PlanteLivs skærehave 2020

Nu er det tid til at drømme om næste års skærehave. Jeg er allerede igang med at planlægge hvilke blomster jeg skal dyrke næste år og hvordan jeg skal få plads til dem alle. Jeg når helt sikkert at revidere planen mange gange endnu. Her får I mit første bud på hvordan planen for skærehaven 2020 bliver og hvilke nye blomster jeg har besluttet mig for at afprøve.

 

En af de store glæder  ved at dyrke skærehave er at havens udtryk kan ændres hvert år. De fleste blomster i skærehaven er etårige. Derfor ændres udtrykket, alt efter hvordan blomsterne placeres.  Derfor bruger jeg god tid på at planlægge hvordan jeg vil plante min skærehave til.  En anden årsag er at jeg dyrker virkelig mange planter på meget lidt plads, hvilket gør det nødvendigt med god planlægning.

DSC_1835

Tossede titler

Årets bede har fået følgende titler: “Cosmos-kaos”, “Seks sommerfloks”, “kål og Color”, “Zinnia Mania”, ” Græsser & skærme”, ” Asters i godt selskab”, “Tørrede blomster”, “de høje”.  Herunder vil jeg fortælle hvad der gemmer sig under mine tossede titler.

Cosmos-Kaos

Stolte kavalerer – Cosmos bippinathus – er nok én af havens mest elegante planter.  I 2019 havde jeg ikke succes med mine cosmos, de kom sent igang på grund af det kolde forår og de blev klemt af en række med solsikker jeg havde placeret dem ved siden af. Faktisk savnede jeg Cosmos. Derfor har jeg besluttet at dedikere et helt bed til Cosmos i år. Egentlig bruger jeg dem meget sjældent til snit, jeg oplever at de holder for kort tid i vasen. Men det filigranagtige løv og de mange smukke farvevarianter der findes gør at haven ikke føles helt rigtigt uden et lille “cosmos-hav”.  Da jeg har hele 6 sorter af cosmos jeg gerne vil dyrke i år, forventer jeg at der bliver trængsel i bedet – ja nærmest kaos, deraf navnet på bedet: Cosmos-kaos.

Jeg afprøver en lang række sorter i år jeg aldrig har dyrket før og får derfor ikke plads til “double click- serien” som jeg ellers holder meget af og kan anbefale. I år bliver det disse Cosmos jeg dyrker:

  • Cosmos b. ‘Apricot lemonade’
  • Cosmos b, ‘ Cupcakes blush’
  • Cosmos b. ‘Antiquity’
  • Cosmos b. ‘Sweet dreams’
  • Cosmos b. ‘ Seashell mix’
  • Cosmos b. ‘ Xanthos’
DSC_0620.JPG
Cosmos bippinathus ‘Cupcakes blush’

Zinnia-Mania

Frøkenhat er skærehavens ukronede dronninger. Frøkenhat, Zinnia elegans, fås i en lang række fantastiske farver, fra det skrigende til det afdæmpede. De er uundværlige til buketter, hvor de let indtager hovedrollen og stråler så meget at man ikke behøver meget andet end en håndfuld Zinnia og et par græsser for at have en smuk buket. Der findes et utal af sorter, jeg er mest forelsket i de sorter der har afdæmpede farver. Jeg har farvoritter jeg dyrker år efter år, ligesom jeg hvert år afprøver nye sorter. Jeg afsætter et helt højbed til Zinnia igen i 2020 – det gjorde jeg i 2019 og det fungerede super godt, Zinnia kan man ikke få for mange af. (faktisk kan jeg se at jeg nok kommer til at afsætte halvanden bed, med alle de sorter jeg vil dyrke i år…)

i 2020 bliver det disse Zinnia jeg satser på, selvom jeg har endnu flere farvoritter:

  • Zinnia e. ‘Benarys giant wine’
  • Zinnia e. ‘Benarys giant Lime’
  • Zinnia e. ‘lime cordial’
  • Zinnia e. ‘ Zinderella peach’
  • Zinnia m.  ‘Double zahara Strawberry’
  • Zinnia e. ‘ Queeny lime orange’
  • Zinnia e. ‘ Queen lime blush’
  • Zinnia e. ‘ Queen red lime’
DSC_0104 (2).JPG
Frøkenhatte fra haven, mix af:  ‘Q. Orange lime’, ‘Lime blush’, ‘red lime’ og ‘Zinderella cupcakes’

