Drømmen om en skærehave

Drømmer du også om at have din egen skærehave? Det kan jeg sørme godt forstå – det er noget at det mest vidunderlige at kunne gå ud en tidlig sommermorgen og plukke håndfuld efter håndfuld af smukke blomster. Men glæden stopper slet ikke der. Det er en skøn proces, hele vejen fra frø til blomst.

Blomster ER livsglæde

For mig er det at dyrke blomster med til at skabe livsglæde. Der ligger mange timer bag hver enkelt stilk i en nyplukket buket; men det er ikke timer med hårdt arbejde. Det er timer med små hyggelige opgaver; som lige fra det allerførste frø kommer i jorden midt på vinteren, til jeg står der med den sprøde friske blomst jeg lige har plukket på en varm sommerdag. Hvert eneste trin på vejen bidrager til en øget livsglæde. De mange små skridt fra frø til blomst kommer som perler på en snor. Først skal der sås, så prikles, så passes, så udplantes og så – der efter en masse små opgaver står de færdige blomster og stråler på rad og række i skærehaven.
Hver morgen, smiler de til én og viser at også denne dag, kan blive en god dag.

Min skærehave

Jeg har dyrket sommerblomster siden jeg fik min første have, en kolonihave som blev et fristed, imens vi endnu boede på et lillebitte kollegieværelse. Men en egentlig skærehave blev det først til i 2017 og den gang måtte blomsterne dele pladsen med grøntsagerne, i det som oprindeligt var min køkkenhave. Efterhånden er der ikke plads til mange grøntsager, i det som nu altid bare kaldes “skærehaven”. Jeg har forelsket mig hovedkulds i at dyrke blomster – så nu må der lidt mere jord til, hvert år.

Mig midt i min skærehave Foto: Heidi Lundsgaard

Spirelykke fortrænger vintermørket

Jeg er nok ikke den eneste der oplever den danske vinter som kold, våd og mørk og en anelse svær at komme igennem. Det bliver meget lettere når jeg kan gå og planlægge en ny sæson i skærehaven. Opstøve nye spændende frø. Tegne planer og ændre dem igen, når jeg opdager at der alligevel ikke er plads til alle de smukke blomster jeg drømmer om at dyrke.
Den helt store glæde kommer når det første frø rammer jorden i februar. Jeg mener helt ærligt at der burde findes et ord der hed “spirelykke”. Spirelykke er den boblende glæde der opstår, i det øjeblik et frø bryder igennem jorden. Især et længe ventet og lidt besværligt frø, kan bringe stor glæde. Jeg ved, at jeg ikke er den enester “spire-mor” som kigger til de små “plantebabyer” flere gange hver dag. Tænk at kunne plante håb og glæde og jage vintermørket væk, med sådan et lille bitte frø.

Har du lyst til at forsøge at dyrke dine helt egne blomster til buketter i år. Så vil jeg anbefale at kigge forbi mine andre blogindlæg. Læs fx om forspiring af blomster til skærehaven her. Eller læs mit populære blogindlæg til dig, der dyrker skærehave for første gang. Du kan også vælge at kigge på min e-bog om at så blomster fra frø – den guider dig igennem såning, både i forkultur og direkte på friland. Har du mere lyst til at læse om en af mine absolutte yndlingsblomster, den vidunderlige Frøkenhat- så find en hyldest til den lige her.

Tak fordi du læste med og rigtigt godt nyt haveår

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s