PlanteLivs skærehave 2020, del 2

Inden jul gik jeg igang med at beskrive mine planer for årets skærehave. Nu skal I få fortsættelsen. Har I endnu ikke læst første del, så findes den lige her. Jeg mangler at beskrive hvad jeg vil dyrke i de fire bede jeg kalder: “asters i godt selskab”, “de høje”, “Kål &Color” og “Græsser & skærme”. Læs med hvis du vil vide hvad der gemmer sig bag de tossede titler.

Prydguleroden ‘Dara’ sammen med smukke græsser

Asters i godt selskab

Sidste år begyndte jeg at dyrke sommerasters. Der findes et kæmpe udvalg af smukke sommerasters. De kan noget i buketter, både når de står i knop og når de springer ud. De kan blomstre langt ind i efteråret og er derfor værd at dyrke for at have noget at plukke af sidst på sæsonen.

En af de smukke sommerasters fra sidste år

I år dyrker jeg en lilla to forskellige ferskenfarvede og en lysegul sommerasters. Det bliver Callistephus chinensis ‘ Chamois turm’, ‘Lady coral lavender’, ‘King size apricot’ og en pæonblomstret lysegul jeg ikke kender sortsnavnet på. Imellem de smukke sommeraster vil jeg dyrke andre pastelfarvede blomster. Det bliver kinesisk hundetunge i både blå og lyserød, Cynoglossum amabile ‘Mystic pink’ og ‘Firmament’ og en af mine farvoritter fra sidste år – nemlig blåkvast af sorten ‘Timeless’ mixture. De sidste tre jeg nævner her er fantastiske som fyld i buketter og det kan man simpelthen ikke dyrke for meget af.

Blakvast, Ageratum houstiana ‘Timeless’ mixture

Græsser & Skærme

Jeg er vild med at bruge græsser og skærme i buketter. Det giver et let og grøftekantsinspireret indtryk jeg holder meget af. De fleste af græsserne er også smukke som tørrede til evighedsbuketter. I år har jeg efterårssået flere skærmplanter, både de graciøse Kongekommen, Ammi majus og den kniplingeagtige tandstikkerurt, Ammi visnaga. De fremgår altså ikke af planen, da de allerede er sået. I år håber jeg at få succes med blomsterkørvel, den er så smuk, men jeg har hidtil haft meget begrænset succes med at så den.I bedet har jeg også hareøre, en smuk grøn plante der passer fint i enhver buket. Jeg har indkøbt en særlig skærmdild kendt som: ” florist Dill” – dens store gule skærme glæder jeg mig allerede til at bruge i store luftige buketter.


I dette bed vil jeg dyrke:
Harehalegræs – lagurus ovatus
Hareøre – Bupleurum rotundifolium ‘Griffithii’
Stor hjertegræs – Briza maxima
Prydgulerod – Daucus carota ‘Dara’
Skærmdild – Anethum graveolens ‘Mariska’
Blomsterkørvel – Orlaya grandiflora
Cloud grass – Agrostis nebulosa
Hirse – Panicum elegans ‘Sprinkles’

Hareøre

Kål & Color

I “kål og Color” bedet er det såmænd bare tanken at spice mit sædvanlige kålbed op med lidt farver fra blomster der ikke er alt for høje. Jeg vil dyrke rød grønkål, palmekål og grønkål sammen med kornblomster i den lyserøde mix der hedder ‘Classic romantic’ og den fine Jomfru i det grønne ‘Nigella damascena ‘Albion black pod’ der har smukke mørke frøkapsler. I det her bed handler det i virkeligheden mest om at få sneget et par snitblomster mere ind, på mit begrænsede dyrkningsareal.

rød grønkål er en farvorit i min have

De høje

I bedet jeg kalder “de høje” har jeg valgt at placere alle de højeste snitblomster, da jeg ikke ønsker at de skal skygge for planterne i de andre bede. Det har også den fordel at de kan støtte hinanden.
I dette bed vil jeg dels dyrke en række nyheder og en række farvoritter.

Jeg dyrker to Enkeblomst – Scabiosa atropurpurea , den ene er en favorit jeg altid vender tilbage til nemlig ‘Oxford blue’ den anden er en vinrød nyhed mef navnet ‘Burgundy beau’.
Af løvemund – Antirrhinum majus prøver jeg en ny sort med støvet lilla blomster ‘ potomac lavender’ og jeg holder fast i den smukke ‘Chantilly bronze’ mix jeg dyrkede sidste år.
I år giver jeg en af de oprette Rævehaleamaranter et forsøg, jeg har tidligere dyrket de mere overhængende typer, men jeg er ikke god til at få dem brugt i buketter – Amaranthus cruentus ‘Hot biscuits’ har brunlige blomsteraks.

Måske kommer der også til at være rølliken af sorten ‘ Summer pastels’ i dette bed, hvis jeg får plads. Men det er en staude, så jeg skal lige overveje hvor den kan være i havens højbede uden at være i vejen. Måske får dem lov til at starte i højbedet og bliver senere flyttet til staudebedet.

De smukke chantilly bronze mix løvemund

Vil du læse mere om min skærehave kan du kigge i tidligere blogindlæg. Jeg skriver løbende om at dyrke skærehave, har du lyst til at læse mere kan du læse dette blogindlæg om mine reflektioner over sæsonen 2019, se nærmere på hvad jeg skrev da jeg forberedte sæsonen 2019 eller gå hen til min “Guide til skærehave for begyndere”. Jeg poster dagligt nyt fra mit liv med planter på min instagramprofil ligesom PlanteLiv har en facebook side hvor der jævnligt lægges lidt nyt op fra årets gang i haven.

Tak fordi du læste med.
De varmeste havehilsner
Liv

5 Comments Tilføj dine

 1. Det lyder smukt og gennemtænkt. Jeg glæder mig til at nyde billederne, når de blomstrer.
  Lisbeth

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tak Lisbeth. Det skal nok blive smukt og der skal nok komme tusinde små rettelser inden det hele er spiret og klar.

   Like

 2. Anette Uglebjerg siger:

  Spændende at følge🤗 jeg er især varm på de der sommer astas. Jeg har nogen efterårs astas som jeg er glad for 🙂

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Sommerasters et noget helt andet end høstasters, det er ikke engang samme planteslægt. Men de er simpelthen skønne. Prøv dem

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s