At knibe topskuddet af de forspirede planter, er en genvej til at få flere blomster. Det virker kontraintuitivt sådan ligefrem at fjerne noget af en plante. Især når planten er fremkommet igennem kærlig pleje i vindueskarmen i flere uger, eller måske endda måneder. Men af-knibning af topskuddet er faktisk et let trick, til at sikre mere buskede og dermed mere blomsterrige planter. Da hver stængel kan producere blomster, er det en fordel at have en plante der forgrener sig i mange stængler.

Billedet viser to planter der er sået samtidig. Den ene er topskuddet knebet af, den anden er ikke. Der hvor topskuddet endnu er der, er planten ikke begyndt at sætte sideskud, imens den anden plante, har sat nye sideskud – og dermed har potentiale til at få flere blomster.
For hver knibning forsinkes blomstringen, så knib eventuelt kun en del af dine planter – og få dermed forskudt blomstring.
Hvordan og Hvornår knibes?
Knibning hører foråret til, imens planterne vokser til, kan de formes ved at afknibe topskuddet.
Knibning er ofte mest relevant for blomster der forspires, men kan naturligvis også gøres i haven. I haven vil det dog ofte være sådan, at vi kniber når vi plukker blomsterne i haven. Det er derfor også godt at huske at plukke lige over et bladpar. Derved opnås samme effekt som ved knibning og planten vil sætte nye sideskud, som kan sætte nye blomster.
Knibning gøres når planten har mindst to, gerne tre bladpar. Her tælles kimblade ikke med, så det er de blivende voksenblade der tælles. Der knibes et lille stykke oppe af stænglen, over det øverste bladpar. Knibes der for tæt på de vækstpunkter, hvorfra der skal komme nye sideskud, kan man risikere at skade disse og der vil ikke komme sideskud. Derfor lader vi et lille stykke stængel stikke op, før der knibes. Knibning kan gøres med en skarp ren saks, eller med hænderne.
Samme plante kan knibes flere gange, men for hver knibning forsinkes blomstringen. Derfor er én, måske to gange passende. Hvis planterne er ved at vokse fra én, indendørs i vindueskarmen, kan det være en fordel at knibe mere end én gang. ( samtidig kan man evt. notere i sin kalender, at der godt kan sås et par uger senere næste år). Jeg anbefaler at knibe en enkelt gang.

Hvilke blomster knibes?
Det er ikke alle blomster, hvor det er en fordel at knibe topskuddet af. Alle de blomster der skyder med deres blomsterstængel helt nede fra plantens basis i jordhøjde, skal ikke knibes. Det gælder fx. Prydtobak, Statice (Limonium sinuatum) og Trommestikker (Craspedia globosa).
Ligesom stauder (de flerårige) som regel ikke knibes, da de sjældent blomstrer mere end en enkelt gang pr. år. Derfor vil de ikke på samme måde sætte endnu flere blomster af at blive knebet, nærmere udskyde den ene blomstring de har.
I blandt de blomster der med fordel kan knibes er næsten alle blomsterne fra kurvblomstfamilien. Det gælder fx: Frøkenhat,Kornblomst, Kæmpe evighedsblomst og Cosmos. Jeg ville dog ikke knibe de mest hurtigtvoksende, som fx. Morgenfrue, da de hurtigt kommer i blomst og derefter vil buske sig, når de plukkes. Ligesom det ikke er en god idé at knibe en plante der kun sætter en enkelt blomst på en enkelt stilk, som det ses hos en del af vores smukke solsikker. Medmindre man ønsker at den laver flere små blomster.
Af andre blomster jeg oplever at det er er fordel at knibe er Ærteblomst (Lathyrus odoratus) og Løvemund. Ligesom jeg også kniber salvie og en del af de andre læbeblomstrede krydderurter, fx. bjergmynte og Anisisop .
Et lille tip. Hos både Løvemund og Frøkenhat (Zinnia) oplever jeg at det er som om topskuddet starter med at “sidde fast” på det øverste bladpar, venter man en dag eller to, løfter topskuddet sig fra bladparret – først på det tidspunkt kniber jeg.
Et andet tip. Det der knibes af, kan i nogle tilfælde bruges som stiklinger og blive til nye planter. Det gælder fx både Frøkenhat, Have-nellike og Løvemund. Dette kræver at der knibes en lidt større del af planten af, der skal derfor knibes når planten er lidt større, end ellers.

Jeg har prøvet at lave en oversigt, den er basseret på egne erfaringer og er ikke nødvendigvis udtømmende, jeg kan sagtens have glemt en eller flere planter. Jeg håber at den vil give et godt overblik over, hvilke planter der med fordel kan knibes.


Tusind tak, som sædvanlig netop, når man er i tvivl:)
LikeLike
Tak Eva. Du er altid så sød til at smide en kommentar. I år er mine egne planter, endnu ikke klar til at blive knebet. Men jeg kan fornemme på min indbakke at det er lige der, mange af I andre er lige nu 😉🌱.
LikeLike
Tusind tak for alle de gode fif du deler 🌱
Jeg har sået nelliker for første gang i år, de er umiddelbart blevet meget tynde og ranglede, kan jeg rette dem ved at knibe dem, tror du ?
Hilsen Lone
LikeLike
Ja, bestemt. De bliver lange og ranglede, det er helt almindeligt. De skal nok vokse sig store og fine
LikeLike
Rodede lige lidt rundt for at finde ud af hvilke blomster, de skal knibes og hvilke, der ikke skal… – selvfølgelig havde du lagt svaret ud… Tak! 🙂
LikeLike
Kom i tvivl om, hvilke blomster, der skal knibes, og hvilke, der ikke skal… – fin lille oversigt! 🙂
LikeLike
Hvorfor hulan har jeg ikke fundet din side tidligere?!! Jeg har ledt og ledt efter en oversigt over, hvilke planter der med fordel kan knibes og hvilke man skal holde nallerne fra og se, HER ER DEN! Tak!
Tillægsspørgsmål: hvad gør du med rudbeckia og glyldenlak?
LikeLike
Velkommen til 💚 rudbeckia og gyldenlak kniber jeg ikke. Gyldenlak beskærer jeg lige efter blomstring hvert år, for at holde dem lidt nede, ellers bliver de bare I bunden og lange. Rudbeckia kan jeg finde på at knibe blomsterknoppen af, hvis de dukker op før jeg har plantet dem ud.
LikeLiked by 1 person
Tak – jeg er da så glad for at have fundet dig 😉
Og tak for dit svar – jeg gør som du siger! 😉
LikeLike