Plan for min skærehave 2023

Traditionen tro udkommer jeg med et utroligt langt blogindlæg her imellem jul og nytår.


Et blogindlæg, hvor jeg tager mig god tid til at beskrive min plan for hvad jeg vil dyrke i min skærehave i det kommende år. Jeg beskriver hvilke nye sorter jeg ser frem til at teste, hvordan jeg vil fordele dem i min skærehaves højbede og hvorfor det lige er endt med at være disse blomster jeg har valgt til i år. Hvert eneste år er det svært at vælge, der findes så utroligt mange smukke blomster jeg gerne vil dyrke. Selvom jeg presser min begrænsede plads til det yderste, kan jeg ikke presse mere en maksimalt 90-100 forskellige blomster ind om året. Det har jeg hverken plads til i haven, eller i vindueskarmen. I skrivende stund rummer min planteliste for 2023 præcis 100 forskellige blomster og planter til skærehaven.

Jeg deler af ophavsrettighedsmæssige grunde ikke fotos af de planter jeg ikke selv har fotos af, derfor er mange af nyhederne beskrevet, men ikke vist i billeder. Derfor er det en god idé at google lidt undervejs, hvis du savner fotos, da jeg angiver hele det latinske navn, gør det det meget let at google sig frem til billeder af de forskellige planter.

Fyld kaffe i koppen, sæt dig godt til rette og læs med på årets måske længste blogindlæg.

PlanteLiv-metoden

Jeg dyrker mine højebede efter et bestemt planteprincip – jeg kalder det PlanteLiv-metoden. Dybest set handler metoden om at sætte planterne tæt, men også om kun at have et begrænset antal af hver slags plante til gengæld for at kunne dyrke mange forskellige blomster på begrænset plads. Jeg planlægger mine højbede med seks rækker på bedets korte led. Læs meget mere om PlanteLiv-metoden her.

Årets plan

Min plan består hvert år af to dele, et regneark med alle frø oplistet og en skitse der placerer hver plante i havens bede.
I år er min planlægning lidt mere avanceret end den plejer at være. En beslutning om at undgå bar jord om vinteren og dermed begrænse udvaskning, samt forlænge min sæson, har gjort at jeg nu allerede har sået blomster i de fleste bede. Derfor er der nu planlagt med op til tre skift i hvert bed, henover en enkelt sæson. Et Vinter, et sommer og et efterårs hold. Der er også et enkelt bed jeg tager helt ud af planlægningen i år, det bed har jeg valgt at dedikere til at afprøve om jeg kan dyrke Franske Anemoner som flerårig afgrøde – altså uden at tage dem op om sommeren og ligge dem igen om efteråret/vinteren.

De ti højbede

De ti højbede af pallerammer udgør hjertet i min skærehave, i ovenstående skema hedder de bed 1-10. Til disse bede har jeg sammensat forskellige farve- og temaafstemte bede. I år planlægger jeg med følgende bede med farvetema: et hvidt bed, et Cerise/magentarødt bed, Et bed med blomster i Lavendel og abrikos farver, et andet bed med blomster i rosa og lysegul. Af bede sammensat efter blomsternes funktion har jeg valgt at lave et bed med evighedsblomster og et bed med planter der gør sig godt som fyld i buketter. Derudover kommer jeg til at afsætte hele to bede til Frøkenhat, fordi jeg er vild med dem. Det ene bed med navngivne sorter, det andet bed med frø jeg selv har samlet. Det sidste pallerammehøjbed er i år afsat til at teste at dyrke Franske Anemoner som flerårige planter, altså uden at tage dem op når de er visnet ned.


De følgende bedplaner er lavet sådan at de laveste planter, jeg lader stå forrest i bedet står først. Forrest i bedet er den ende af bedet der får mest sol. Jeg stiller planterne på denne måde, for at undgå at planterne i bedet skygger for hinanden.

Af blomster jeg vælger at dyrke i jorden, frem for i højbede er Amarant, Løvemund, Statice, Solsikker, Cosmos og Dahlia. Dette valg tager jeg enten fordi de er meget store planter, eller fordi det bare fungerer bedre for mig at have dem samlet – her tænker jeg fx på Løvemund og Statice, som egentlig lige så fint kan være i et højbed.

