal stå yderst i højbedet for at kunne vokse optimalt.
Hareøre er med sine blåduggede blade og grøngule skærme noget af det bedste fyld til buketter, den er ikke en god “cut-and-come-again” plante – derfor bør der sås flere hold henover sommeren. Ellers vil der ikke være hareøre at plukke sidst på sæsonen. Jeg dyrker to sorter i 2022 ‘ Griffitti’ og ‘Garibbaldi’, for at få en bedre idé om hvilken én jeg bedst kan lide. Den ene i dette bed, den anden i mit bed med skærmplanter. Hareøre er en skærmplante og spiringen er derfor langtrukken og kan være lidt drilsk. Så flere hold og så gerne på forskellige måder, både direkte på friland og som forspiring inde og i drivhuset. På den måde er der flere chancer, lykkes det ene ikke, lykkes det andet nok. I det hele taget synes jeg at det er vigtigt at ture kaste sig ud i dyrkningen af blomster med en nysgerrighed og lyst til at afprøve og gøre sig sine egne erfaringer.

SlørhveneAgrostis nebulosa
Jomfru i det grønneNigella damascena ‘ Albion black pod’
harøre, rundbladetBupleurum rotundifolium ‘garibaldi’
Irlands klokkeMolluccella laevis
Kolbe hirseSetaria
KarseLepidium sativum
Karse, Hareøre, Setaria og Nigella ‘Albion Black Pod’

Skærmplanter

Jeg har valgt at have et helt bed med de skønne skærmplanter. Skærmene er fantastiske til at skabe et romantisk grøftekantslook i buketter. De Bliver ret høje og kan derfor være svære at få til at trives sammen med andre lavere planter. Derfor har jeg valgt at sætte dem i samme bed. Jeg håber også at det bliver et helt fantastisk syn når de mange forskellige skærme væver sig ind imellem hinanden. Skærmplanterne kan også efterårssås, derfor har jeg en del af skærmene på vej allerede, rundt omkring i skærehaven.

harøre, rundbladetBupleurum rotundifolium ‘Griffitii’
BlomsterkørvelOrlaya grandiflora
TandstikurtAmmi visnaga ‘Casablanca’
PrydgulerodDaucus carota ‘Dara’
SkærmdildAnethum graveolens ‘Mariska’
KongeskærmAmmi majus ‘Graceland’
Prydgulerod, Blomsterkørvel, Skærmdild, Tandstikkerurt og Hareøre.

Frøkenhat

Jeg er helt og aldeles forelsket i Frøkenhat. Derfor har jeg for tredje år i træk valgt at have et helt bed med de smukke hatte. Jeg plejer at kalde det Zinnia-mania, fordi det virker som et passende navn til et bed med disse skønne divaer. Frøkenhatte er det nærmeste naturen kommer på “tegneserie-blomster”. Frøkenhatte er perfekte blomster i fantastiske farver og med et langt vaseliv. Samtidig står de meget længe i blomst i havens bede, det er en stor fornøjelse med en lille indsats. Jeg har skrevet en hyldest til Zinnia, læs meget mere om den skønne plante der.

Af nye Frøkenhatte jeg glæder mig til at afprøve i år er sorten ‘ Sunbow Purple’, på billederne på frøposen ligner den den smukke Zinnia ‘Queen Red Lime’, men den skal prøves, så jeg kan se hvad den kan.
Zinnia findes i forskellige “serier”, Jeg er meget begejstret for Queen-serien med afdæmpede farver og oklahoma-serien med de små kompakte runde blomster. Samt giganterne iblandt Zinnia som både sælges under navne som “Benarys Giants” men også fås under navne som starter med “Florist”. Af disse serier skal jeg som nye sorter for mig i år dyrke: Oklahoma pink, Queen Lime Mix og Florist green i år.

Jeg har også lidt Zinnia andre steder i bedene i min skærehave. Så jeg kommer op på omkring 10 forskellige sorter, ligesom jeg plejer.

