Mangler haven blomster i maj og juni?

on

Det er sidst i maj og vi befinder os i det, der på engelsk kaldes et: “Flowergap”. Jeg har endnu ikke fundet et godt dansk udtryk for dette, et “blomstermellemrum” lyder ligesom lidt tungt. (Gode forslag modtages gerne i kommentarfeltet.) De sidste tulipaner er nu takket af og sommerblomsterne i skærehaven blomstrer først om en lille måneds tid. For os der elsker at plukke buketter, kan det godt være lidt træls, med sådan en blomsterløs tid, er man blomsterbonde, er det naturligvis endnu værre ikke at have blomster at plukke.

Selvom det måske kræver lidt omtanke at fylde tomrummet ud, så er det ikke umuligt. Der findes tidligt blomstrende stauder som forskellige Storkenæb, forårsvortemælk, lupiner m.fl.. Knoldvækster som Pæoner og sentblomstrende løgvækster som fx. prydløg kan også fylde lidt af tomrummet. De tidligste roser kan også noget, særligt hvis de står på en lidt lun vokseplads og derfor springer endnu tidligere ud. Men de blomster, der virkelig er fantastiske til at udfylde dette Flowergap, det er de toårige planter.

De to-årige blomster kommer os til undsætning

Det er lige her, i den lidt blomstertomme periode, imens vi venter – at de to-årige blomster stjæler hele billedet. Det er blomster som: Fingerbøl (Digitalis purpurea), Akeleje (Aquillegia sp.), Natviol (Hesperis matronalis), Judaspenge (Lunaria annua), Marieklokke (Campanula medium), kongelys (Verbascum sp.) og studenternelliker (Dianthus barbatus) der kan fylde vaserne, imens vi venter på alle sommerblomsterne i skærehaven.

De to-årige blomster, eller kortlivede stauder som de også ofte kaldes er slet ikke svære at dyrke. De kræver dog én ting – tålmodighed. De skal nemlig sås et helt år inden de blomstrer – det kan udfordre de flestes tålmodighed, sådan at skulle gå der og vente. Har man dem først i haven selvsår de gerne – så de er al ventetiden værd. Det lover jeg.

Få succes med dyrkning af Toårige blomster fra frø

Jeg kæmpede selv med såning af de toårige i starten. Min sårutine var sådan at jeg altid såede alting i foråret og derefter lagde jeg frøene væk og koncentrerede mig om haven. Det gik egentlig fint med at få de to-årige blomster til at spire ved en tidlig forårssåning. Men tiden fra de blev sået til de blomstrede blev lang og de var ofte i vejen for mig. De kom enten til at stå alt for længe i små potter og fik for lidt pleje. Eller de blev plantet ud i skærehaven og optog plads, som jeg hellere havde brugt på noget der kunne blomstre samme år.

Nu har jeg fundet en bedre løsning, synes jeg selv. Jeg sår simpelthen først de to-årige i løbet af juni. Jeg har kombineret køkken- og skærehave og der kommer faktisk altid en ledig plads engang i løbet af juni måned, der hvor jeg har høstet løg. Den plads bruger jeg til at så mine to-årige. Jeg sår direkte på rækker i haven. Siden er den eneste pasning at de skal tyndes ud til passende afstand og vandes hvis der er tørt. Sidst på efteråret, eller først på foråret kan de flyttes til ønsket placering i staudebedet. Man kan også beholde dem der hvor de blev sået – det vil planterne sætte pris på og så kan de jo altid flyttes når de har blomstret, i håbet om at de vil blomstre endnu et år.

Studenternellike og Marieklokke i februar – sået i juni, blomstrer juni året efter

Blomster der vandrer

De toårige blomster er planter der vandrer. De er alle sammen gode til at så sig selv, derfor spreder dig sig rundt omkring der hvor de oprindeligt stod. Ofte opdager man slet ikke at moderplanten er forsvundet, for der er dukket så mange nye planter op i stedet. Så selvom disse planter er kortlivede, er de ofte en varig glæde.
Den heftige selvsåning skaber en skøn dynamik i staudebedet. Jeg elsker det, men det kræver selvfølgelig at man tør slippe kontrollen og lade haven selv overtage styringen. Så kan man jo altid sortere lidt i hvad der kommer hvor, ved at luge de planter op, der dukker op på uhensigtsmæssige steder. Der kan komme helt uventede og meget smukke plantekompositioner ud af at lade naturens selv styre planlægningen.

Dem der blomstrer allerede første år

Der findes efterhånden en del sorter af blandt andet fingerbøl, Digitalis, som er særligt fremavlet med henblik på at blomstre allerede første år, hvis de sås tidligt. Vær derfor opmærksom på om det er disse sorter du har købt, i det tilfælde kan en tidlig forårssåning godt betale sig.

Husk også efterårssåning

Efterårssåning af de hårdføre sommerblomster kan også være med til at give tidlige blomster i skærehaven. Læs meget mere om efterårssåning her.

Tak fordi du læste med. Jeg håber at du har fået lyst til at kaste dig ud i såning af de mange smukke toårige blomster. Jeg sår mine sidst i juni – så der er masser af tid til at finde frø og komme igang.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s