Vinteren over
(skal evt. flyttes)
Forår/forsommerSommerEfterår
bed 1Koral_lavendel
bed 2rosa_lysegul
bed 3Evighedsblomster
bed 4feldsalattulipaner førstZinnia test af egne frøZinnia test af egne frø
bed 5Ridderspore, løvemundefterårssået ridderspore, løvemund (flyttes)Fyldplanter
bed 6ranunkler og franske anemonerranunkler og franske anemoner (flyttes til stort bed?)Hvide blomster
bed 7Franske anemoner og levkøj, forsøg
bed 8efterårssået: kornblomst,Ammi m og v, sommerridderspore, Orlaya, Klinte, Nigella og harehalegræsEfterårssåetefterårssået skiftes til sommersået Hardy AnnualsSent hold af nigella/hareøre/kornblomst eller lign
bed 9kongekommen og hareøre (flyttes)ZinniaManiaZinnisMania
bed 10CeriseCerise
stort bed, jernFranske anemoner og ranunklerFranske anemoner og ranunklerDiverse grønt fyld, efter ranunkler og anemoner
bed i drivhusTulipaner og hårdføre etårigeTulipaner og hårdføre etårigeCelosia og FrøkenhatCelosia og Frøkenhat
Jordbed, felt 1kinesisk hundetunge, honningurt, hvidløg, grønkål,nigella, guldvalmue, rudbeckia osv.Farverige Dahlia med skærmdild i en lang række, Farverige Dahlia med skærmdild i en lang række,
Jordbed felt 2Efterårssået (ikke spiret?)evt. kartofler, løg, gulerødderNy efterårssåning
Jordbed. felt 3Sensommersået: Dara, Nigella, KInesisk hundetunge, kongeskærm m. fl.Sensommersået: Dara, Nigella, KInesisk hundetunge, kongeskærm m. fl.Måske et sent hold solsikker eller hareøre?Måske et sent hold solsikker eller hareøre?
Jordbed, langs drivhusgavlMatrem, Persille, løvemundMatrem, ærter (høje og lave), Persille?
ShelterbedKæmpe VerbenaSolsikker bagerst, karse i midten, cosmos forrest
DahliabedBronzefennikellyse og pastelfarvede Dahlia med bronzefennikel og tobak
DrivhusbedDiverse selsået og overvintretLøvemund, Statice, Amarant og Trachelium

Bed 1 – Et bed i lavendel og koral

Dette bed er et forsøg på at sammensætte et bed med farver jeg ofte blander i buketter. Jeg elsker farvespillet i melllem lys lavendel/lilla og sådan en fersken/lakse/koralfarvet.

Jeg vælger altid at blande forskellige blomsterformer i samme bed. På den måde bidrager hvert bed med mange forskellige buket-ingredienser. I dette bed er der både spirformer, store blomster og lette “flimmerblomster”.

Bedet er sammensat af en blanding af gamle kendinge og nyheder. Det bliver første gang jeg dyrker Gilia tricolor, den glæder jeg mig til at afprøve som buketblomst. Jeg dyrker Enkeblomst hvert år, dels er de smukke i buketter, men de tiltrækker også mange sommmerfugle. Jeg nyder virkelig at være omgivet af sommerfugle, når jeg går rundt i skærehaven på en sommerdag. Sorten ‘Blue Cockade’ har jeg ikke tidligere dyrket, men nu var det tid til at prøve en anden sort end ‘Oxford Blue’, som jeg ellers plejer at dyrke hvert eneste år. De skønne Evighedsblomster i abrikosfarver har jeg savnet i haven i år, efter tidligere at have dyrket dem, så nu går jeg all-in med hele to rækker af disse skønheder.

FugleøjeGilia tricolor
LevkøjMatthiola incana ‘Coselja Apricot’
Kæmpe Evighedsblomst (foto)Helichrysum bracteatum ‘Salmon Rose’
Kæmpe EvighedsblomstHelichrysum bracteatum ‘Apricot & Peach mix’
SommerriddersporeDelphinium consolida ‘Misty Lavender’
EnkeblomstScabiosa atropurpurea ‘Blue Cockade ‘

Bed 2 – Et bed i Rosa og lys gul

Dette bed står lige ved siden af det første bed, så jeg forventer at de to bede kommer til at ses som en smuk pastelfarvet sammenhæng. Jeg vælger ofte at kombinere lys måneskinsgule blomster med rosa og lyserøde blomster i buketter. Dette bed er altså ligesom det forrige inspireret af blomster jeg binder sammen i buketter.
Denn yndige brudeslør med rosa blomster dyrkede jeg første gang sidste år og den var simpethen så fin at jeg gerne vil dyrke den igen. Jeg havde den kun i blomst først på sommeren, så jeg håber at finde plads til at så den af et par omgange, så jeg har den i en længere sæson. Sommerfloks ‘Isabellina’ er endnu én af de blomster jeg dyrker hvert år, jeg synes den er så fin med sin lyse karamelfarve. Den gode nyhed er at jeg har set den til salg i Danmark i år, efter at den i et par år har været umulig at skaffe efter Brexit lukkede fra frøsalg fra England. Jeg har hjemmehøstede frø, men andre kan nu også få glæde af denne smukke blomst.

