Skærehaven 2021

Årets plan for skærehaven er mindst lige så ambitiøs som sidste år, mere end 60 forskellige blomster og græsser til snit, vil jeg dyrke i min skærehave. Skærehaven består af elleve højbede, hvoraf de ti er af pallerammer (80×120 cm) og et enkelt er dobbelt så stort.

I dette blogindlæg vil jeg fortælle om hvad jeg har valgt at dyrke i år. Selvom 60 forskellige blomster kan lyde af helt enormt mange, så er det faktisk kun en brøkdel af dem jeg havde lyst til at dyrke, hvis jeg havde tiden og pladsen. Jeg vælger hvert år at afprøve lidt nye sorter. Samtidig holder jeg fast i en lang række af mine favoritter. Årets “hold” er sat og det er et skønt mix af velkendte favoritter og nye bekendtskaber. Hæld kaffe i koppen og læn dig godt tilbage i stolen, for det her blogindlæg bliver langt…

Skærehaven på en varm augustdag

Årets bede

I år har jeg valgt at sammensætte mine bede lidt anderledes end de foregående år. Jeg har valgt at blande de forskellige blomster, græsser og skærmplanter lidt mere, i håbet om at skabe smukkere bede. De tidligere år har jeg dyrket mere “produktions-orienteret”, alle græsser i samme bed, alle evighedsblomster i samme bed osv. Det kan godt blive ret spraglet, fordi jeg har mange forskellige farver indenfor hver kategori. I år ønsker jeg at hvert bed i sig selv er mere harmonisk i farverne. Jeg er ved at have et godt overblik over de enkelte blomsters vækstform og størrelse, så nu “tør” jeg godt lege lidt mere med sammensætningerne. Jeg dyrker igen efter min metode, den har jeg brugt de seneste tre sæsonen med stor succes.

Min metode

Min metode går ud på at plante tæt og derved udnytte højbedene fuldt ud. Jeg dyrker blomster i rækker på den korte led i mine palleramme-højbede. Som udgangspunkt regner jeg med at der er plads til 6-7 rækker på den korte led i et højbed på 80 x 120 cm. Jeg pakker altså mine højbede med blomster. Syv rækker er lidt presset, men begrænsningens kunst er svær, så det er ofte mit udgangspunkt. Hvis noget ikke spirer så godt, ender det som regel med at passe alligevel. Jeg planter kun imellem 4-6 planter af hver sort, så på den måde får jeg plads til det store antal forskellige blomster i min relativt lille have. Jeg foretrækker at have mange forskellige blomster at vælge imellem, frem for at have mange af hver. Jeg dyrker udelukkende blomster til mig selv, så der behøver ikke at være enorme mængder af de samme. En PlanteLiv-buket kan ikke købes, men venner og bekendte kan sagtens risikere at få én med hjem, når de kommer forbi.

helt op til syv rækker på bedets korte led er lig med blomster i overflod og ingen plads til ukrudt.

Der bliver i alt elleve højbede med blomster, dertil kommer mine dahlia og mine efterårssåede blomster .De gror på et lille stykke jord jeg har i skærehaven, altså ikke i højbede. De sidste to højbede og en lille del af jordbedet bliver til lidt grøntsager, skærehaven var engang vores køkkenhave, så lidt skal der være plads til. Så vi stadigvæk kan høste nye kartofler og sprøde sommergulerødder.

Jeg håber at kunne inspirere dig, til at dyrke skærehave. Selvom min skærehave er i en lidt vild skala, behøver en skærehave ikke at fylde mere end en enkelt højbed. Derfor er der også plads til en skærehave, i selv den mindste have.
Er det dit første år med skærehave kan du med fordel læse blogindlægget om “skærehave for begyndere” her.

Mine elleve bede

Nu kommer vi til gennemgangen af de mange blomster og planter jeg har valgt i år. Jeg medtager udførlige plantelister til alle mine bede, men for at det ikke skal blive alt for langt beskriver jeg ikke alle planterne. Jeg fremhæver et par planter fra hvert bed. Jeg håber at de af jer, der har lyst til at fordybe jeg yderligere kan tage udgangspunkt i plantelisterne og søge mere viden derfra.

Jeg kan desværre ikke vise jer billeder af de nye sorter, da jeg udelukkende bruger egne billeder, fordi jeg naturligvis respekterer ophavsret på billeder. Derfor er bedene præsenteret med billeder af de blomster jeg tidligere har dyrket. Vil du undersøge de blomster som ikke er afbilledet kan jeg anbefale at google med udgangspunkt i det latinske navn, det giver ofte et bedre resultat.

Jeg sætter altid planterne så de højeste står imod nord og de laveste imod syd i bedet, på den måde skygger de høje planter mindst for resten af planterne i højbedet. I de kommende lister er planterne ordnet som jeg har tænkt mig at sætte dem, med de laveste først. Der kan dog være andre hensyn end højde ved placering, jeg tager også højde for plantens vækstform, en planter der fylder meget i jordoverfladen, skal have mere luft omkring sig, end en mere opret plante og der kan også være æstetiske hensyn.

