Drømmen om en skærehave

At lave buketter er en særlig glæde, det er som om jeg glemmer tid og sted når jeg går og indsamler blomster i haven og siden binder dem til en smuk buket. Det er en glæde at bringe haven ind i stuen – eller bringe haven med til én jeg holder af i form af en buket. I år har jeg for første gang udlagt en del af haven til skærehave. Hvor jeg tidligere har dyrket lidt sommerblomster hist og pist imellem grøntsagerne i køkkenhaven, har jeg i år  indraget store dele af den tidligere køkkenhave til blomster til afskæring – min helt egen skærehave. I dette blogindlæg vil jeg fortælle om min første år med skærehave om hvordan drømmen om en skærehave blev til virkelighed.

DSC_0539
Køkken- og skærehave i august

 

At starte en skærehave – Frøindkøb

Jeg startede i foråret med at granske hjemmesider fra forskellige frøfirmaer for at finde netop de blomster jeg ville dyrke. Da jeg dyrkede stor skærehave på arbejdet i sæsonen 2017 var det ikke fordi jeg manglede inspiration eller erfaring til at udvælge hvilke planter jeg ville dyrke. Instagram har også været en inspirationskilde, herfra havde jeg bla. fundet ud af at jeg gerne ville prøve at dyrke sommerfloks, Phlox drummondii helst af sorterne ‘Cherry caramel’ eller ‘Creme brulée’. Det hele startede altså i vinteren med frøindkøb, sortering af hvilke planter der kræver at blive forkultiveret og hvilke der kunne sås direkte i haven og planlægning af hvordan bedene kunne disponeres så der kunne være flest muligt blomster på min begrænsede plads. Jeg endte, det gør man let, med at forkøbe mig, så der blev altså næsten ikke plads til grøntsager i haven i år, tilgengæld fik jeg plads til ca. 30 forskellige blomster til afskæring og dertil kommer 7 forskellige geoginer.

bty
Frøindkøb og bedplanlægning

Skærehaven

Min skærehave har i år bestået af tre pallerammehøjbede (80×120 cm) og et almindeligt bed i jordniveau på ca. 4 kvadratmeter, samlet altså noget i retning af 7 kvadratmeter – dog kan der dyrkes mere tæt i den løse jord i højbedene end i de alm. bede, derfor kan der ikke være helt lige så mange blomster på de 4 m2 som på de 3m2 højbedene udgør.

Noget af det fascinerende ved at dyrke sommerblomster er den forvandling der sker på kort tid – fra bar jord til frodigt blomsterbed på få måneder. Herunder ses det samme bed med få måneders mellemrum. At dyrke i højbed gør det muligt at dyrke tæt, jorden her er løs, da der aldrig er blevet trampet rundt på den. Jeg dyrker gerne syv rækker i hvert bed med fem til otte planter pr. række og er selvfølgelig opmærksom på at placere høje blomster sammen og på en måde så de ikke skygger for resten af bedet. Jeg vælger at dyrke få af hver slags blomst, da jeg ønsker størst mulig variation i det jeg kan plukke af. Jeg har ikke brug for at høste mange af hver blomst, jeg har lyst til at have mange forskellige blomster at være kreativ med.

 

Årets plantevalg

Det er virkeligt svært at begrænse sig når der skal indkøbes blomster, jeg føler mig som et barn i en slikbutik, der er så uendeligt mange skønne blomster at vælge imellem.  Jeg har dog nogle blomster jeg altid dyrker og så forsøger jeg altid med lidt nyt også, for at lære nye blomster at kende. Herunder vil jeg forsøge at beskrive de blomster jeg har dyrket i min skærehave i år.

Hvert år dyrker jeg: Prydtobak (Nicotiana) -Frøkenhat (Zinnia) – stolte kavalerer (Cosmos bipinnathus) – morgenfruer (Calendula) – skabiosa.