Seks sommerfloks

Sommerfloks, Phlox drummondii grandiflora, blev det helt stor hit i skærehaven i 2019.
De er smukke, holder længe i vasen, fungerer fantastisk som fyld i buketter og blomstrer i en lang sæson i haven. Det er vigtigt at få fat i de højeste sorter, da sommerphlox ofte er en meget kort blomst der derfor ikke egner sig til afskæring.
I 2019 dyrkede jeg kun en enkelt række med sorten ‘Cherry caramel’. Til 2020 har jeg indkøbt hele fem nye sorter – det siger vist alt om hvor meget disse skønheder har vundet mit hjerte. De kræver støtte eller opbinding for at blive høje nok til buketter, men får man styr på det er de ret lette at dyrke. De kan forkultiveres, men jeg har også haft held med at så dem direkte på friland.
De sommerfloks jeg har udvalgt til at dyrke i 2020 er en blanding af sorter jeg har fået anbefalet af andre skærehavedyrkere og sorter jeg afprøver uden forudgående kendskab. De tre øverste på listen tør jeg godt anbefale, de tre næste vil jeg prøvedyrke før jeg kan anbefale dem.

  • Phlox drummondii grandiflora ‘ Cherry Caramel’
  • Phlox drummondii grandiflora ‘ Creme brulee’
  • Phlox drummondii grandiflora ‘ Blushing bride’
  • Phlox drummondii grandiflora ‘Stars and stripes’
  • Phlox drummondii grandiflora ‘Isabellina’
  • Phlox drummondii grandiflora ‘leopoldii
DSC_0899
Phlox drummondii ‘Cherry caramel’

Tørrede blomster

Tørrede blomster er trendy som aldrig før – derfor fik jeg lyst til at prøve at dyrke dem i foråret 2019.
Et minde om de knitrende Kæmpe Evighedsblomst jeg dyrkede som barn i min 4H have var med til at skubbe mig igang med at dyrke evighedsblomster igen.
Jeg fyldte et enkelt palleramme højbed til randen og jeg høstede og høstede og høstede hele sommeren. Faktisk fyldte jeg bedet lidt rigeligt op – så trommestikkerplanterne (Craspedia globosa) og Ungkarleknap ( Gomphrena globosa) blev nærmest skygget helt væk, jeg fik enkelte trommestikkerblomster og ingen blomster af ungkarleknap.
De to største hit var helt sikkert Kæmpe Evighedsblomst, Hellichryssum bracteatum syn. Xerochrysum bracteatum og Vinget Hindebæger, Limonium sinuatum, bedre kendt som Statice. Kæmpe Evighedsblomsterne og Staticen skal jeg helt afgjort dyrke igen.

Statice var en fantastisk nyhed for mig i 2019 – den var vidunderlig at bruge frisk som fyld i buketter og samtidig er den let at tørre og smuk tørret til buketter og kranse. Den er meget produktiv – selv i mit lille højbed høstede jeg bundter hver eneste uge i ugevis. På grund af den store succes, og erfaringerne med pladsmangel har jeg besluttet at skærehavens største højbed (120×180 cm) får lov til at blive bedet med tørrede blomster i 2020.

Jeg vil dyrke følgende:

  • Limmonium sinatum ‘ Qis lavender’
  • Limmonium sinuatium ‘ QIS soft pastel shades’
  • Hellichryssum bracteatum ‘ Silvery rose’
  • Hellichryssum bracteatum ‘ Salmon rose’
  • Hellichryssum bracteatum ‘ Dragon fire’
  • Hellichryssum bracteatum ‘Monstrosum’
  • ammobium alatum
  • Gomphrena globosa ‘rose’
  • Craspedia globosa
DSC_1249 (2)
Limonium sinuatum ‘QIS soft pastel shades’

 

