GUIDE: Så en skærehave i juni

Så er det altså ved at være allersidste udkald hvis du skal dyrke skærehave fra frø i år. Igår blev jeg spurgt af en kvinde der ønsker at dyrke skærehave for første gang, hvad der endnu kan nå at blive sået i en skærehave – i dagens blogindlæg svarer jeg på det. SÅ fortvivl ikke hvis du ikke er kommet igang, du kan lige præcis nå at være med.

Vi skriver 2. juni og de fleste er igang nu, MEN det er ikke for sent. En del sommerblomster kan sås direkte i bedet og mange af dem kan godt nå at udvikle blomster, selvom du først sår dem nu. Så vil du plukke lækre buketter i august, så er det lige nu du skal frem med frøposen.

5 blomster du kan så i skærehaven nu:

Kornblomst

Kornblomst mix

Kornblomst (Centaurea cyanus) er super let at dyrke fra frø. Frøene er lidt små, så husk at fordel dem godt i rækken. Kornblomst fås i mange lækre farver fra den klassiske blå til lyserød, pink, lilla, lyslilla og hvid. Så en mix, så er der mange forskellige at vælge imellem til dine buketter.

Stolt kavaler

Stolt kavaler i den smukke sort ‘Cupcakes blush’

Stolt kavaler også tit kaldet Cosmos efter deres latinske navn (Cosmos bippinnathus) er også lette at så. De vokser sig store, så giv dem god plads. De findes i et hav af lækre farver og med forskellige blomsterformer, nogle er helt fyldte i blomsten. Fx. Double click serien har helt fantastiske fyldte blomster. Den vokser lidt langsommere end kornblomst og morgenfrue, så det er ved at være sidste udkald, hvis du vil dyrke den fra frø i år.

Morgenfrue

Smukke cremehvide morgenfrue af sorten ‘ Ivory Princess’

Morgenfrue (Calendula officinalis) er super let at dyrke fra frø. Den er smuk i buketter og så kan blomsten ovenikøbet spises, så den kan tilføje lidt kulør til salaten eller den hjemmerørte kryddersmør til sommerens grillaftener. Morgenfruer fås efterhånden i mange lækre farver, ud over de almindelige gule og orange, fås der nu også sorter i mere afdæmpede farver, såsom fersken og cremehvid. Sorten Ivory Princess er en smuk cremehvid udgave jeg gerne bruger i buketter.

Frøkenhat

Et udvalg af Frøkenhat fra haven

Frøkenhat ( Zinnia sp.) forspires normalt, men kan sås direkte på friland. Den er ligesom Cosmos ikke en hurtig starter, så vi taler allersidste udkald for at så i denne uge. Den fås i et helt utal af smukke farver og former. Vil du vide mere om alle de smukke sorter vil jeg anbefale dig at læse mit blogindlæg om frøkenhat lige her

Sommerasters

En lækker pudderfarvet sommerasters af sorten ‘Janina’

Sommerasters (Callistephus chinensis) er vidunderlige store blomster der sætter farve på sensommerens buketter. Fås i nærmest alle farver, fra hvid over de afdæmpede pasteller til de farvemættede mørkere farver. De er lette at så direkte på friland. Men det er ved at være tid at få dem i jorden.

Så direkte – Ingen forkultivering!

Hvis du først starter her i starten af juni, så spring endelig forkultivering over, altså start ikke frøene i små potter indendørs. Så dine frø direkte i et bed eller højbed.

Kom godt igang

Jeg skal da også lige nå at “ride” to af mine kæpheste. Der er to faktorer der driller mange nybegyndere og som er helt afgørende for om det at dyrke fra frø bliver en succes. Det ene er at Så i rækker, det andet er at så med god afstand.

Så i rækker! Der er simpelthen så mange der tror at de bare skal bredså blomsterfrøene ud i bedet og så får de en smuk skærehave. Lad være med det. Så længe du ikke har 100% ukrudtsfri jord vil der være noget lugning i starten, sår du frøene helt tilfældigt har du ingen chance for at kende ukrudt fra blomsterplante. Det bliver noget rod, så lad være! Så i rækker og marker rækkerne med planteskilte, så du ved hvad der kommer hvor. Hvis rækkerne er på højbedets korte led kan du faktisk få plads til op til 7-8 rækker med forskellige blomster i et enkelt højbed. Det giver ikke mange af hver, men det giver et stort udvalg af blomster at plukke af, når du skal lave dine buketter.

Så med god afstand, forestil dig at der skal være plads til en stor fin plante for hvert frø. Lav fx. en håndsbreddes afstand imellem frøene til Cosmos, frøkenhat og morgenfrue og lidt mindre til kornblomst.

Du skal være ekstra opmærksom på vanding, fordi det er så varmt. Vand gerne hver aften, i de første uger, imens frøene spirer frem er de sårbare overfor udtørring, når de er veletableret skal de vandes sjældnere.

God fornøjelse med din skærehave.


Husk at du kan følge PlanteLiv på Facebook og Instagram her kan du læse meget mere om min skærehave og alt det andet der gror i min have.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s