Malmö garden show 2018

I sidste uge tog jeg toget over Øresund og fik en planteoplevelse ud over det sædvanlige. Fra den 1. til den 3. juni afholdtes der ” Malmö garden show” i Slottsparken mit i Malmø. Det var Malmö Stad, det svarer vel til Malmø kommune, der stod bag og arrangementet var derfor gratis.  Showet bestod af udstilingshaver i tre kategorier, de egentlige Showhaver, nogle mindre “lommehaver” udført af dimittender og nogle små balkonhaver, der skulle give inspiration til altaner. Ud over Showhaverne var der massevis af boder med planter, frø og haveudstyr.

DSC_0581

Showhaverne

Showhaver er noget helt specielt, de bliver designet og sat op til lejligheden og forsvinder igen lige så snart showet er ovre, alle planter plantes på deres højeste og planterne kan placeres tæt, fordi de ikke skal trives på sigt og dermed have god plads til at vokse, men udelukkende skal stråle i et øjeblik. Der er noget flygtigt og fortryllende over denne kunstart.  Ud af det blå opbygges et haverum mit på en græsplæne. Et haverum der slår en stemning an – får én til at føle noget, det kan være ro eller hjemlig varme, fest eller famliehygge alt dette opbygget på få dage. Det kræver en dygtig havedesigner at skabe en have med så meget stemning på så kort tid og så lidt plads. Showhaver er også lidt en sjov størrelse, planterne stilles jo nærmest potte ved potte, så det vi ser i showhaverne vil aldrig kunne genskabes 1:1 i en virkelig have, hvor hver plante har brug for plads. Men vi kan lade os inspirere. Udse smukke nye sorter af stauder, øjne tendenser i farver og stil og nyde synet velvidende at disse haver kun eksisterer et øjeblik.

Der var syv showhaver:
1. ”Garden Extravaganza” – designet af Gröna Bladverk och Gånarps Lilla Gröna
2. ”Skogsliv” – designet af Julia Askander och Sofia Hellbom
3. ”Kaffe med dopp!” – designet af Hvilan Utbildning
4. ”The Bohemian Hardrocker!” – designet af T som i trädgård
5. ”Spegling av grönt” – designet af Anders Mårtensson
6. ”Out in Office – Välkommen ut” – designet af Tall Trädgårdsbyrå
7. ”Byen i Byen” – designet af TagTomat

DSC_0719
stemningsbillede fra haven: “The Bohemian Hardrocker!”

Nogle showhaver fanger ens interesse fordi de skaber et spændende rum. Andre vækker planternørden i os og får os til at gå på opdagelse i detaljen. Haven “the bohemian hardrocker” var et spændende haverum,  et forsøg på at skabe en maskulin have, med detaljer i rusten metal, en rockguitar og en stor kværn af en motorcykel som statister i en lidt afdæmpet beplantning, hvor haven som opholdsrum spillede hovedrollen.
I haven ”Garden Extravaganza”– designet af Gröna Bladverk och Gånarps Lilla Gröna var der gang i en hel masse på en gang. Her var der farver, former og fest over feltet. Jeg kunne godt lide denne have, ikke mindst på grund af den meget store variation i plantevalget, her var virkeligt mange spændende planter, mikset med stor dygtighed til et frodigt dog afstemt vivar af farver. Den kunne ses igen og igen og hver gang trådte flere detaljer frem.

Vinderhaven var  ”Kaffe med dopp!” – designet af elever og undervisere fra Hvilan Utbildning. Det var en have bygget op med et vildmarksbad i midten og en god siddeplads  i et fint udekøkken til kaffepausen. Jeg ved ikke ved første øjekast særligt imponeret af denne have, nok fordi planterigdommen ikke var så overvældende som i fx. den føromtalte have. Men efter præmieringen sneg jeg mig rundt endnu engang og fandt da nogle spændende plantesammensætninger i det bagerste hjørne der var meget fine, men min yndlingshave blev det altså ikke.

DSC_0589
kaffen er klar i haven: ”Kaffe med dopp!” – designet af Hvilan Utbildning

Da jeg nærmede mig Tagtomats showhave:”byen i byen”blev jeg allerede nysgerrig på hvad der mon her var på færde. En hel flok børnehavebørn var i færd med at undersøge Showhaven, som som den eneste af de syv showhaver var opbygget så tilskuerne kunne bevæge sig rundt inde i den. Der var børn med fingrene dyppet i fiskebassinet, børn i færd med at finde høns i den improviserede hønsegård bygget af gamle palletankrammer, børn igang med at tyde børnetegnede skilte på de små skolehaver og børn i fuld gang med at få forklaret om det hele af Tagtomats Mads Boserup Lauritsen imens de fik stukket små frøpakker i deres barnehænder, så de kunne gå hjem og dyrke deres egne haver. Der var et leben og det var faktisk ret skønt.

