Skærehave – sådan!

Dyrker du skærehave for første gang, eller er du bare nysgerrig på hvordan jeg dyrker alle de smukke blomster – så skal du læse med her. Idag vil jeg dele med dig, hvordan sæsonen starter her i min skærehave.

Det er lige nu det hele sker. Jeg planter alle de småplanter ud. Dem har jeg sået indenfor for et par måneder siden. Samtidig sår jeg en del blomster direkte i havens bede. Det er nu flere måneders planlægning, bliver til virkelighed, det er nu drømmende realiseres.

Skærehaven 15. maj 2020

Afhærdning


Først har jeg afhærdet planterne. Jeg har simpelthen haft dem ude hver dag i en uge, så de kunne vænne sig til vind og vejr udendørs. Hver aften er de kommet ind i varmen igen. På den måde risikerer jeg ikke at de går i stå i deres vækst, fordi de får et chok over det kolde vejr udendørs. Det er vigtigt at være opmærksom på at planterne kan blive solskoldede. I afhærdningsperioden har de stået i skyggen af et havebord, for ikke at tage skade af direkte sol.

Planterne står til afhærdning under et havebord for at vænne sig til udelivet.

Udplantning

På en overskyet og helst vindstille dag bliver de forspirede blomster plantet ud. Jeg planter på rækker på den korte led i højbedene. Da jeg altid har flere blomster end jeg egentlig har plads til, planter jeg tæt. Det giver mig samtidig høje planter og meget lidt plads til ukrudt. Jeg sætter 6-7 rækker i hvert pallerammehøjbed med 3-6 planter på hver række. Jeg sætter de største planter i den ende af bedet, der sikrer at de skygger mindst for resten af bedet.

Bed med evighedsblomster. De forspirede blomster står side om side med planter der er sået direkte i bedet.

Så direkte

En del af blomsterne kan sagtens sås direkte ude i bedet og altså uden forspiring. Jeg sår kornblomster, morgenfrue, solsikker, jomfru i det grønne og etårige græsser direkte i bedet. Det fungerer super fint. Faktisk kan mange af de blomster jeg forkultiverer også sagtens sås direkte, det giver bare lidt senere blomstring. Det gælder fx. Stolte kavalerer, Frøkenhat og kæmpe evighedsblomst.

græsser sået direkte i højbedet

Inden du starter…

Før du går igang vil jeg lige minde om et par af mine bedste tips, som er helt afgørende for at lykkes med at dyrke skærehave.

1) Vælg en placering i fuld sol.

2) Gødning skal der til hvis blomsterne skal blive store og flotte. Jeg anbefaler at blande jorden i højbedet med velomsat hestemøg. Omkring en halv trillebørfuld hestemøg pr. højbed er passende.

3) husk altid at vande ved udplantning.

Du kan også med fordel læse Guide: Skærehave for begyndere hvis du vil vide endnu mere.
Tak fordi du læste med. Husk at PlanteLiv findes på Instagram og Facebook.

Rigtig god fornøjelse med din skærehave.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s