I år har jeg også dyrket: Dusksalvie – etårige prydgræsser – sommerfloks (Phlox dromundii) – kornblomster – ridderspore – havemælde – hareøre – irlands klokke – tandstikurt – kongekommen – levkøjer – løvemund – solsikker – edderkoppeblomst – høgeskæg (Cerpis rubra) – Celosia argentea var. spicata – prydgulerod.

Herunder billeder af nogle af mine farvoritter:

DSC_0649
En af mine yndlings Nicotiana langdorfii ‘lemon tree’
DSC_0648
Irlands klokke – Moluccella laevis
DSC_0561
Dusksalvie – Salvia viridis, jeg har dem i hvid, lilla og lyserød
DSC_0548
Frøkenhat – Zinnia elegans ‘green appels’
dav
Frøkenhat – Zinnia elegans ‘ Queen red lime’
sdr
Solhat – Rudbeckia hirta ‘Sahara’
dav
Skabiosa – Scabiosa autropurea ‘Oxford blue’

Blomster i overflod – buketter, buketter og endnu flere buketter

Hvor meget kan man plukke i en skærehave? Det afhænger naturligvis af hvordan vejret er, hvor godt man får plejet, gødet og vandet sine blomster. Jeg har kunne plukke to til fem buketter om ugen, men jeg har ind imellem suppleret med stauder fra havens staudebede og bladmateriale fra havens buske. Der har været uger med overflod og uger hvor der har været mindre at vælge imellem.

Ud over at kunne fylde mit hjem med smukke buketter er det også en gave at kunne give hjemmedyrkede buketter som værtindegave, eller som på billedet herunder som god-sommer-ferie hilsner til min søns skolelærerer.

IMG_20180629_073629_491

Når jeg går i haven for at plukke en buket, ved jeg sjældent hvordan den vil ende med at se ud, jeg har ofte en idé om en bestemt blomst jeg vil have med og så lader jeg den blomst, udvalget i haven, dagens humør og når bukketten skal gives væk også modtageren fungere som inspiration – der er aldrig to buketter der er ens. I løbet af året varierer buketterne med årstidens gang. Herunder er et udsnit af årets buketter, har du lyst til at se flere af mine buketter kan du søge på #plantelivbuket på instagram, så vil du kunne se næsten alle de buketter jeg har lavet i årets løb.

IMG_20180627_231210_863
Et lille udsnit af nogle af årets buketter fra haven

Jeg håber at du har nydt at læse om min skærehave, måske det også har vakt en drøm hos dig om at have egen skærehave. Har du fået mod på at lave en skærehave selv, kan du læse mere om at etablere en skærehave for begyndere her. Jeg regner med at lave flere guides til at etablere skærehave inden det bliver tid til at planlægge næste års skærehave og jeg arbejder på et samarbejde med en mindre dansk frøfirma om at gøre det muligt at købe en skærehave-frøpakke hos dem,  med dyrkningsvejledning, så det bliver let at gøre drømmen til virkelighed.

Hav en rigtigt dejlig dag.
Liv

DSC_0608

2 Comments Tilføj dine

 1. Spirekassen frøhandel siger:

  Hej Liv

  Glæder mig til at lave ”Plantelivs skærehave” sammen med dig.

  Hilsen

  Christine

  Sendt fra Mail til Windows 10

  Fra: PlanteLiv Sendt: 16. august 2018 11:05 Til: wiemann.christine@gmail.com Emne: [Nyt indlæg] Drømmen om en skærehave

  PlanteLiv posted: “At lave buketter er en særlig glæde, det er som om jeg glemmer tid og sted når jeg går og indsamler blomster i haven og siden binder dem til en smuk buket. Det er en glæde at bringe haven ind i stuen – eller bringe haven med til én jeg holder af i form af”

  Liked by 1 person

  1. PlanteLiv siger:

   Jeg glæder mig også rigtigt meget

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s