En hyldest til Zinnia

Frøkenhat, Zinnia elegans, er en af mine yndlingsblomster i skærehaven. Derfor vil jeg dedikere et helt blogindlæg til disse skønne blomster.

Zinnia findes i alverdens farver, fra de mest larmende pangfarver, til afdæmpede pastelagtige farver.

Zinnia er gode til at tiltrække sig i opmærksomhed i buketter. De optræder som store farveklatter og bliver let hovedrolleindehaveren i buketten. Man kunne tænke dem som skærehavens bud på blomsterhandlerens Gerbera. Stærke farver, store perfekte blomster.

Vaseliv

Zinnia er ekstremt holdbare i vasen og derfor en rigtig god snitblomst. Nogle blomsterdekoratører hader dem, fordi de har et lille luftfyldt hulrum lige under blomsterhovedet, hvilket gør at de let knækker under transport. Plukker man dem direkte i haven og på det rigtige stadie, er det intet problem. Man kan tjekke om blomsten er klar til at blive håndteret ved at ryste den let i stænglen, virker hele stænglen stiv er blomsten klar til at høste.

Zinnia sorter og serier

Der er utroligt mange smukke Zinnia at vælge imellem. Herunder vil jeg fremhæve de Zinnia jeg holder mest af. Der er endnu en hel masse spændende Zinnia jeg aldrig har dyrket og dem kan jeg selvfølgelig ikke fremhæve her, selvom jeg ved at der er mange smukke iblandt. Dette er således blot mine erfaringer med Zinnia sorter og serier.

Queen-serien

Queen serien er en række sorter af zinnia med ret fyldte blomster i de skønneste støvede farver og suptile farveskift. Der er den gammelrosa og fuldstændige vidunderlige ‘Queen red lime’, min første farvorit fra Queen serien som jeg efterhånden har dyrket i årevis. Der er den fuldstændigt skønne ‘Queen lime orange’ der går fra limegrøn til støvet orange, det lyder gyseligt, men den er altså vildt smuk. Der er den limegrønne med rosa kinder ‘ Queen lime with blush’ den er yndig og afdæmpet. Der er også en rent grønlig jeg endnu ikke har dyrket, den hedder ‘Queen lime’.

Zinnia ‘Queen lime orange’

Zinderella-serien

Zinderella serien er en række sorter med en fyldt pompom-agtig midte. Zinderella zinnia er virkeligt smukke ikke mindst på grund af de meget afdæmpede farver. Ulempen er at det ikke er alle blomsterne der får den attraktive fyldte midte. Min oplevelse er at op til 60% af blomsterne ikke får den fine fyldte midte, men derimod bliver helt enkle i blomsten. Farverne er dog stadigvæk helt vildt skønne.

Zinderella liliac

Benarys Giants

Benarys Giants er en serie af kæmpe store zinnia, de er højere og de har meget større blomster end de andre zinnia. De er rent ud sagt imponerende. Benarys Giants fås i en række skønne farver fra limegrøn til dybt rødvinsrød. Jeg har endnu kun dyrket et mix af farver og glæder mig helt vildt til i år at kunne dyrke nogle af sorterne. Jeg har udvalgt ‘Benary giants lime’ og ‘Benarys giants Wine’ men der er mange flere fantastiske farver i serien, som jeg virkelig gerne ville afprøve, hvis jeg havde pladsen.

Zinnia ‘Benary Giants wine’

De limegrønne

Jeg har altid haft en forkærlighed for limegrønne blomster. De kan bare et eller andet særligt, de tiltrækker sig opmærksomhed og samtidig matcher de med næsten alle andre farver og er derfor meget anvendelige i en skærehave. Jeg har dyrket forskellige grønne zinnia i jagten på den perfekte grønne Zinnia. I starten dyrkede jeg den absolut mest almindelige i handlen, nemlig ‘Envy’, men jeg var ikke rigtigt glad for den grønne farve, den var ligesom for gul-grøn og matchede ikke med andre blomster i haven. I de seneste år har jeg derfor dyrket sorten ‘green appels’ fordi den har en meget renere grøn farve og en lidt større mere fyldt blomst. I år afprøver jeg to nye grønne og dem glæder jeg mig til at fortælle jer om på den anden side af denne sæson. Det er Zinnia elegans ‘ Lime cordial’ og ‘Benarys giants lime’, en stor og en lille grøn.

Tak fordi du læste med. Det er lige om lidt det endelig er tid til at forkultivere årets blomster til skærehaven. Jeg kan næsten ikke vente med at gå igang. Om få dage udkommer min første artikel, om at dyrke sommerblomster fra frø – I kan tro at jeg glæder mig til at dele min viden og haveglæde med endnu flere. Artiklen kommer i februarnummeret af Haveselskabets magasin Haven.

Husk at du kan følge med på PlanteLivs instagram og Facebookside, hvor der sker en del mere end her på blogggen.

Rigtigt god dag.

Liv

8 Comments Tilføj dine

 1. My best compliments for your flowers. I can’t choose between zinnias and anemones. Both kinds are beautiful ❤

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Thank you ♥️

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s