Dyrk evighedsblomster

Dyrk dine egne blomster til tørring.

Det er ikke svært og behøver ikke at kræve en masse plads at dyrke spandevis af smukke blomster til tørring. Du kan let komme i gang med at dyrke dine egne evigheds-buketter. 

Sidste år dyrkede jeg et enkelt pallerammehøjbed med evighedsblomster og jeg havde en sand overflod af blomster. Jeg har lavet mange buketter, jeg pyntede endda op til en hel fest og har endnu blomster på lager.

Blomstervalg

Kæmpe evighedsblomst,Xerochrysum bracteatum syn. Helichrysum bracteatum.
De klassiske evighedsblomster med knitrende kronblade i alverdens farver. Fås både i stærke klare og mere afdæmpede farver. Let at dyrke, kan enten forspires eller sås direkte. Det bliver en ret stor plante, så giv den god plads.

Kæmpe evighedsblomst

Trommestikker, Pycnosorus globosus syn. Craspedia globosa
De populære gule kugler der har haft deres sejrsgang i boligrepotager i de seneste år kan dyrkes i haven. De er ikke svære at dyrke, men det kan være svært at få mange blomster pr. plante. Kan forkultiveres eller sås direkte på voksestedet. Kræver fuld sol og luft omkring sig, så plant ikke for tæt.

Craspedia globosa

Statice/vinget hindebæger, Limonium sinuatum
Vinget hindebæger er egentlig det korrekte danske navn, men flere kender den under det mere mundrette engelske navn: Statice. Statice er meget brugbar, både frisk og tørret. Det er en enormt produktiv plante der kan plukkes blomster fra den flere gange hver uge. Fås i en række pastelfarver samt mørklilla, gul og hvid. Kan forspires eller sås direkte. Hver opmærksom på den tætte bladroset ved jordoverfladen, som fylder godt. Forestil dig at den gror lidt som en mælkebøtte, så giv god plads ved jorden.

Limonium sinuatum ‘pastel shades’ mixed

Ungkarleknap, Gomphrena globosa
Er en lille kugleformet blomst i røde eller lyserøde farver. Egner sig godt til tørring. Bør forkultiveres. Ungkarleknap er ikke ret høj, så find en placering hvor den ikke drukner iblandt højere planter.

Stjerne skabiosa, Scabiosa stellata
Stjerneskabiosas frøstande er endnu én af dem. vi kender fra blomsterhandeleren. Blomsten er yndig med undseelig, en klassisk skabiosa blomst i svag lyselilla. Det er dog ikke blomsten men den karrakteristiske frøstand der egner sig til tørring.

Scabiosa stellata ‘Sternkuglen’

Etårige græsser – hjertegræs og harehalegræs
Græsser egner sig super godt til tørring. Af etårige græsser har jeg gode erfaringer med at tørre både stor hjertegræs (Briza maxima) lille hjertegræs (Briza media) og Harehalegræs (Lagurus ovatum). Kan sås direkte i bedet, det er ikke nødvendigt at forkultivere.

Lagurus ovatum

Derudover kan du også tørre blomsterne fra en række af havens stauder fx:
Lavendel
Kvæsturt
Prydgræsser
Pileurt
Mandstro

Dyrkning

Sørg for en solrig placering og en velgødet jord. Bland gerne jorden med hestemøg eller anden organisk gødning inden du sår.

Du kan forspire dine planter indendørs eller så direkte. Forspiring giver tidligere blomster, men kan være lidt besværligt og der er en risiko for at noget går galt undervejs. Det er på ingen måde umuligt, men ikke det bedste sted at starte, hvis du er nybegynder i haven. Direkte såning kan give senere blomster, men er tilgengæld den absolut letteste måde at dyrke blomster på. Direkte såning forudsætter at du starter på rimelig ukrudtsfri jord, eller er flittig med lugning i de første måneder.

Forspiring kan begyndes indendørs i marts eller april. Direkte såning tidligst sidst i april, men dog ikke før jorden er lun og risikoen for frost er begrænset.

Høst og tørring

Alle blomsterne nævnt her er også smukke friske, så jeg vil anbefale både at bruge dem i friske buketter og til tørring.

Til tørring plukkes blomsterne når de er let udsprugne. blomsterne vil springe mere ud imens de tørrer. Blomsterne hænges med hovedet ned af imens de tørrer , helst et mørkt men tørt sted. Du kan godt lave små bundter når du tørrer. Når blomsterne er helt tørre kan de lægges væk et mørkt sted til du skal bruge dem.

Tørrede blomster fra haven i en brusende buket

Nu mere du plukker, nu flere blomster kommer der…

En plantes livsmission er at sætte frø, når først den har sat frø behøver den sådan set ikke lave flere blomster. Derfor er det vigtigt at du jævnligt afklipper blomster der er afblomstret. Så vil planten hele tiden lave nye blomster. Gør det til en vane at gå en tur forbi dine blomster et par gange om ugen og afklip visne blomster. 

Jeg håber at det kan hjælpe dig godt igang med at dyrke dine egne farverige evighedsblomster. Tænk engang at kunne lave evighedsbuketter uden at være i tvivl om de er kunstigt farvet. God fornøjelse, skriv endelig en kommentar, hvis der er noget du stadigvæk er i tvivl om.

Adventskrans af tørrede blomster fra haven

Vil du læse mere om min skærehave kan du kigge i tidligere blogindlæg. Jeg skriver løbende om at dyrke skærehave, har du lyst til at læse mere kan du læse dette blogindlæg om mine reflektioner over sæsonen 2019, se nærmere på hvad jeg skrev da jeg forberedte sæsonen 2020 eller gå hen til min “Guide til skærehave for begyndere”.
Jeg poster dagligt nyt fra mit liv med planter på min instagramprofil ligesom PlanteLiv har en facebook side hvor der jævnligt lægges lidt nyt op fra årets gang i haven.

Tak fordi du læste med.
De varmeste havehilsner
Liv

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s