Havebesøg hos Claus Dalby

DSC_0465
Den 26. juni, var jeg en så heldig at være én af dem der var inviteret til åben have hos Claus Dalby.
At besøge Claus Dalbys have var en ud-af-kroppen-oplevelse, for en staudenørd som jeg. Aldrig i mit liv, har jeg oplevet så mange stauder forenet på et sted. Vi fik et par timer til at se haven på egen hånd. Kameraet glødede, mere end 500 billeder af denne skønne have har jeg med hjem, men endnu flere indtryk, de mange rum, dufte, stemninger, det er en helt utrolig have.

Haverum og lange kig
Haven er opdelt i rum af utallige stramt klippede hække, det, sammen med de lange smalle og velplejede flisegange, giver en ro midt i alt frodigheden. Der er gjort brug af mange lange kig forenden af hvert af disse kig, findes et fokuspunkt, som oftest i form af en søjle med en smuk krukke på.

DSC_0007

Bedene
Selvom, stauderne var velkendte, er måden de anvendes på dem helt unik – aldrig har jeg set et sidestykke til denne frodige blomsterkunst. Her forenes Stauder, roser, sommerblomster, buske og mindre træer til farveafstemte kompositioner. Frodighed og nøje udvalgte blomsterformer er kodeord her.

Krukkerne
Claus Dalby kan noget med krukker. De mere en 1000 krukker er arrangeret i farvekoordinerede arrangementer i hvert eneste hjørne, husmur eller trappeafsats.

DSC_0024

Drivhuse og planteproduktion – en duft af morfars drivhus
I haven er der tre uendeligt smukke drivhuse, der ikke kun er smukke, men også er indrettet med alverdens teknik, så de er anvendelige og kan bidrage til den store planteproduktion der er i haven. Det er så skønt, at se, at Claus Dalby også har den del med, at han selv producerer planter og dermed dyrker planter fra frø, noget alt for få giver sig i kast med, men som burde være flere forundt – glæden er stor, når de små frø bliver til de skønneste spirer og senere blomster.

Ud over drivhusenes skønhed, var det allerbedste ved dem at de duftede som i min morfars drivhus – duften tog mig tilbage til barndommens besøg, i mine bedsteforældres staudegartneri, et kært minde.

DSC_0630
Tableauerne
Claus Dalbys kompositioner er mageløse og hans sans for detaljer og æstetik mærkes med usvigelig sikkerhed igennem hele haven, som en nerve der for det hele til at forenes. Rundt omkring i haven er der mange tableauer, de fordrer den besøgende til at stoppe og nyde, undres og kigge, de fanger opmærksomhed og understreger de mange skønne rum i haven.

DSC_0873

Tak!
Kære Claus, tusinde tak, fordi jeg måtte komme på havebesøg, jeg er stadigvæk helt høj ovenpå oplevelsen, det kommer til at tage nogle dage at lande igen.

DSC_0567

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s