Det bliver første gang jeg dyrker den smukke Løvemund ‘Costa Apricot’ selv, men jeg har set (og fotograferet) den i skærehaven på mit arbejde hos Spirekassen. Jeg er helt vild med den smukke afdæmpede nuance den har. Jeg har tidligere dyrket andre løvemund fra “Costa-serien”, de er robuste planter med store smukke blomsterspir over en lang periode. Klinte har jeg tidligere udelukkende haft som en tilfældig gæst i en blomstereng, nu har jeg kastet mig over at prøve at dyrke dem som snitblomst, i år har jeg både den lyserøde ‘ Light Rose’ og en rent hvid.

SommerfloksPhlox drummondii grandiflora ‘ Isabellina’
Brudeslør, etårigGypsophila elegans ‘Rosea’
Løvemund (foto)Antirrhinum majus ‘Costa Apricot’ F1
Klinte, sommerAgrostemma githago ‘Light Rose’
Kæmpe EvighedsblomstHelichrysum bracteatum ‘Creamy White’
Statice/Vinget hindebægerLimonium sinuatum ‘ QIS Apricot’

Bed 3 – Evighedsblomster

Evighedsblomster er efterhånden blevet et tilbagevendende tema i min skærehave. Der er ikke noget som at have gemmerne fyldt med smukke tørrede blomster når sneen ligger haven øde midt om vinteren. Samtidig kan alle de blomster jeg dyrker til tørring også sagtens bruges friske i buketter, på den måde får de en dobbeltfunktion. Ganske ofte tørrer jeg blomsterne fra mine buketter, efter jeg har nydt dem i buketten, på den måde kan jeg bruge samme blomst flere gange.

Dette bed indeholder ingen blomster jeg ikke har dyrket før, til gengæld indeholder det en lang række favoritter jeg vender tilbage til år efter år.

Slørhvene er en lille bitte, meget elegant letløvet græs. Slørhvene er ved at være en klassiker her i haven, jeg håber at det bliver ved. Sagen er at jeg snart ikke har flere frø til den og jeg har endnu ikke fundet en forhandler udenfor England. Man burde selv kunne tage frø, men frøet er så mikroskopisk at jeg endnu ikke har haft held til at samle egne frø.
Nigella ‘Albion Black Pod’ er min yndlings Jomfru i det Grønne. Jeg dyrker den gerne hvert år og helst i store mængder. De aubergunefarvede frøstande er noget ganske særligt, både friske og tørrede til buketter. Både slørhvene og Nigella kan sås direkte i bedet i april, så det bliver ikke meget lettere.

Slørhvene (foto)Agrostis nebulosa
Jomfru i det grønne (foto)Nigella damascena ‘ Albion black pod’
kanariegræsPhalaris canariensis
StjerneskabioseScabiosa stellata
AmarantAmaranthus cruentus ‘Oeschberg’
Kæmpe EvighedsblomstHelichrysum bracteatum ‘Dragon Fire’

Bed 4 – Zinnia-test

I bed nummer fire ligger der lige nu tulipanløg. Derfor forudser jeg en sen start i dette bed, da de først skal blomstre, inden jeg kan så eller plante noget ud. Derfor har jeg valgt en af skærehavens mest kuldesarte vækster til dette bed, da de alligevel helst skal plantes ud sent.
I 2022 har jeg for første gang eksperimenteret med Frøkenhat fra egne frø. Jeg havde desværre kun plads til dem i drivhuset, så mange planter blev det ikke til. Dem jeg fik var for størstepartens vedkommende smukke og aldeles anderledes end deres moderplante. Derfor vil jeg gerne have plads til flere planter af egne frø i 2023. Hele dette bed er derfor afsat til Zinnia af egne frø. Jeg er spændt på om jeg kan få nye smukke frøkenhatte frembragt på denne måde. Blomsten på billedet er en af de smukke frøkenhat jeg fik ud af egne frø i år.

Bed 5 – Fyld

Hvert eneste år får jeg dyrket for lidt buketfyld. Altså forskellige grønne planter eller frøstande, der egner sig til fyld i buketter.

Ud over dette højbed, kommer jeg også til at dyrke fyldplanter i hele det store højbed jeg har, dog først lidt sent, da bedet nu er fyldt med franske anemoner og ranunkler, som først er færdige med at blomstre omkring starten af juni. I år lykkedes det mig at indplante næste hold blomster imellem ranunkler og franske anemoner, allerede fra foråret, på den måde kom de allerede igang, selvom de andre først skulle blomstre.

