Havebesøg II

DSC_0517 (2)

Det er blevet tid til at vise endnu en af mine yndlingshaver frem. Der findes en have på Stevns som jeg holder særligt meget af. Ikke blot fordi den er frodig, stauderig, selvforsynende og velpasset. Men også fordi den er min mors; hende der lærte mig om planter og blomsterne, hende jeg plukkede hindbær med i sensommeren og tyndede blommer med, stående på hver vores stige i starten af juni, efter “junifrugtfaldet”, imens vi snakkede om dette og hint.
Haven er ikke den have, jeg trådte mine barnesko i, eller mine bare tæer var det nok nærmere. Nej, det er en ny have, som min mor og far har skabt i løbet af få år.

Jeg kommer ofte i haven og jeg synes at I skulle have lov til at kigge lidt med på mit forrige besøg, hvor jeg fik taget en del billeder af den smukke have.

Køkkenhaven

Køkkenhaven og drivhuset er noget af det allermest bemærkelsesværdige. Her bliver dyrket nok grøntsager til at forsyne mine forældres husstand hele året, men også til at give væk til venner og familie. Der foræres mængder af grøntsager, frugter, syltetøj, friskpressset æblejuice og meget andet, til alle os der kommer forbi.

Drivhuset bugner af tomater, små som store, her dyrkes ikke for at få den nyeste mest skøre farve tomat, her dyrkes sorter der er højtydende og velsmagende og de høstes ikke før de er helt modne. Der er også kæmpe store peberfrugter, så store at de må bindes op for ikke at knække planternes grene. De peberfrugter smager fantastisk, når de er helt røde og sprøde.
Køkkenhaven er ikke sirlig, men det hele bliver passet ordentligt. der er ikke ukrudt, men en mængde sommerblomster har fået lov til at så sig selv imellem rækkerne, hvor de giver farveglimt i mellem alle grøntsagerne. Køkkenhaven bliver dyrket med stor omsorg, der (tyv)startes i det tidlige forår med grøntsager i misbænke, og ved hjælp af selvsamme misbænke, vintermåtter og det der ligner, er der grønt at høste selv til jul.

Staudebede

Staudebede er der mange af, det fornægter sig ikke at havens ejer er datter af en staudegartner. Staudebedene er som køkkenhaven velpassede og velsammensatte.
Der er prydgræsbed og blandende staudebede, stenbed, skovbundsbed og meget mere. Der er blomster fra januar til frosten kommer, faktisk gerne også lidt efter frosten, for der er også mange blomster der overvintrer i udestuen.

 

Gamle Frugttræer

Haven er også fuld af skønne gamle æbletræer, som er blevet podet med de sorter, der skulle med fra den gamle have. Dertil er der plantet en hel del nye frugttræer, så haven ad åre kan levere den frugt der skal til, for at sikre en selvforsyning også af frugt. En frugtlund er på vej imellem køkkenhaven og et af de store staudebede.

 

Der er så meget jeg ikke fik med, måske der kommer et besøg mere i denne skønne have når jeg igen har været forbi med kameraet.

Haven jeg her har beskrevet er ud over at være en have der ligger mit hjerte nært, er det også en af de haver hvor jeg får rigtigt mange af mine stauder fra, der kommer altid en aflægger, et frø eller en stikling med i bilen hjem derfra.

DSC_0248

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s