Hårdføre sommerblomster

På engelsk opdeles planterne efter hårdførhed. Blomsterfrø opdeles i “Hardy annuals”, “half-hardy” og “tender” . Det er meget anvendeligt at der allerede på frøposen indikeres hvor sart planten er overfor kulde. På dansk har vi, så vidt jeg ved ikke et lignende begreb og desværre heller ikke en direkte mærkning på frøposen af hårdførheden. Men lad os forsøge at kalde dem “hårdføre sommerblomster” og lad mig prøve at definere hvilke planter jeg mener kan henføres til denne kategori. i dag vil jeg skrive om disse hårdføre sommerblomster. Fordi det lige nu, her først i maj, er nyttigt at have styr på blomsternes hårdførhed. Ved at kende en plantes hårdførhed vil det være lettere at vurdere hvornår den kan sås på friland eller hvornår den kan plantes ud.

Plantes ud først, sås tidligst på friland

De “hårdføre sommerblomster” er gode at så direkte på friland. Her er det ofte en fordel at springe forspiring over, blomsterne vil kunne sås så tidligt at det forspring der kan opnås ved forspiring sjældent står mål med det ekstra arbejde der er forbundet ved hele processen med at forspire, omprikle, afhærde og plante ud.

De “hårdføre sommerblomster” er dem der tidligst tåler at komme ud på friland. Nu i denne tid hvor vindueskarmene og drivhuset begynder at være så fyldt med forspirede småplanter at der opstår en trang til at få dem ud i haven. Er det nærmest en lettelse når planterne én efter én forlader deres potte og flytter ud i jorden i skærehaven.

Jeg har prøvet at lave en liste over de hårdføre sommerblomster jeg kender til, der samtidig egner sig til skærehaven. Listen er lavet udfra andre lignende lister og mine egne erfaringer. Listen er ikke udtømmende, der vil helt sikkert være hårdføre sommerblomster jeg har glemt eller overset. Der kan godt være forskel på hårdførheden, en kornblomst tåler fx mere kulde end Irlands klokke, så det vil stadigvæk være nødvendigt at gøre egne erfaringer og være forsigtig med vejret omkring udplantnings-tidspunktet. Det er ikke listen over planter der “tåler hvad-som-helst”, mere listen over planter der “tåler-mere-end-de-fleste”.

Liste over hårdføre sommerblomster til skærehaven

 • Blomsterkørvel, Orlaya grandiflora
 • Dusksalvie, Salvia viridis
 • Harehalegræs, Lagurus ovatus
 • Jomfru i det grønne, Nigella damascena, (også de andre Nigella-arter)
 • Kinesisk hundetunge, Cynoglossum amabile
 • Kornblomst, Centaurea cyanus
 • Kongeskommen, Ammi majus
 • Kornvalmue, Papaver rhoeas
 • Levkøj, Matthiola incana
 • Morgenfrue, Calendula officinalis
 • Opret fløjsblomst, Tagetes erecta
 • Rundbladet hareøre, Bupleurum rotundifolium
 • Solsikke, Hellianthus annus
 • Stolt kavaler, Cosmos bippinatus
 • Stor hjertegræs, Briza maxima
 • Tandstikkerurt, Ammi visnaga
 • Voksurt, Cerinthe major var. purpurascens
 • Ærteblomst, Lathyrus odoratus

Hårdføre sommerblomster der med fordel kan forspires

 • Almindelig blåkvast, Ageratum houstonianum (OBS: vælg høje sorter til snit, flere arter er meget lave)
 • Enkeblomst, Scabiosa atropurpurea
 • Håret solhat, Rudbeckia hirta
 • Kæmpe evighedsblomst, Xerochryssum bracteatum syn. Helicryssum bracteatum
 • Løvemund, Antirrhinum majus
 • Sommerridderspore, Delphinium consolida
 • Sommerasters, Callistephus chinensis
 • Sommerfloks, Phlox drummondii
 • Tragtbæger/Irlands klokke, Molucella laevis

Tjek vejrudsigten!

Selvom disse sommerblomster er mere hårdføre end de fleste bør de ikke plantes ud dagen inden en frostnat, eller dagen før et voldsomt blæsevejr. Kig i vejrudsigten og vælg et tidspunkt hvor der er udsigt til flere dage i træk med lune nætter og uden hård vind. Skal du så, så vent til jorden føles lun, ikke kold og klam, og vælg gerne et tidspunkt hvor der er udsigt til regn. Sidst i april eller først i maj er ofte et godt tidspunkt at begynde at så blomster på friland, med de hårdføre sommerblomster er det muligt at så lidt tidligere, fra midten af april, dog afhængig af vejret.

Når forspirede planter plantes ud, er det vigtigt at huske at afhærde planterne først. Har du ikke tålmodighed eller mulighed for afhærdning vil jeg anbefale at planterne dækkes med et lag fiberdug den første uges tid efter udplantning. læs mere om afhærdning her

Gode at efterårs-så

Mange af disse hårdføre sommerblomster er hårdføre nok til at de kan sås direkte på friland i august eller september, for at få tidligere blomstring året efter. Det gælder fx kornblomster og de forskellige skærmplanter der er så smukke i en skærehave. Læs mere om efterårssåning her.

TAK fordi du læste med. Husk at du altid kan læse mere om min skærehave på instagram eller facebook.

Rigtig god dag.

Liv

5 Comments Tilføj dine

 1. Eva Bruun siger:

  Håber du skriver en bog en dag😊

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tusind tak for din kommentar. Det gør jeg meget gerne.

   Like

 2. Eva Bruun siger:

  Det vil være helt fantastisk. Jeg vil gerne bestille den på forhånd:)

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s