FrøkenhatZinnia elegans ‘Oklahoma salmon’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Oklahoma pink’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Queen lime mix’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Queeny lime orange’
FrøkenhatZinnia elegans ‘sunbow purple’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Florist Green’ F1
Et af mine Zinnia-mania bede

Sommerfloks

Sommerfloks er en af de skærehaveplanter jeg slet ikke kan anbefale nok. Derfor har jeg også afsat et helt bed til dem. Sommerfloks er lidt et lunkent bekendtskab til at starte med. Først på sæsonen er de ranglede og skæve og ligner slet ikke noget som vil blive til en skøn snitblomst. Derudover kan de være lidt svære at spire, da de spirer bedst i mørke, men helst ikke skal mere end få milimeter ned i jorden. Overdækning med fx mørk plast kan altså være en fordel ved forspiringen, dog kun til det øjeblik hvor der ses spirer. Sommerfloks har langt fra den ranke og oprette vækstform som vi kender fra stauden høstfloks, som er noget mere kendt i de danske haver end sommerfloks.
Sommerfloks har de mest vidunderlige farver, der findes sorter i den lækreste karamelfarve – fx. ‘ Isabellina’, ‘ Cherry Caramel’ og ‘Cremé Brûlée’. Udfordringen med høstfloks er deres højde, det er kun de højeste typer som lige præcis kan snige sig op på en højde der gør dem anvendelige som snitblomster, på en god dag kommer de op på 50-60 cm. Dette kræver opbinding, jeg binder et støttenet med masker på 10*10 cm over hele bedet, så er det godt støttet fra starten. Mange steder hedder de højeste sorter “Grandiflora”, altså Phlox drummondii grandiflora, andre steder må man kigge sig godt for og se hvilken højde der er angivet. Jeg har prøvet at få købt en af de lave sorter og når de angives til kun at blive 25 cm, så passer det desværre. Trods de mange vanskeligheder med at dyrke sommerfloks er de simpelthen SÅ fantastiske i buketter at de bliver helt uundværlige – PRØV DEM!

Af nye bekendtskaber for mig i år er to mix med blandende høje sorter af Sommerfloks, det er de to som hedder ‘Tapestry’ og ‘ Arts Shades’. Jeg er spændt på hvilke nye farver de vil tilføje mit floksbed i år.

SommerfloksPhlox drummondii grandiflora ‘Isabellina’
sommerfloksPhlox drummondii ‘creme brulée’
sommerfloksPhlox drummondii ‘cherry caramel’
sommerfloksPhlox drummondii ‘Tapestry’
sommerfloksPhlox drummondii ‘Art Shades’
SommerfloksPhlox drummondii grandiflora ‘Alba’
Et bed fyldt med lækre sommerfloks

Det gyldne bed

Dette bed opstod lidt tilfældigt, da jeg begyndte at få overblik over hvilke planter jeg endnu ikke havde fundet en plads til i min skærehaveplan. Der tegnede sig et billede af en række gyldne toner. Jeg bestemte mig derfor for et gyldent bed med en smule lyserødt. I dette bed er der mange nye blomster jeg aldrig har dyrket før. Konellike og trompettunge er helt nye kulturer for mig, dem har jeg aldrig dyrket før. Trompettungen har smukke gyldentbrune farver og var en frø-nyhed i år jeg måtte afprøve. Konellike har jeg læst mig til skulle være meget letdyrkelig og på billeder ser den skøn ud med sine meget små blomster på lette stængler. Jeg tænker den er virkelig god i buketter og glæder mig til at afprøve den. Det her bed er virkelig en joker, for jeg kender de færreste af planterne og er meget spændt på hvordan det ender.

TrompettungeSalpiglossis sinuata ‘ Café au lait’
almindelig blåkvastAgeratum houstonianum ‘Dondo white’
DuftresedaReseda odorata
Brudeslør, etårigGypsophila elegans ‘Rosea’
Flerfarvet okseøjeGlebionis carinata ‘ Dunetti’
KonellikeVaccaria hispanica
EnkeblomstScabiosa atropupurea ‘Fatamogana’
Den smukke Ageratum ‘ Dondo White’

Ranunkler og Franske anemoner

Ranunklerne og de Franske anemoner har deres eget bed, når de er afblomstret i løbet af forsommeren putter jeg en del af overskudsplanterne fra min forspiring, eller direktesår nogle blomster i det tomme bed. Lige nu har jeg ikke et overblik over hvilke ranunkler og franske anemoner jeg har. Jeg har købt lidt nyt og gemt en hel del fra sidste år. Efter de store tabstal jeg havde på de ædle knolde sidste forår, er mit overblik over hvad der har overlevet forsvundet. Det bliver én stor overraskelse når de springer ud først på sommeren. Begge dele sætter jeg igang i løbet af februar, med håb om blomster i løbet af maj. Læs hvordan her. Jeg har snydt lidt og startet en smule allerede, som nu er spiret fint i mit nye bed i drivhuset.

