Såkalender til skærehavens blomster

Mange har i årenes løb spurgt, hvad jeg sår hvornår. Det enkle svar er at jeg sår det jeg har erfaring for vokser langsomt først og det jeg har lært at hårdført direkte på friland. Men den slags erfaringer har den, der dyrker skærehave første gang, jo ikke. Derfor har jeg nu prøvet at samle mine erfaringer i en så-kalender. Der er naturligvis nuancer jeg ikke kan få med i et sådan skema. Men jeg håber alligevel at I kan få glæde af denne oversigt over så-tidspunkter og metoder.

jeg skelner imellem forspiring inde, så direkte og koldså.
Jeg forspirer alt indendørs i mit hus, det er derfor der står forspire inde. Andre forspirer i drivhuset – gør du det skal de angivne så-tidspunkter nok flyttes en smule fremad, da drivhuset er noget koldere end indendørs og noget vil altså ikke kunne tåle en opstart midt i den koldeste vinter. Jeg bruger vækstlys og kan derfor så tidligt, uden at få ranglede planter som savner lys. Uden vækstlys ville jeg gå efter det senest angivne såtidspunkt.
Direkte såning er frø der sås på friland. Jeg sår en del direkte på friland som normalt kun anbefales at forspire. Det kan sagtens lade sig gøre, selvom man så må vente lidt længere på blomster og forvente en kortere sæson.
Koldså er mit forsøg på at lave en kategori for de blomster som sås udendørs eller i koldt drivhus, men i potter eller bakker. Det er ofte stauder og to-årige som kan sås det meste af året på denne måde.

Jeg har medtaget alle de forskellige blomster jeg regner med at dyrke i min skærehave i år. Der er mange blomster med, men der kan naturligvis være planter jeg ikke har fået med på listen. Synes du at jeg har glemt en meget vigtigt blomst, så skriv endelig en kommentar, så kan jeg opdatere listen.
Så-kalenderen kan downloades herunder:

Jeg har skrevet en guide om at forspire her. Læs den hvis du vil vide meget mere om hvordan det foregår.
Husk at du altid kan følge mit haveliv på min instagramprofil

4 Comments Tilføj dine

 1. Eva bruun siger:

  Tusind tusind tak fordi du deler så generøst ud. Det skema bliver en kæmpehjælp for mig👍🏻👍🏻👍🏻

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tusind tak fordi du altid er så sød til at skrive en kommentar 🥰 det er virkelig rart at vide at det jeg skriver faktisk bliver læst og brugt.

   Like

   1. eva bruun siger:

    Jamen det er bare så sødt af dig, at du hjælper os andre. Såkalenderen ligger nu på mit skrivebord, så den altid er lige ved hånden:), det er super:)

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s