Et år i skærehaven

Nu har nattefrosten taget pusten fra skærehaven. Hist og pist blomstrer endnu de sejeste blomster, men ellers er det slut for de varmefølsomme snitblomster for i år. Nu er det tid til at tænke tilbage på en fantastisk sæson i skærehaven. Det er tid til at vurdere hvad der hittede og hvad der skuffede – det er nu jeg begynder at udvælge mine farvoritter og gå på jagt efter frønyheder at afprøve til næste år.

I år har jeg dyrket mere skærehave end nogensinde før. Størstedelen af køkkenhaven har været omlagt til skærehave og jeg har endda tilføjet endnu et højbed i dobbelt størrelse.
Jeg har dyrket mere end 55 forskellige blomster til snit. Dertil kommer en række med Dahlia og en række med franske anemoner, samt de stauder og forårsløg jeg plukker fra havens staudebede.

Jeg har haft hjemmedyrkede blomster på bordet hver eneste dag, fra vintergækkerne begyndte at blomstre i februar og til nu hvor vi har midten af oktober. I højsæsonen fra juli til frost har jeg kunne plukke flere buketter hver eneste uge. I nogle uger har jeg plukket helt op til syv buketter. Jeg har således været selvforsynende med værtindegaver hele sommeren. Det har været ren blomsterlykke!

En af årets mange buketter fra skærehaven

Jeg dyrker primært i pallerammehøjbede. Skærehaven i år har fyldt 8 højbede og samtidig har blomsterne fået en del af pladsen i havens almindelige køkkenhavebed i jordhøjde.

Jeg planter tæt og dyrker kun få planter af hver sort, da jeg ønsker så stort et udvalg af blomster som muligt og har meget begrænset plads.


I år har jeg faktisk oplevet at plante for tæt, da enkelte af mine planter simpelthen er blevet skygget væk af deres naboplanter. Det der har virket bedst har været 5-7 korte rækker med blomster på pallerammens lange led. hver række består kun af 4-6 planter og de højeste planter sættes altid i den ende af bedet hvor de vil skygge mindst for de andre planter.

Der plantes tæt i højbedene, her blev det dog lidt rigeligt tæt

Jeg har mange farvoritter blandt de blomster jeg har dyrket i år. Jeg kan allerede nu forudse at det bliver svært at vælge noget fra, når der skal blive plads til at afprøve nye sorter. Det er meget få af de blomster jeg dyrkede i år, jeg er klar til at vælge fra, men nogle skal vige pladsen – for jeg har allerede forelsket mig i en række frønyheder, der simpelthen må afprøves.Tre blomster jeg ikke dyrker igen næste år er:

1) Sommerfloksen: Phlox drumondii ‘Moody blues’
Den var smuk, men for lav til at bruge i buketter. Jeg kommer til at dyrke flere andre sommerfloks, da de høje typer er super gode.

2) Den vingede hindebæger: Limonium sinatum ‘ QIS apricot’
Jeg er blevet vild med vinget hindebæger, men ikke lige denne farve.

3)Zinnia elegans ‘benary Giants’ mix
Jeg er glad for størrelsen og kommer til at dyrke andre sorter i Benarys Giant serien, men denne mix er meget spraglet.

Limonium sinuatum ‘QIS Apricot’ ses i forgrunden

Jeg har selvfølgelig også nogle farvoritter blandt årets snitblomster. Her får I en top fem, selvom det er virkelig svært at vælge imellem alle de fantastiske blomster jeg har dyrket i år. Listen er på ingen måde udtømmende og jeg lover at jeg nok skal skrive mere om alle de skønne blomster jeg har dyrket i løbet af efteråret.

Fem farvoritter fra skærehaven:

1) Sommerfloks – Phlox drumondii grandiflora ‘Cherry caramel’
Sommerfloks er en vidunderlig blomsterrig sommerblomst, denne sort har den skønneste farvesammensætning af flødekaramel og kirsebærfarvet. Den er ikke høj, men vælges de rigtige sorter og etableres der god støtte bliver den høj nok til buketter. Den er meget produktiv og giver fyld til buketter i månedsvis.

2) Frøkenhat – Zinnia elegans ‘Queen lime orange’
Denne frøkenhat er en del af den kendte og elskede Queen-serie, jeg er vild med alle sorterne i denne serie, men denne er altså helt sin egen. Med blomster i en fortryllende blanding af afdæmpet orange og lækker limegrøn. Jeg har dyrket den for første gang i år og dyrker den helt sikkert igen, måske endda to rækker.

3)Vinget hindebæger – Limonium sinatum ‘Pastel mixed’
Denne mix af blomster i lækre pasteller har været en uundværlig fyldplante til buketter. Aldrig har jeg dyrket så produktiv en blomst før, jeg har brugt den i næsten hver eneste buket og samtidig haft rigeligt at tørre til vinterens evighedsbuketter. Kræver god afstand i bedet, da den har blade i roset ved jorden der fylder meget.

4) Almindelig blåkvast – Ageratum houstonianum ‘Timeless Mixed’
Denne Blåkvast miks i lyserød, lilla og lillablå var én af årets store overraskelser. Jeg impulskøbte den, da den stod anbefalet som snitblomst hos én af mine yndlingsfrøbutikker. Normalt er blåkvast en lav kantplante, men netop denne sort når med sine 70 cm stilke fint op i højden. Den har været fantastisk som fyld i buketter og meget blomsterrig, jeg har høstet af den hver eneste uge.

5)Løvemund – Antirrhirnum majus ‘Chantilly bronze’
Denne miks af løvemund i smukke bløde farver i lyserøde, fersken og lysegule nuancer er meget smuk. Løvemund af ‘Chantilly-serien’ vender blomsterne opad, modsat almindelige løvemund og de er derfor meget mere opsigtsvækkende, både i buketter og i bedet. Ved regelmæssig plukning vil den give blomster flere gange på en sæson.

Tak fordi du læste med.

Husk at du kan følge PlanteLiv på Instagram hvor jeg dagligt deler billeder fra mit liv med planter. PlanteLiv findes også på Facebook, hvor der med jævne mellemrum kommer billeder og små skriverier om haven og planter.

Mange glade havehilsner
Liv

3 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s