Smukke ranunkler

Drivhusbedet

Langs drivhuset nedlagde jeg sidste år to højbede og etablerede et større jordbed. Her vil jeg i år dyrke flere af de pladskrævende planter. Jeg tænker at her blived plads til de smukke Amaranter, lidt løvemund og de fantastiske Staticer. En enkelt enkeblomst håber jeg også at finde plads til, da jeg ikke fik den flettet ind i mine øvrige planer. De fantastiske amaranter blev jeg helt solgt til i år, derfor skal jeg have dem igen og gerne flere af hver sort. Her er planterne ikke sammensat efter at matche pænt, men fordi de gror bedst hvis de får god plads.

EnkeblomstScabiosa atropupurea ‘Salmon Queen’
AmarantAmaranthus cruentus ‘Hot biscuits’
AmarantAmaranthus sanguineus nanus green thumb
AmarantAmaranthus cruentus ‘Oeschberg’
Vinget hindebægerlimonium sinuatum ‘seeker white’
Vinget hindebægerLimonium sinuatum ‘ seeker lemon’
Vinget hindebægerLimonium sinuatum ‘ seeker rose shades’
LøvemundAntirrhinum majus ‘Madame butterfly’ ,mix, F1
LøvemundAntirrhinum majus ‘Chantilly bronze’
Løvemund madame Butterfly, Chantilly Bronze, Statice Seeker Lemon,
Amarant Hot Buiscuits og Oeschberg

Solsikker & Stolte kavalerer

Havens jordbede bliver hjemsted for et udvalg af smukke solsikker og stolte kavalerer. Her må de boltre sig hvor jeg finder plads imellem bærbuske, jordbærplanter og kartofler.
De er derfor ikke tænkt ind i mine højbede. Solsikker i højbede har jeg meget dårlig erfaring med. De stjælder både lys og vand fra alle andre planter i bedet. Jeg har planer om at prøve fire, for mig, helt nye solsikker i år – måske sår jeg også andre af de sorter jeg allerede har, jeg behøver ikke mange af hver, men elsker variantion. Af sorter der var et stort hit sidste år var ‘ Astra Rose’ – den var godt nok fin.
Stolte kavalerer bliver bare meget store, derofr foretrækker jeg at have dem andre steder end i højbede, hvor pladsen er begrænset. Jeg glæder mig særligt til at prøve to nye sorter af Stolt kavaler Apricotta og Kiiro, lever de op til billederne på de fotos jeg ser rundt omkring bliver det rigtigt godt.

solsikkeHelianthus annus ‘Ice Cream’
solsikkeHelianthus debilis ‘ Italian green heart’
solsikkeHelianthus annuus ‘Chrimson Queen’
solsikkeHelianthus annuus ‘pro cut white nite’
Stolt kavalerCosmos bipinnatus ‘Apricotta’
Stolt kavalerCosmos bipinnatus ‘Cupcakes’
Stolt kavalerCosmos bipinnatus ‘Kiiro’
Solsikke ‘Astra Rose’

Alle dem jeg ikke har fundet plads til

I år har jeg ikke været helt så disciplineret som jeg plejer at være, når jeg vælger hvad jeg mener jeg kan få plads til at dyrke. Jeg når op i nærheden af 90 sorter, hvilket er noget mere end de 60 jeg plejer at kunne holde mig til. Hvor disse skal være ved jeg endnu ikke, men jeg forspirer dem og håber så at jeg får en plan undervejs. Jeg følger altid det princip at jeg kun sår det antal planter jeg har brug for, plus en lille smule ekstra. På den måde sår jeg kun 7-10 planter af hver sort. Dette gælder de planter jeg forspirer. Jeg sår altså aldrig en hel frøpose. Derfor har jeg også en del frø fra tidligere år, som indgår i denne meget ambitiøse plan.

kornvalmuePapaver rhoeas ‘Mother of Pearl’
kornvalmuePapaver rhoeas ‘amazing grey’
kornvalmuePapaver rhoeas ‘Shirley double’
Jomfru i det grønneNigella damascena ‘ Albion green pod’
FrøkenhatZinnia haageana ‘Old Mexico mix’
almindelig blåkvastAgeratum houstonianum ‘Cuttting Red’
almindelig blåkvastAgeratum houstonianum ‘timeless’ mix
MorgenfrueCalendula officinalis ‘pygmy buff’
StudenternellikeDianthus barbatus ‘ Purple Crown’
Gilia leptantha
Den smukke kornvalmue ‘ Amazing Grey’

Efterårssået og selvsået

I skærehaven findes også et bed hvor jeg har sået en masse hårdføre blomster i september. De kommer i blomst før de blomster jeg sår og forspirer her i foråret. De hårdføre sommerblomster har jeg skrevet meget mere om her. Jeg har kornblomster, løvemund, sommerridderspore og forskellige lækre skærmplanter på vej i dette bed.