Dyrk din egen skærehave

»Følgende afsnit indeholder reklame«

Igen i år har jeg fået lov til at udvælge blomster til frø-temakasser der sælges af Spirekassen lige her. I år er det blevet til hele to skærehave-temakasser, én med blomster alle kan dyrke og én for den lidt mere erfarne havedyrker.
I “PlanteLivs skærehave for begyndere” er der fokus på blomster der er velegnede til buketter men som alle har det til fælles at de kan sås direkte på friland. I “PlanteLivs skærehave for let øvede” er der blevet plads til nogle af mine farvoritblomster. En del af blomsterne i denne kasse kræver forkultivering og opbinding, men er ellers ikke svære at dyrke. Begge kasser passer til at fylde et højbed af pallerammestørrelsen med blomster. I begge kasser er der fokus på at blomsterne skal kunne lave fine buketter, så der er både planter der egner sig til fyld og blomster der egner sig til at spille hovedrollen i buketten. Ofte oplever jeg at folk glemmer at dyrke “fyld-blomsterne” og faktisk er det dem der gør det muligt at skabe smukke buketter.  Der medfølger en udførlig dyrkningsguide i kasserne og Spirekassens gartner svarer altid gerne på spørgsmål. Jeg håber at I vil tage godt imod temakasserne, det har været en fornøjelse at designe dem. Mit håb er at de vil gøre det lettere for flere at komme igang med at dyrke skærehave.

cof
Temakasser med frø til skærehave

Hvor køber jeg frø?

Når jeg skriver så meget om speciffikke sorter får jeg altid et sprøgsmål om hvor jeg får fat i mine frø. Jeg køber fra mange steder, jeg elsker at shoppe frø – det er med til at få mig igennem vinteren at kunne drømme om nye frø. Jeg bruger gerne frø fra sidste år, det plejer at gå ganske glimrende, spireprocenten kan være lidt lavere, men så må man så  lidt tættere. Skulle jeg købe alt nyt hvert år ville det simpelthen blive for dyrt og alt for mange spiredygtige frø  ville gå til spilde.

Jeg bruger frø fra Impecta i Sverige, fra Chiltern seeds og Plants of distinction i England (vi håber ikke Brexit lukker denne mulighed for spændende specialfrø). Fra Spirekassen og fra Fuglebækgaard blomster  i Danmark, og selvfølgelig også frø jeg har høstet selv fra haven.  Jeg køber ind imellem frø på den lokale planteskole eller i Bilkas havecenter, men det er ikke altid jeg oplever at udvalget lever op til de planter jeg gerne vil dyrke.

Næste gang…

Den opmærksomme læser vil opdage at jeg ikke nåede at beskrive alle mine bede. I næste blogindlæg vil jeg beskrive de bede jeg ikke nåede i denne omgang. Så I må have bedene med titlerne: “De høje”, “Kål & Color” og “Græsser & Skærme” og “Asters i godt selskab” til gode. Når jeg gerne vil beskrive i detaljer og have alle navnene med tager det lang tid at skrive.

Imens du venter på det næste afsnit om skærehaven 2020 kan du læse mere i tidligere blogindlæg. Jeg skriver løbende om at dyrke skærehave, har du lyst til at læse mere kan du læse dette blogindlæg om mine reflektioner over sæsonen 2019, se nærmere på hvad jeg skrev da jeg forberedte sæsonen 2019 eller gå hen til min “Guide til skærehave for begyndere”. Jeg poster dagligt nyt fra mit liv med planter på min instagramprofil ligesom PlanteLiv har en facebook side hvor der jævnligt lægges lidt nyt op fra haven.

Tak fordi du læste med.
De varmeste havehilsner
Liv

 

 

4 Comments Tilføj dine

  1. Bonnie Hall siger:

    Super spændende at følge med. jeg er jo helt novice i skærehave-verdenen. I år skal jeg forsøge mig med en lille skærehave på knap 4 m2. Det er jo ingenting, og begrænser udvalget. Kan se, at du har virkelig mange af de lækre ting. Jeg mangler af finde frø af en Sommerasters der hedder ‘Lady Coral lavender’. Den skulle du vel ikke tilfældigvis have? Mange hilsner Bonnie

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Det bliver da helt sikkert godt med en lille skærehave i din smukke have Bonnie. Jeg sender lidt frø til dig. Kh. Liv

      Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s