52 buketter på 52 uger

En buket friske blomster på bordet er en sand luksus. Det er dog en luksus, som ikke altid har det reneste miljøaftryk. Derfor startede mit 2020 med et løfte til mig selv. Et løfte om at jeg ville plukke en buket i haven eller grøftekanten hver uge i et helt år. Det ville jeg gøre for at sætte fokus på et bæredygtigt alternativ til købte udenlandske blomster.

I 52 uger har jeg plukket en buket hver eneste uge. I 52 uger har havefolk i hele Danmark fulgt trop og plukket buketter på livet løs. Vi har plukket lokale sprøjtefri blomster i sæson. Sammen har vi vist at blomster plukket i haven eller grøftekanten kan være et smukt miljøvenligt alternativ til købte udenlandsk producerede blomster. Vi har vist at der er masser af skønhed i det skæve og hjemmedyrkede, i blomster produceret uden sprøjtegift, kunstgødning og en lang transport.

For omkring et år siden sad jeg og drak kaffe med en veninde. Vi snakkede om min idé om at lave et projekt, med at plukke blomster hver uge i et år. Dengang havde jeg ikke den ringeste idé om at det ville vokse sig til et landsdækkende projekt med mere end 2000 buketter. Jeg vidste ikke at #projektbuket2020 inden året var omme ville blive omtalt i både aviser og på landsdækkende fjernsyn. Jeg tænkte at det kunne være et hyggeligt “lille” projekt og måske kunne jeg være heldig at få lidt flere med på idéen. Projektet voksede og ud af idéen kom et helt fællesskab af blomsterplukkere spredt ud over det ganske land. Store og små delte blomsterglæden. Projektets yngste deltager har været en pige på kun 5 år, som hver uge har plukket blomster med sin mor. Det har været fantastisk at se et fælleskab vokse frem at “møde” nye blomsterglade mennesker og samtidig blive inspireret af hinandens buketter.

Mit bidrag til projektbuket i uge 33

TAK! Tak til alle som har bidraget til vores buketfælleskab. TAK! for alle de smukke buketter i har lavet. TAK! fordi i omfavnede idéen og spredte den videre rundt i landet. TAK! for jer. Jeg håber at I har lyst til at plukke videre i det nye år, hvor #projektbuket2021 følger op på successen fra i år.

Mine 52 buketter

ud af de mere end 2000 buketter, har jeg bare bidraget med 52. Det har været noget af en rejse. Fra den mindste vintergækbuket i januar, til den største farverige kæmpe buket i august. Det har været meget tydeligt at se hvordan årstiderne skiftede i buketterne. Jeg indrømmer det gerne, det har ikke altid været helt let. Januar er ikke det tidspunkt på året hvor den danske natur, eller haven for den sags skyld bugner af smukke plukkemodne blomster. Men udfordringen har åbnet mine øjne for skønheden i nye planter. En vejrbidt frøstand fra Almindelig Syre kan bidrage med den fineste struktur i en ellers lidt vintertræt decemberbuket.

Jeg dyrker en ret stor skærehave, det er faktisk min store passion. Derfor har jeg også været ret privilegeret i forhold til buketmateriale. Jeg har kunne plukke store bugnende buketter uge efter uge. Men jeg oplever at selv dem med en mindre haver, har skabt utroligt flotte buketter. Der er masser inspiration at hente ved at kigge ind på instagram og søge på #projektbuket2020.

Et udpluk af mine “projektbuket-buketter”

#Projektbuket2021, nu også på Facebook.

På grund af den store interesse til projektet har jeg besluttet at gå foran endnu et år. Derfor går startskuddet til #projektbuket2021 i uge 1, 2021. Alle kan deltage, det eneste krav er at blomsterne er plukket samme uge og at de er fra haven eller grøftekanten – ingen købte blomster. Man deltager ved at poste et billede og bruge #projektbuket2021, man kan være med hver uge, eller med en buket en gang imellem. Denne gang kan endnu flere nå at være med helt fra start, nu hvor flere kender til konceptet.

Indtil videre har projektet kun kørt på Instagram. i #projektbuket2021 vil det være muligt at deltage på Facebook, da jeg har oprettet en facebookgruppe hvor alle kan deltage med deres buketter. På den måde kan dem som ikke bruger Instagram også være med og jeg håber samtidig det kan skabe endnu mere fællesskab om buketterne.

HUsk at du kan følge PlanteLiv på Instagram og Facebook, hvor jeg deler ugens buket og en hel masse andre billeder fra min have.

2 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s