Drivhus-tulipaner

Der er noget næsten magisk ved at høste knitrende sprøde tulipaner til vasen, imens der endnu lægger sne udendørs. Det bliver muligt ved at dyrke tulipaner i drivhuset.

Dyrk tidlige tulipaner i drivhuset

Jeg lægger simpelthen tulipanløg i mit bed i drivhuset. Jeg lægger tulipanerne i en dybde der svarer til cirka tre gange løgets højde. Jeg lægger dem ret tæt, som æg i en æggebakke. Jeg lægger dem sidst på efteråret sidst i oktober eller engang i november, da drivhuset gerne er ret varmt langt ind i efteråret. Derfor er det helt oplagt at jagte tilbud sidst på sæsonen, netop til drivhustulipanerne.

Husk at vande dine drivhustulipaner. Vand en smule igennem vinteren, vand mere når foråret nærmer sig og de begynder at vokse. De må aldrig stå for fugtigt, så kan de rådne, men de skal heller ikke tørre ud.

Bed eller kapilærkasser?

I mit drivhus har jeg et rigtig bed med jord, ikke plantesække på kapilærkasser. Har du kapilærkasser tænker jeg at det er bedre at bruge jorden fra de brugte plantesække til at lægge løg i krukker og stille krukkerne i drivhuset. Jeg tænker ikke at jorden i selve plantesækken er dyb nok til tulipanløg.
Jeg kan i øvrigt anbefale at anlægge et egentlig blomsterbed i drivhuset. Det gjorde jeg for et par år siden og jeg er enormt begejstret. Jeg dyrker nu tre hold blomster på en sæson i dette bed. Hvor det første er tulipaner og andre blomster fra løg og knolde.

Vælg de rigtige tulipaner

Da det er tidlige tulipaner jeg jagter når jeg dyrker tulipaner i drivhuset er det en fordel at gå efter tidlige sorter. Tulipaner findes i sorter der blomstrer fra først i april til sidst i maj. Det er de tidlige jeg lægger i drivhuset. Når vi for langt hen på foråret før de blomstre, bliver der simpelthen for varmt i drivhuset.

Vælg høje tulipaner, hvis planen er at dyrke til buketter. Der findes tulipaner der er ganske korte og andre der har stilke på 50 cm eller mere. Det er en fordel at vælge de høje sorter, når målet er afskæring til buketter.

Tulipaner til snit – en engangsfornøjelse

Tulipaner kan i princippet blomstre i flere år, men i praksis er der efterhånden flest sorter på markedet der bare blomstre en enkelt gang. Forædlingen har givet et kæmpe udvalg af blomster i alverdens farver og former, men et sted på vejen har mange af dem mistet evnen til at blomstre igen, under de ofte uoptimale forhold vi byder dem i vores haver.

Når man høster tulipaner til vasen er man selv medvirkende til at løget ikke kan blomstre igen. Når tulipaner høstes med lang nok stilk til vasen får man helt automatisk alle blade med. Det er netop de grønne blade der skal lave fotosyntese og dermed samle energi til næste års blomster. Derfor gør vi, der høster tulipaner til buketter, det sværere for løget at sætte sideløg og dermed blomstre næste år. Derfor regner jeg de tulipaner jeg dyrker til snit som etårige, jeg høster dem simpelthen med løget.

Høst tulipaner i drivhuset

På en solrig forårsdag bliver der hurtigt varmt i drivhuset. Derfor kan tulipanerne i drivhuset hurtigt nå for langt frem i blomstringen, til at de er optimale til vaser. Høst derfor tulipanerne allerede når de endnu står i knop – så snart de viser den første farve, kan de plukkes.

Jeg vil anbefale kun at dyrke den mængde tulipaner i drivhuset, som du tænker du kan have i dine vaser samtidig. De forskellige sorter vil blive høstklare lidt forskudt, så læg fx. 10-20 af hver sort og en 4-5 forskellige sorter. Så er der til buketter de første uger af foråret. Derefter vil tulipanerne i haven være klar og sæsonen for friske tulipaner i vaserne er blevet forlænget med en lille måned.

Tip: så blomster ovenpå tulipanerne

Når du alligevel har ryddet bedet i drivhuset og lagt tulipanløg vil jeg anbefale at så hårdføre sommerblomster ovenpå tulipanerne. Det gør jeg hvert år og på den måde har jeg blomster der tager over, når tulipanerne er afblomstret. Har du ikke som jeg et decideret blomsterbed i drivhuset, men brug for pladsen til tomater, kan du jo altid plante de små planter ud i haven til foråret.

læs meget mere om efterårssåning af de hårdføre sommerblomster her.

Tak fordi du læste med!

Husk at du altid kan følge med i min skærehave på min instagram eller på min facebookside.

Skriv en kommentar