Jeg dyrker alt muligt forskelligt der egner sig til fyld. I år glæder jeg mig meget til at afprøve Silene ‘ Balletje Balletje’, Jeg har endnu ikke prøvet at dyrke den, men jeg har forstået at mange er glade for at bruge de stribede grønne frøstande i buketter. Den grønne havemælde ‘ Green Plume’ har jeg måtte undvære i et par år, nu glæder jeg mig til at dyrke den igen.

Irlands Klokke også kendt som Tragtbæger er en dramatisk vækst, der virkelig kan gøre buketter til noget særligt. Opiumsvalmuen ‘ The Giant’ skulle gerne give kæmpe store frøstande, det er de smukke blågrønne frøstande jeg dyrker disse valmuer for.

BukethirsePanicum ‘ Frosted Explosion’
kegle-limurtSilene conica ‘ Balletje Balletje’
Hareøre, rundbladetBupleurum rotundifolium ‘Green Gold’
OpiumsvalmuePapaver somniferum ‘The Giant’
HavemældeAtriplex hortensis ‘ Green Plume’
Irlands Klokke/Tragtbæger (foto)Molluccella laevis

Bed 6 – Hvide blomster

Jeg prøvede at skabe et smukt og velfungerende hvidt bed sidste år og mislykkedes. I den kommende sæson giver jeg det et forsøg mere. Denne gang med en lang række blomster jeg testdyrker for at se om de er noget jeg vil satse på i min skærehave i fremtiden.

Ko-nellike dyrkede jeg første gang sidste år, dog ikke i hvid, men i lyserød. Selvom den var lidt en pestilens at plukke, fordi de spinkle blomsterstilke viklede sig ind i hinanden og gjorde blomsterne nærmest uadskillelige. Som buketblomst først på sommeren var den et interessant nyt bekendtskab. Nu har jeg fundet frø i hvid.

I år dyrkede jeg duftreseda og de var overraskende fine som buketfyld, også langt hen på efteråret – særligt frøstandene havde jeg meget glæde af som buket-materiale. Derfor vil jeg nu prøve hvid reseda, som jeg endnu ikke har prøvet at dyrke, den har jeg også set dyrket til buketbrug.

En hel ny plante, jeg er meget spændt på at prøve at dyrke er Trachelium. Jeg har kigget misundeligt på de smukke hvide og blå skærme hos blomsterhandleren, nu vil jeg se hvordan de er at dyrke selv. Det bliver spændende. De skulle være tørketålende og det er jo slet ikke skidt i et højbed. Jeg har både fundet plads til en hvid og en blå variant i årets skærehave.

Sommerfloks (foto)Phlox drummondii grandiflora ‘Alba’
Ko-nellikeVaccaria hispanica, hvid
SommerklinteAgrostemma githago ‘Bianco’
hvid ResedaReseda alba
MølleblomstClarkia unguiculata ‘ Albatross’
Blå halsurtTrachelium caeruleum White Parasol

Bed 7 – Franske anemoner året rundt?

Jeg er et menneske der aldrig stopper med at eksperimentere. Jeg har i mange år haft franske anemoner der kom igen år efter år i mine staudebede. Derfor virker det også ulogisk at blive ved med at dyrke de franske anemoner som etårige i min skærehave. jeg er nu i gang med et eksperiment, hvor jeg vil se om jeg kan få de franske anemoner til at trives som flerårige i min skærehave. Uden at skulle op og tørres og gemmes hvert år. Samtidig håber jeg at kunne få dem til at blomstre lidt forskudt, ved at sætte dem på forskellige tidspunkter. Jeg sætter ti anemone-knolde hver måned i et halvt år, så må vi se om jeg bliver klogere på dyrkning af disse smukke blomster. Der er ingen garanti for at eksperimentet vil lykkes, men jeg vil helt sikkert lære noget af det. Jeg forestiller mig at jeg kan dyrke noget andet i bedet henover sommeren, ovenpå anemonernes knolde, men nu må vi se, foreløbig har jeg ikke planlagt hvad.

Bed 8 – Efterårssået

I det ottende højbed er alting allerede sået. Det hele blev sået omkring den 22. september, til efterårsjævndøgn. De klarer vinteren fint i højbedet, uden at være overdækket. Da de kommer i vækst så snart foråret begynder at give lysere og lunere dage, vil de være i blomst før alt andet i skærehaven. Efterårssåning giver robuste planter.

