Dyrk blomster i højbede

Jeg har igennem en årrække udviklet min egen metode til at dyrke tæt i mine højbede. Jeg kalder det “PlanteLiv-metoden”. Metoden gør det muligt at dyrke mange blomster på lidt plads. Metoden er årsagen til mit slogan om at: “alle har plads til en skærehave”. Med denne metode kan en skærehave faktisk koges ned til at fylde et enkelt højbed af palleramme-størrelsen. Når det er sagt så er min erfaring nu, at de fleste bliver så bidt af at have skærehave at den vil vokse år efter år. Min egen skærehave fylder nu mere end ti højbede og rummer mere end 60 forskellige blomster til snit. Jeg tilplanter den hvert år efter dette princip.

PlanteLiv-metoden

PlanteLiv-metoden er egentlig helt simpel. Pladsen unyttes optimalt, blomsterne sættes så tæt som de overhovedet kan, uden at det går væsentligt ud over væksten. Jeg dyrker blomster på højbedets korte led. Der er plads til seks rækker med blomster. I hver række kan der være imellem tre og syv planter, afhængig af hvor store planterne bliver. Planterne sætter i forhold til deres højde, så de højeste står bagerst, i forhold til hvor solen kommer fra. (se illustration herover).
Planterne grupperes i lave, mellemhøje og høje og placeres i bedet efter dette. Der er som udgangspunkt to rækker med lave, to med mellemhøje og to rækker med høje planter. Som det ses herunder. Det er muligt at vælge en anden fordeling af høje og lave, hvis opmærksomheden på at de ikke skygger for hinanden er der.

Et eksempel

Her ses et eksempel på min metode. Her er de lave planter sommerfloks og fontænegræs, de mellemhøje planter er kornblomst og hareøre og de høje planter er Frøkenhat og statice. En del af planterne er forspiret inde og plantet ud, andre er sået direkte på friland. De to forskellige metoder kan sagtens kombineres i samme bed.

Jeg har brugt følgende planter til bedet:

  • 6 stk sommerfloks
  • 7 stk fontænegræs
  • 7 stk kornblomst
  • 7 stk hareøre
  • 5 stk Frøkenhat
  • 4 stk Statice

Oversigt over plantegrupperne

Det er en flydende overgang om jeg regner en plante for lav, mellemhøj eller høj. Men her er et forsøg på at sætte en del af skærehaveplanterne ind i en oversigt over hvilken gruppe jeg regner dem som. Som udgangspunkt kan en bedplan nu kreeres udfra listen. Der skal bruges to planter fra hver gruppe.

Jeg vælger som regel et tema for hvert bed, fx en farve. Et lyserødt bed komponeret udfra listen kunne altså være: En jomfru i det grønne – her naturligvis en lyserød sort, sammen med en lyserød dusksalvie som de to rækker med lave blomster. Herefter kunne følge en lyserød Frøkenhat ‘Illumination’ er et godt bud, den kunne være sammen med den smuk løvemund i lyserød. Som de høje planter i det lyserøde bed, kunne vælges en sommerridderspore, der findes mange lækre lyserøde og måske ville jeg sætte karse yderst, fordi den har de lækreste grønne skulper som ville se pænt ud sammen med alt det lyserøde. Selvom jeg har et farvetema blander jeg altid lidt grønne blomster eller græsser ind i bedet, for at opnå et pænere udtryk og få nok fyldplanter til mine buketter.
Sådan sammensætter jeg mine bede et efter et, hvor jeg samtidig skeler til at jeg får plads til flest muligt af de blomster jeg drømmer om at dyrke.

Monokultur

Det er naturligvis også muligt at lave bede med mono-kultur, hvor alle planter er samme slags, det er fx. relevant når der dyrkes mange forskellige sorter af en farvoritplante. Her i haven er der ofte et Frøkenhat-bed og et sommerfloksbed, som dyrkes kun med denne ene planteslægt – fordi de er mine farvoritter og jeg gerne har mindst seks forskellige. Monokulturbedene dyrker jeg også med seks rækker, med tre til syv planter af hver.


This image has an empty alt attribute; its file name is dsc_0296-7.jpg
Et bed kun med sommerfloks

Opmærksomhedspunkter

For at lykkes med metoden er det vigtigt at være opmærksom på hvordan blomsternes vækstform er. Kæmpe store planter som fx. Stolt kavalér kan skygge flere rækker væk. De bør altså have to rækker, eller slet ikke integreres i et tætplantet højbed, men få bedre plads et andet sted i haven. Planter med store bladrosetter ved jordoverfladen kan skygge naboplanter væk, de må have bedre plads eller sættes i yderste række. Eksempler på planter med en bladroset ved jorden er Statice og Prydtobak.
De meget lave planter, skal stå yderst, ellers bliver de skygget væk og opnår aldrig deres fulde potentiale, det gælder fx. planter som Trommestik (Craspedia globosa) og Rosenvinge ( Helipterum roseum).

For at dyrke så tæt er det væsentligt at jorden er løs (ikke komprimeret) og velgødet. Jeg gøder udelukkende med organisk materiale såsom velomsat hestemøg og kompost. På den måde forbedrer jeg løbende jorden, samtidig med at jeg gøder. Jeg fylder et nyt lag kompost/hestemøg på hvert forår, så højbedet er fyldt til randen.

Jeg håber at dette gør det enklere for dig at kreere dine egne smukke skærehavebede til den kommende sæson. Skriv meget gerne en kommentar hvis du kunne lide det du læste, eller har spørgsmål.
Husk at du kan finde meget mere om min skærehave på instagram og på min facebookside. Er du helt ny i at dyrke skærehave vil jeg anbefale at du læser mit blogindlæg: “SKærehave for begyndere” her.
Rigtig god fornøjelse med at planlægge din skærehave.

3 Comments Tilføj dine

  1. eva bruun siger:

    TUSIND TAK:)

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s