Derudover sår jeg nærmest aldrig Morgenfrue, kinesisk hundetunge (den blå, den lyserøde virker mere sart), Jomfru i det grønne og dusksalvie. De kommer helt af sig selv, da de selvsår år efter år. Dem luger jeg op hvis de er i vejen og ellers får de lov til at komme lidt rundt omkring.

Efterårssået blomsterpragt i juni

Dahlia og Nicotiana

I år har jeg igen forkøbt mig i Dahlia. Jeg har forudbestilt en række vidunderlige Dahlia i sarte farver. Dem skal der naturligvis også være plads til i min skærehave. Hvordan jeg finder plads ved jeg ikke. Jeg skal jo også have plads til alle dem jeg har i vinteropbevaring. Men det plejer at løse sig, selvom de ikke helt får den anbefalede plads imellem hver knold. Imellem mine Dahlia havde jeg sidste år skærmdild og Bronzefennikel, det var helt vildt fint, jeg brugte begge dele meget i buketter. Derfor gentager jeg denne succes. Jeg gør det dog med den tilføjelse at jeg også indplanter forskellige prydtobak. Det har jeg set Sara fra Botania gør og det ser helt genialt ud, så det skal prøves. Den grønne havemælde forestiller jeg mig også at jeg skal have imellem mine dahlia, den er super let dyrket og temmelig hårdfør – så mon ikke den også vil være fin imellem mine Dahlia?

Grøn tobakNicotiana langsdorfii ‘ Bronze Queen’
prydtobakNicotiana mutabilis
prydtobakNicotiana ‘parfume deep purple’ F1
VingetobakNicotiana alata ‘Baby Bella’
Havemælde, grønAtriplex hortensis ‘ green plume’
Vidunderlige ‘Bronze Queen’

Lidt om frøkøb

Jeg ved at I kommer til at spørge, så derfor kommer der her en service-meddelse til jer om hvor jeg får alle disse vidunderlige frø fra. Hvis du slet ikke orker noget som minder om reklame, så spring dette afsnit over, jeg får ikke penge for at dele disse yndlings-frøshops, men jeg linker til dem så I kan finde dem.
At skaffe de fantastiske skærehave-frø er ikke altid let. Efter Brexit er der faktisk en del som slet ikke kan skaffes på den danske marked. En del af de sorter jeg har nævnt i dette blogindlæg har jeg kun fordi jeg fik frø sidste år i december, lige inden Brexit. En del kun fordi jeg selv har høstet af planter i egen have af blomster jeg dyrkede fra engelske frø. Den skønne sommerfloks ‘ Isabellina’ er en af disse jeg endnu ikke har fundet på det danske marked. Jeg har heldigvis frø, endnu og vil prøve at huske at høste fra den hvert år.

Af de nye frø har jeg naturligvis en hel det fra Spirekassen ( den webshop hvor jeg er ansat som “Blomsterminister”). Her får vi også et lille udsøgt udvalg hjem af engelske frø, deraf kommer mange af de mest specielle sorter jeg i år skal dyrke for første gang. Derudover har jeg i år købt frø fra Botania (også en fantastisk webshop med skærehaveblomster), Impecta ( en svensk webshop med stort udvalg af frø og et fint udvalg af blomster) og en lille smule fra Nelson Gardens helt nye skærehavesortiment, som ikke er stort, men dog rummer et par gode nyheder. Det finder du i havecentrene og lignende steder, men også i deres nye webshop.

Følg med hele vejen

Husk at du altid kan følge med i min skærehave på min instagramprofil og på min facebookside. Jeg er mest aktiv på instagram så fang mig der, hvis du vil følge min skærehave helt tæt henover året. Senest har jeg lavet en hel lille julekalender med 24 buketter fra haven. Den er et godt sted at finde inspiration til hvilke blomster du skal have i din skærehave næste år.

PlanteLiv på Instagram

Tak fordi du læste med så langt. Skriv gerne en kommentar – det er så hyggeligt at høre fra jer læsere. Rigtig god fornøjelse med den nye havesæson. Nu går der ikke længe før vi kan få de første frø i jorden…

4 Comments Tilføj dine

 1. Maria siger:

  Kære Liv,
  Hvor var det dejligt med en indsprøjtning blomster-inspiration her i den kolde tid! Jeg må straks igang. 🌸🌺🌸

  Like

 2. Tove Borup siger:

  Åh, jeg har lyst til dem allesammen. Godt jeg bor på landet med god plads!. Tak for al information og inspiration:-)

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Det lyder skønt med en stor have og masser af plads. Det savner jeg ofte.

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s