Jeg har valgt at lave nogle lidt “modige” mix, mest fordi jeg ikke har ret meget plads at gøre med, jeg er egentlig ret overbevist om at planterne ville have haft bedre af at få mere plads end nu, hvor de blandes på rækkerne.

Jeg har mest sået planter jeg har gode erfaringer med at efterårsså. Klinte har jeg ikke tidligere efterårssået, men det har jeg med de øvrige.

HarehalegræsLagurus ovatus
Jomfru i det grønne og Djævlen i buskenNigella Delft Blue, African Bride og Albion Black Pod
KongeskærmAmmi majus
Blomsterkørvel og KlinteMix af Orlaya Grandiflora og Agrostemma githago ‘Bianco’
Sommerridderspore (foto)Delphinium consolida Fancy Smokey Eyes og Misty Lavender
KornblomstCentaurea cyanus mix af Mauve Ball, Classic magic og C. Fantastic

Bed 9 – Zinniamania

Hvert år fylder jeg et helt bed med Frøkenhat. Frøkenhat, eller Zinnia om man vil er mine yndlingsblomster. Jeg afsætter derfor et helt højbed hvert år til disse smukke blomster. Jeg skifter lidt imellem sorterne, selvom der er sorter jeg vælger at dyrke hvert eneste år. Der er forskellige serier indenfor Frøkenhat, som jeg gerne vender tilbage til det er blandt andet “Queen-serien”, Oklahoma-serien” og “Benarys Giant – Serien”. Læs meget mere om dyrkning og de forskellige sorter af frøkenhat her

En helt ny sort af Zinnia jeg aldrig har prøvet at dyrke før er Benarys Giant Carmine Rose, er den bare halvt så smuk som de andre fra BG-serien, så er den fantastisk. Denne type zinnia er højere og har meget større blomster end alle andre Zinnia jeg nogensinde har prøvet at dyrke.

Billedet er fra dette års “Zinniamania” bed.

FrøkenhatZinnia elegans ‘Oklahoma salmon’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Queen Red Lime’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Queen Lime Orange’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Benarys Giant Salmon Rose’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Benarys Giant Carmin Rose’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Benarys Giant Lime’

Bed 10 – Cerise-Magenta

Det var ikke sådan at jeg på forhånd havde en plan om at skulle have et helt bed med blomster i pink, cerise og magenta. Men da jeg begyndte at skrive alle de planter op jeg ønskede at dyrke i år, viste det sig at jeg havde mange blomster på listen i disse farver. Derfor blev det sådan. Nu viser det sig så at årets farve ifølge folkene bag Pantone er Magenta – så er det da lige i øjet med et bed i disse farver.

I bedet er der to af de smukkeste sommerfloks jeg kender. Bedet indeholder også flere blomster jeg ikke har dyrket før. ‘ Coselja Antique Rose’ er en smuk Levkøj i en støvet varm rosa. Jeg har ikke dyrket levkøjer i flere år, mest fordi de har det med at blive ramt af jordlopper, hvilket irriterede mig grænseløst da jeg først prøvede at dyrke dem første gang. Nu har jeg besluttet at afprøve at dyrke dem igen. For de kan noget, både på den smukke spirform, den fine duft og deres hårdførhed overfor kulde, der gør dem oplagte som en tidlig blomst i skærehaven, måske endda til efterårs- eller vintersåning. Levkøj er i familie med kål, de er derfor modtagelige for en række f de samme dårligdomme.

Løvemund fra ‘ Madame Butterfly-serien ‘ dyrker jeg hvert år. De har de smukkeste fyldte blomster. Det er første gang jeg prøver ‘ Cherry Bronze’. Jeg har også tidligere dyrket Zinnia af Cresto-serien, med deres fyldte blomster. Men jeg har endnu ikke prøvet den farvestærke Cresto!’Violet’ – den glæder jeg mig til at prøvedyrke.

Sommerfloks (foto)Phlox drummondii grandiflora ‘ Cherry Caramel’
SommerfloksPhlox drummondii grandiflora ‘ Creme brulee’
LevkøjMatthiola incana ‘Coselja Antique Rose’
FrøkenhatZinnia elegans Cresto! Violet
LøvemundAntirrhinum majus ‘Madame Butterfly Cherry Bronze’ F1
HavemældeAtriplex hortensis ‘ Red Plume’

Det store højbed – Ranunkler først, så fyld

I mit store højbed, som er et bed med jernkanter i dobbelt størrelse af mine pallerammehøjbede.
Her har jeg hvert år ranunkler og franske anemoner først, siden udplanter jeg nogle sommerblomster.

