Fyldplanter til skærehavens buketter

on

Jeg samlet en oversigt over gode fyld-planter til din skærehave. 

En  smuk buket består af mere end store smukke farvestrålende blomster. Det er vigtigt også at dyrke planter i skærehaven der egner sig godt til at være fyld imellem de store farvestrålende blomster. Ofte vil de blomster der lettest finder vej til indkøbskurven når vi shopper frø være de store farvestrålende blomster. Men uden de vigtige fyld-planter bliver det svært at lave en smuk helstøbt buket.

fotoet viser en buket med fyld i form af kongeskærm, karse, røllike, valmuekapsler og knopper fra forskellige blomster.

I skærehave-bøger og lignende steder deles blomster til buketter i endnu flere grupper, i støtteplanter, strukturplanter, fokusplanter osv. For en nemheds skyld forsimpler jeg det i dette skriv og nævner alle de planter og blomster jeg synes fungerer godt som supplement til de større mere markante blomster.  Der kan sagtens skelnes mere. Men det må blive en anden gang, det bliver for omfattende for dette blogindlæg. Listen er helt sikkert ikke komplet, men nu lancerer jeg den, så må jeg komme tilbage og tilføje når jeg har bedre tid.

  Jeg har ikke angivet sorter, selvom der findes sorter der egner sig bedre end andre, det vil ofte være de mest dyrkværdige der er til at finde i handlen, så her må I selv vælge eventuelle sortsforskelle. hold nøje øje med højden, den er afgørende til buketter. Som et eksempel på hvorfor jeg ikke nævner sorter kan vi tage røllike, røllike fås i næsten alle farver, fra klart rød over hvid til de yndigste pasteller. Det er derfor svært at nævne en enkelt sort til snit, det kommer helt an på hvilke farveskala du søger.
Når jeg skriver “sp.” bag ved et slægtsnavn er det fordi jeg ikke forholder mig til hvilken art af planten jeg vil anbefale. Det kan være fordi der er virkelig mange forskellige anbefalelsesværdige i den planteslægt, dette gør sig fx. gældende for buske af Virburnum-slægten. I denne slægt findes et væld af gode buske til buketter, fra duftsnebolle til kalkved, derfor har jeg valgt at forenkle til kun at skrive slægtsnavnet. Her er listen ment som en inspiration til selv at nørde videre og finde netop de arter, der passer til jeres skærehave.

Jeg håber at listen vil inspirere til at dyrke flere af de lidt “kedelige” grønne planter, der faktisk er dem der tager dine buketter til helt nye højder.

Prydgulerod, Daucus carota ‘Dara’

LISTER OVER FYLD-PLANTER TIL SKÆREHAVEN

Grønt fyld fra frø

Havereseda, Reseda odorata

Karse, Lepidium sativum

Irlands klokke/ tragtbæger, Moluccella laevis

Stor hjertegræs , Briza maxima

Harehalegræs,  Lagurus ovatus

Hirse, Panicum sp.

Egernhale-byg,Hordeum jubatum

Havemælde, Atriplex hortensis 

grøn tobak/prydtobak, Nicotiana sp.

Amarant, Amaranthus sp.

Skærmplanter

Skærmdild, Anethum graveolens

Prydgulerod, Daucus carota ‘Dara’

Tandstikkerurt, Ammi visnaga

Kongeskærm, Ammi majus

Blomsterkørvel, Orlaya grandiflora

Rundbladet hareøre, Bupleurum rotundifolium 

Frøstande

Opiumsvalmue,  Papaver somniferum 

Jomfru i det grønne, Nigella damascena

DJævlen i busken, Nigella hispanica

Ballon-vin, Cardiospermum halicacabum

hør, Linum usitatissimum

Stauder

Lodden løvefod, Alchemilla mollis

Alunrod, Heuchera sp.

Akeleje, Aquilegia vulgaris

Brudeslør, Gypsophila paniculata 

Matrem, Tanacetum parthenium

Røllike, Achillea milefolium,  fås i mange farver

Vortemælk, Euphorbia sp. vær opmærksom på højden, da nogle arter er lave

Biskobhat, Tellima sp.

Krydderurter

merian

mynter

bassilikum i blomst

Gode fyldplanter fra naturen/grøftekanten

diverse græsser

kørvel

vild gulerod

rejnfan

røllike

Buske til buket-fyld

Virburnum sp.

Blærespiræa

Hypericum sp. (bær)

Tornefri hindbær

forskellige Pil – både gæslinger og blade

Eucalyptus (ikke fuldt hårdfør)

Roser (hyben)

almindelig hirse, Panicum miliaceum ‘ Violaceum’

4 Comments Tilføj dine

 1. Leif Brun Pajor siger:

  J

  Like

  1. Leif Brun Pajor siger:

   Jeg har også sat en ekstra omgang kongekommen, tandstikkeurt og frosted eksplosion over. Så kan jeg se Bupleurum er begyndt at spire. Skønt. Jeg er også meget spændt på at høre hvordan det går med at ha sået sommerfloksen direkte. God søndag 🙂

   Like

  2. Leif Brun Pajor siger:

   Jeg har også sat en ekstra omgang kongekommen, tandstikkeurt og frosted eksplosion over. Så kan jeg se Bupleurum er begyndt at spire. Skønt. Jeg er også meget spændt på at høre hvordan det går med at ha sået sommerfloksen direkte. God søndag 🙂

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s