Tendenser –  planter og design

Når jeg er på Haveshows og messer nyder jeg at kigge efter tendenser; hvilke nye planter er der brugt i år? Hvilke planter går igen i mange haver? Er der nye farver der dominerer? Hvilke tendenser ses i indholdet i haverne? hvad er haverummet skabt til?

Hvor der ved sidste års CPH garden var spiselige planter i næsten alle showhaver og fokus på hjemmedyrkede grøntsager, små bistader, høns, byhaver og selvforsyning. Havde showhaverne i årets Malmø Garden Show mere fokus på  at skabe rum til afslapning, afkobling, fordybelse og ro – måske er den øgede stress i befolkningen nu endelig ved at åbne flertallets øjne for den terapeutiske effekt haver kan have på udbrændte og stressede? Der var mange steder en fornemmelse af  at inderummet der rykker ud: klasseværelset, kontoret, spisestuen og rockguitaren kommer med udenfor.

Trollius

En plante der gik igen i nærmest alle showhaverne var Engblomme, Trollius, særligt en sartgul og en skrigorange sort var brugt talrige gange. De er meget smukke med deres kugleformede blomster og passede fint i de mere grøftekants inspirerede beplantninger.

 

Farverig

Der var flere plantesammensætninger der var sprælske i deres farvevalg, der var ikke så meget tone-i-tone, eller den klassiske leg med komplimentærfarverne (som fx. lilla og orange) som vi har set så ofte før. Der var lidt mere pang på kombinationerne i nogle af årets showhaver og farver der ikke normalt kombineres strålede side om side.

 

 

 

Grøftekant

I mange år har: “det naturlige staudebed” været et ideal, letløvede og ofte småblomstrede blomster blandes med florlette græsser og skaber en stemning af grøftekant. Disse smukke kombinationer var der også en del af på årets Malmø Garden show. Smukke i al deres lethed og ynde.

 

Grønt i grønt

flere af showhaverne havde hele partier med grønne planter, helt uden blomster. Showhaven ”Spegling av grönt” – designet af Anders Mårtensson, exellerede ved udelukkende at have grønne planter. Smukt og frodigt og roligt så det ud, hvor bladenes former fik lov at træde frem.

Altanhaver og lommehaver

Ud over showhaverne, var der også kategorien indenfor “lommehaver” og “altanhaver”.

Lommehaverne var udført af studerende eller nyligt dimitterende indenfor havedesign.

blandt Lommehaverne, der var på kun 12 m2, var min yndlings  ”Kaffegrottan” – designet af Helen Strid Bozac. Her var en god historie og et smukt design.  Inspirationen kom fra  “kaffegrotter” som har været en del af svensk havekultur, hvor man i haverne har haft en lille omkranset terrasse, en Kaffegrotte, at “Fika” i, hvor der har været lidt læ og varme fra “grottens” sider på en kølig svensk sommeraften. Stauderne var her blandet på smuk “grøftekants”manér, med  lidt spræl på farvevalget der gik fra orange over i lyserøde toner.


Blandt Altanhaverne var min farvorit  ”Balkong i flyttkartong”, altså altan i en flyttekasse, designet af Isobel Nyström och Sofia Kristensen, med tanke på at det ville være rart om man kunne tage haven med sig igen, når man flytter til et nyt sted. En fin lille have med nogle spændende plantevalg, heriblandt en yndig lille lyserød Silene,jeg aldrig havde set før.

Denne fine pude er en deltalje fra balkonhaven: ”Poppy´s Place”  lavet af uddannelsen Hvilan Utbildnings floristelever.

DSC_0646

Slottsträdgården – et magisk sted

I direkte forbindelse med området hvor gardenshowet foregik ligger Malmös slottsträdgård, en fuldstændig fantastisk oase, med smukke store stauderabatter, fine skolehaver, små felter af havelodder dyrket af slotshavens frivillige og en café med spisepladser i det yndigste gamle drivhus. Her må jeg afgjort tilbage til, næste gang jeg er i Malmø.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s