I år er planen at bruge bedet til fyldplanter, fordi jeg altid har for lidt buketfyld. Jeg plejer gerne at så eller udplante de små planter, inden jeg tager knoldene op fra franske anemoner og ranunkler. Det er et spørgsmål om timing, for de må ikke overskygge hinanden på en måde, så det går væsentlig ud over hinandens vækst.

Da jeg i efteråret var på tur i en smuk Dahliamark blev jeg positivt overrasket over flere af de fyldplanter der blev dyrket der, som jeg endnu ikke har haft. Derfor er Kantbæger og den brogede vortemælk ‘ Kilimanjaro’ på min planteliste til næste års skærehave.

Kinesisk hundetungeCynoglussum amabile ‘ firmament’
VortemælkEuphorbia marginata ‘Kilimanjaro’
Bredbladet spidsgræs/FladaksChasmathium latifolium
BlåhovedGilia leptantha
Rundbladet hareøreBupleurum rotundifolium ‘garibaldi’
KolbehirseSetaria italica ‘Highlander’
Kantbæger (foto)Nicandra physalode

Bed ved shelter

Ved Shelteren etablerede jeg i starten af året et no-dig blomsterbed, læs meget mere om det her. I år har bedet rummet Dahlia og Stolte kavalerer, her skulle også have været solsikker, men det lykkedes ikke så godt. I det kommende år har jeg en plan om at dyrke flere solsikker, derfor bliver bedet ikke Dahliabed i den kommende sæson. Det kommer så til at betyde et købestop på nye Dahlia, ligesom jeg bliver nødt til at sortere en del af mine knolde fra, for at få plads til det hele.

Jeg forestiller mig at bedet bliver med Stolte Kavalerer i forgrunden, derefter en “hæk” af karse og bag ved karsen en masse forskellige solsikker. Jeg plejer at afsætte for lidt plads til de Stolte Kavalerer, fordi de for mig og se ikke er en særligt fantastisk buketblomst. De er dog så smukke at jeg har lyst til at give dem mere plads i år.

Jeg har i flere år sukket efter et bredere udvalg af buket-egnet karse, det er let at blive misundelig når man ser de amerikanske blomsterbønder have mange forskellige spændende sorter af karse at vælge imellem. Derfor har jeg været på jagt efter andre sorter af karse, de sælges som “smørrebrødskarse” jeg ved derfor ikke om de er synligt forskellige for dem jeg allerede har prøvet at dyrke, men nu tester jeg dem i år og afventer spændt at se dem side om side.

Karse (foto)Lepidium sativum
KarseLepidium sativum ‘Broadleaved’
KarseLepidium sativum ‘Cresso’
SolsikkeHelianthus debilis ‘ Italian green heart’
SolsikkeHelianthus debilis
SolsikkeHelianthus annuss Pro Cut White Nite
SolsikkeHelianthus debilis ‘ Italian white’
Stolt KavalerCosmos bipinnatus ‘Apricot Lemonade’
Stolt KavalerCosmos bipinnatus ‘apricotta’
Stolt KavalerCosmos bipinnatus ‘Kiiro’
Stolt KavalerCosmos bipinnatus ‘cupcakes’

Bed VED drivhus

I det store jordbed langs med drivhuset stortrives planterne. Her er godt med vand, da regn der falder på drivhuset ender her. Der er masser af sol og læ. Derfor havde jeg stor succes med såvel løvemund som statice og amarant her i denne sæson. Den succes håber jeg på at gentage. Jeg kan godt lide at flytte de største planter væk fra højbedet og ud i jorden. Derfor dyrker jeg helst amaranter og Statice udenfor højbedene, når det kan lade sig gøre. Løvemund virker lige fint i højbed, som i jordbed, så her handler det mest om at jeg gerne vil have virkelig mange lækre løvemund at høste.

Jeg har aldrig dyrket ret mange af de Amarant der har en overhængende vækst (Amaranthus caudatus) jeg plejer at foretrække de oprette typer (fx. Amaranthus Cruentus). Efter flere år kun med de oprette har jeg dog besluttet mig for at give de overhængende typer et forsøg. Så må vi se om de er kommet for at blive. Grunden til at jeg bil prøve dem, er at jeg prøvede at binde buketter med dem i sommers og de var altså ret skønne. Jeg er helt vild med farven hos ‘ Coral Fountain’, den vil passe smukt til mange af mine Dahlia. Jeg vil bestræbe mig på at så amaranterne tæt, så de ikke bliver så voldsomme, men får tyndere mere buketegnede stilke.

