Få skærehave-succes med færre frø

Her får du mit bedste og helt enkle trick, til ikke at drukne i små planter hvert forår.
Det her er nok det enkleste tip du kan få – til at lykkes med skærehave; ikke desto mindre kan det gøre en stor forskel for, hvor overvældende dyrkningen af blomster fra frø vil opleves.

Hvert år forelsker jeg mig i endnu flere blomster jeg ønsker at dyrke. Det betyder at jeg i år nærmer mig hundrede forskellige blomster fra frø, jeg har planer om at dyrke til og i min skærehave. Der bliver helt sikkert udfordringer med pladsen, både indendørs i min forspiring og udenfor i havens bede. Sidste år dyrkede jeg omkring 60 forskellige blomster fra frø, med forspiring indendørs i et ganske almindeligt parcelhus. Det fik jeg plads til – derfor tror jeg også på at der bliver plads til årets blomster.

Når der findes så mange smukke sorter, er det svært at nøjes med én

Konceptet er super enkelt, alligevel bliver jeg ofte mødt med en forundret bemærkning – når jeg præsenterer det for andre havemennesker. Det åbenlyse, er simpelthen ikke så åbenlyst endda. Tricket er helt enkelt. Jeg sår simpelthen ikke alle frø i frøposen. Jeg sår kun det jeg har brug for – plus omkring 10% , så der er plads til eventuelle frø der ikke spirer.

En enkelt frøpose kan indeholde alt fra fem til femtusinde frø. Det afhænger både af frøets pris og frøets størrelse hvor mange frø der er i posen. Jeg ved at jeg har plads til imellem 5-10 af hver plante ude i haven, afhængig af hvor stor den bliver.
Regnestykket er egentlig enkelt, hvis jeg forspirer omkring halvdelen af mine blomster (resten sås direkte på friland) bliver det alligevel til 50*10 altså femhundrede små planter som skal passes, prikles om, pottes op og plantes ud. Og sår jeg kun fem af hver bliver det altså det halve, 250 små planter er mere overskueligt end 500. Havde jeg sået alle frø i alle frøposerne ville jeg altså stå med langt over tusinde småplanter. Jeg kender ikke mange havefolk som kan få sig selv til at smide små planter ud. Det kunne jeg godt ende med, hvis jeg i ren forårsiver såede alle frø i samtlige frøposer. Gjorde jeg det, ville jeg have blomster nok til samtlige haver her i byen. Jeg ville nok også have mistet en del af min haveglæde undervejs – fordi arbejdsmængden i at passe, prikle osv. simpelthen ville være uoverskuelig.

Ved at så frøene enkeltvis, er det lettere at undgå at så for mange

At så er let og ligetil. Det tager ikke mange sekunder ekstra at så alle frø i en frøpose, end at så halvdelen, eller færre. Det er først når de små planter skal prikles om, pottes op, passes, udplantes osv. at det begynder at være uoverskueligt at stå med flere hundrede af hver plante. Derfor er det ofte for sent, at det går op for os, at vi har “slået et lidt for stort brød op”, ved at så alle frø.

En anden fordel ved ikke at så alle frø er at der bliver frø til overs. Disse frø kan bruges til et andet forsøg, hvis der skulle gå noget galt i frøste såning. De kan gemmes (tørt og køligt) til næste år. Eller de kan byttes med en haveven. Det er altså slet ikke så skidt, ikke at så samtlige frø i første forsøg.
Er man i tvivl om ældre frø endnu har bevaret spireevnen, kan der let laves en spiretest på fugtig vat. På den måde spildes der ikke unødig plads i vindueskarmen på frø uden spireevne.

Jeg håber at du kan få glæde af dette lille trick. Det er så enkelt, alligevel virker det til at være ret overset.
Lad os så en masse – men ikke alle frø, fra frøposen.
Fortsat god havesæson

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s