Hvert år dyrker jeg en del Statice, jeg synes de er skønne i buketter, de fylder så godt. De fås i utroligt mange smukke farver og de er lette at dyrke. Derudover er de fantastiske at tørre til evighedsbuketter- og kranse, hvilket giver dem en ekstra anvendelsesmulighed. i kommende sæson skal jeg prøve en serie jeg endnu ikke har dyrker, nemlig “forever-serien”, ligesom jeg vender tilbage til “QIS-serien” som jeg tidligere har været glad for.

Blå HalsurtTrachelium caeruleum Supreme Blue
LøvemundAntirrhinum majus ‘Potomac Appelblossom’
LøvemundAntirrhinum majus ‘Costa summer lavender’ F1
LøvemundAntirrhinum majus ‘Madame Butterfly Bronze’ F1
AmarantAmaranthus caudatus “love-lies-bleeding”
AmarantAmaranthus caudatus’viridis’
Amarant (foto)Amaranthus caudatus ‘ Coral fountain’
Statice/vinget hindebægerLimonium sinuatum ‘ QIS Lavender’
Statice/vinget hindebægerLimonium sinuatum ‘ Forever Happy’

Bed I drivhuset

Inde i drivhuset lavede jeg et blomsterbed sidste år. Det har været et kæmpe hit. Jeg skal nok fortælle mere om mit drivhusblomsterbed en anden gang.

I drivhuset dyrker jeg tre hold blomster på en sæson. Først tulipaner, så efterårssåede hårdføre sommerblomster, til sidst et hold varmeelskende blomster. De efterårssåede blomster spirer frem ovenpå tulipanerne, det går fint at have disse afgrøder i samme bed samtidig.

Jeg havde de flotteste Frøkenhat i drivhuset i år. Derfor vil jeg helt sikkert have Frøkenhat i drivhuset igen – hvilke sorter beror på hvad jeg får tilovers fra de andre bede i haven. Derudover skal drivhuset i år rumme mit første forsøg med at dyrke de skulpturelle Hanekam Celosia. De er på kanten af et klima de kan blive store og flotte i, her i vores klima. Derfor vil jeg se om ikke de kan blive endnu flottere i et lunt drivhus i læ.

FrøkenhatZinnia elegans – diverse sorter
Hanekam, CelosiaCelosia argentea cristata ‘Haute Couture’
Hanekam, CelosiaCelosia argentea cristata ‘Act Verda’
Hanekam, CelosiaCelosia argentea cristata ‘Champagne’
KornvalmuePapaver rhoeas ‘Amazing Grey’
SkærmplanterOrlaya grandiflora, Ammi majus, Amme visnaga

Resten

Hvert år er der en restpulje jeg ikke helt ved hvad jeg skal gøre af. Det er planter jeg har fået købt frø til, men som jeg ikke har plads til. I år er denne restpulje lidt rigeligt stor. Nok også fordi jeg har valgt at reservere et helt højbed til Franske Anemoner og et helt højbed til Zinnia-eksperimenter med egne frø – derfor har jeg simpelthen hele to bede mindre at råde over til årets bedplaner.

Denne kategori er altså en rodebunke uden lige, det er derfor også svært at sætte ord på dem.

Jeg dyrkede Prærie-Ensian for første gang i år (fotoet). Det er simpelthen så smuk en blomst MEN – og her er vi virkelig ude i et stort MEN, de er omkring 9 måneder om at komme i blomst, fra de bliver sået. Det er altså virkelig en blomst der kræver tålmodighed. Jeg havde kun fire planter i år, de tre i drivhuset og en enkelt udendørs. Den udendørs blev faktisk bedst. Derfor har jeg besluttet at prøve en enkelt gang mere. i år havde jeg kun én dværgsort, det var den eneste jeg fandt på den danske marked. Til den kommende sæson har været så heldig at få frø fra en god haveven. De bliver de første frø der kommer i jorden – så snart vi når ind i januar sår jeg dem og Eukalyptus. Begge kræver mange måneder for at komme igang.

Kategorien rummer også lidt frø-nyheder jeg faldt over og bare må prøve, selvom jeg ikke har plads til dem. Det gælder fx. den laksefarvede hør af sorten ‘Salmon’ og Den fine lille sommer-kærminde ‘ Little Snow White’. Jeg tænker at jeg finder plads til dem, et eller andet sted i haven, når først sæsonen går igang.

Aks-hindbægerPsylliostachys suworowii syn. Limonium suworowii
RiddersporeConsolida ajacis ‘ Fancy Belladonna’
Rød hørLinum grandiflorum ‘ Salmon’
sommer-kærmindeOmphalodes linifolia ‘ ‘Little Snow White’
Rød hørLinum grandiflorum ‘ Blue Dress’
Prærieklokke/Prærie-ensianLisianthus Rosita white
Prærieklokke/Prærie-ensianLisianthus rosita Green
Prærieklokke/Prærie-ensianLisianthus Rosita Jade
KardonCynara Cardunculus ‘Plein Blanc Amélioré’
EukalyptusEucalyptus macrocarpa
EukalyptusEucalyptus globulus
MatremTanecetum ‘baya’
BjørneøreArctotis fastuosa mix
FrøkenhatZinnia haageana ‘ Jazzy Mix’
SommerriddersporeDelphinium consolida ‘Fancy Smokey Eyes’

Lidt om frøkøb

Jeg ved at I kommer til at spørge, så derfor kommer der her en service-meddelse til jer om hvor jeg får alle disse vidunderlige frø fra. Hvis du slet ikke orker noget som minder om reklame, så spring dette afsnit over, jeg får ikke penge for at dele disse yndlings-frøshops, men jeg linker til dem så I kan finde dem.
At skaffe de fantastiske skærehave-frø er ikke altid let. Efter Brexit er der faktisk en del som slet ikke kan skaffes på den danske marked. En del af de sorter jeg har nævnt i dette blogindlæg har jeg kun fordi jeg tager frø selv, af planter i egen have af blomster jeg oprindeligt dyrkede fra engelske frø. Efterhånden ser udvalget på det danske marked dog ud til at vokse, flere af de blomster der ikke var til at skaffe det første år efter Brexit, fås nu i Danmark.

Af de nye frø har jeg naturligvis en hel det fra Spirekassen – den webshop hvor jeg er ansat som blomsteransvarlig og derfor kan finde et meget bredt udvalg af skærehavefrø. Derudover køber jeg gerne frø fra Botania – en skøn webshop med mange frø til skærehaveblomster, Impecta – en svensk webshop med et stort udvalg af frø og et fint udvalg af blomster. Det er primært de tre steder jeg har mine frø fra, altså dem jeg ikke selv høster fra år til år.

Følg med hele vejen

Husk at du altid kan følge med i min skærehave på min Instagramprofil og på min Facebookside. Jeg er mest aktiv på instagram så fang mig der, hvis du vil følge min skærehave helt tæt henover året. Senest har jeg lavet en hel lille julekalender med 24 buketter fra haven. Den er et godt sted at finde inspiration til hvilke blomster du skal have i din skærehave næste år, hvis du ikke allerede har flere blomsterfrø end hvad haven kan rumme.

Tak fordi du læste med. Efterlad meget gerne en kommentar herunder blogindlægget, det er så hyggeligt at høre fra jer der læser med. Det tager mange timer at lave denne slags grundige blogindlæg med lange oversigter, men jeg ved af erfaring at mange af jer sætter pris på dem.

RIGTIGT GODT NYT HAVEÅR TIL JER

7 Comments Tilføj dine

 1. Lisbeth Kolding siger:

  Vidunderligt inspirerende indlæg👏Jeg kommer jo aldrig i nærheden af dit niveau, men lidt er også til at glæde sig over. Rigtig godt nytår til dig.

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Så dejligt at kunne inspirere. Jeg tænker også at det er lidt voldsomt med det antal blomster jeg dyrker hvert år. Men jeg er simpelthen så begejstret at jeg ikke kan dyrke færre 😊

   Like

 2. Johanne Schiødt Nielsen siger:

  Spændende med alle de planer! Jeg glæder mig allermest til at følge med i de franske anemoner, Celosia og Lisianthus.

  Hilsen Johanne

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tak fordi du læser med. Det er også noget af det jeg ser meget frem til.

   Like

 3. Eva bruun siger:

  Tusind tak fordi du deler dette kæmpe omhyggelige arbejde med os andre. Det er så inspirerende at se din plan. Det bliver bare så smukt🥳

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tak fordi du altid følger med og bidrager med søde kommentarer.

   Like

 4. Lise Brauner siger:

  Hvor er det skønt at læse om dine planer for haven i 2023.
  Sikke spændende ting du har lyst til at forsøge dig med. Du kan tro jeg følget med og lader mig som altid inspirerer.
  Jeg har efterårssået nogle levkøjer i drivhuset. De klarede desværre ikke decembers Frost. Har heldigvis også et hold under lys på spirereolen. De kommer ud i tunnel lidt senere.
  De franske anemoner er jeg faldet pladask for sidste år og jeg vil som dig også prøve at lade dem blive i jorden. Glæder mig til at følge den proces.
  For mig var dette blogindlæg ikke spor for langt. TAK for alt du deler.
  Kærligst Lise

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s