Hurtig skitse over årets bedplan

Bed 1) Hvid & grøn

Det hvid grønne bed er farvemæssigt det mest afdæmpede bed. Her blander jeg de hvide blomster med den smukke høje spidsgræs. Vinget hindebæger i hvid dyrkede jeg første gang sidste år og den var én af mine absolutte favoritter til buketter, den matcher næsten alt og har et langt vaseliv.
Det er første gang jeg prøver kræfter med at dyrke Lisianthus, men jeg har ofte sukket over dem hos blomsterhandleren. Det skulle være temmeligt svært at dyrke dem, så nu må vi se hvordan det går, jeg har kun købt en enkelt sort, nemlig ‘Piccolo lime green’ som er limegrøn og hvid.
Papirknop var ny i haven sidste år, den har været meget anvendelig både som tørret i evighedsbuketter og kranse, men også frisk i buketter – den blomstrede faktisk helt ind i december – så den skal jeg helt sikkert dyrke igen. Planten i sig selv er ikke elegant, den er høj og ranglet, så den skal helt sikkert stå bagerst i bedet.

RosenvingeHelipterum roseum ‘Pierrot’
Tanacetum niveum ‘Million blooms’
LisianthusEustoma grandiflorum ‘Piccolo lime green’
Bredbladet spidsgræsChasmanthium latifolium
nyserøllikeAchillea ptarmica ‘the pearl’
Vinget hindebægerlimonium sinuatum ‘hvid’
PapirknopAmmobium alatum
Papirknop, Amobium alatumBed 2) De høje pasteller

De høje pasteller er bedet som startede med at jeg skulle placere mine løvemund. Jeg dyrker de dobbelte ‘ Madame Butterfly’ og ‘Chantilly bronze’ der vender blomsten smukt opad – de fylder begge så godt i buketter. Begge Løvemund på listen er et miks af farver, så jeg får lidt forskeligt at vælge imellem. Det er tredje år at jeg dyrker netop disse to navngivne mix. De er helt fantastiske til at løfte en buket.
Her i bedet fik jeg også plads til karse. Altså helt almindelig karse, det som kan dyrkes på vat. Når det dyrkes i haven bliver det knæhøjt og får de lækreste grønne skulper som er vidunderlige i buketter. Det er simpelthen et smart prisbilligt trick i enhver skærehave, så en række med karse.
Løvemund får følgeskab af to af mine yndlingssorter af Kæmpe Evighedsblomst. ‘ Silvery rose’ og ‘ Salmon rose’ har knitrende blomster i lyse toner af rosa og abrikos – elegante og smukke, både som friske blomster i en buket, eller tørret i evighedsbuketter og kranse.
Sidst men bestemt ikke mindst har jeg valgt de skønne Enkeblomster, de er smukke i hele deres udvikling, i knop, i blomst og som frøstand og de blomstrer langt ind i vinteren. Hvis man er heldig overvintrer de endda og tager endnu en sæson. Jeg har i en årrække dyrket sorten ‘ Oxford Blue’, den har store blomster i en afdæmpet lilla – i år vil jeg også prøve at dyrke ‘Fatamogana’ som har en afdæmpet karamel-gul farve, den forventer jeg mig meget af.

MorgenfrueCalendula officinalis ‘ Canteloupe’
Kæmpe evighedblomstHelichrysum bracteatum ‘silvery rose’
Kæmpe evighedsblomsthelichrysum bracteatum ‘Salmon rose’
karseLepidium sativum
LøvemundAntirrhinum majus ‘Chantilly mix’
LøvemundAntirrhinum majus ‘Madame butterfly’ ,mix, F1
enkeblomstScabiosa atropupurea ‘Fatamogana’
enkeblomstScabiosa atropupurea ‘Oxford blue’
Den fylde løvemund ‘ Madame butterfly’


Bed 3) Sommerfloks i godt selskab

Den florlette græs slørhvene dyrker jeg nu for fjerde år i min skærehave og jeg ville ikke undvære den. Den ser ikke ud af meget, som den står der i haven, en lille pisten græs kunne man kalde den. Men i buketter og især tørret i evighedsbuketter og kranse gør dens “flimmer-effekt” en kæmpe forskel. Den er lav og skal derfor stå forrest i bedet for ikke at blive overvokset af de andre planter.
Sommerfloks er noget jeg for alvor tog fat på sidste år, hvor jeg dyrkede hele fem forskellige. I år har jeg taget en ny sort ind, nemlig den hvide ‘alba’, samtidig har jeg skippet to af de sorter jeg dyrkede sidste år, da de ikke faldt i min smag. De er ret lave og bliver bedst med opbinding, derfor får de lov til at stå i samme bed, så jeg bedre kan støtte dem. Vær meget opmærksom på højden, hvis du køber frø til sommerfloks til skærehaven, mange sorter er meget lave, helt ned til 15-20 cm og de duer slet ikke til snit.
Jomfru i det grønne i sorten ‘ Albion black pod’ har de smukkeste bordeuax frøkapsler – sidste år dyrkede jeg tre forskellige arter af Nigella-slægten, i år bliver det kun denne jeg får plads til, den vil jeg ikke undvære. Den har sammen med en af årets frønyheder frøkenhatten ‘ peaches and cream’ fået lov til at gøre sommerfloksen selskab, fordi jeg tænker at de passer smukt i farven. Frøkenhatten bagerst, fordi den er noget højere end resten af bedets planter.

SlørhveneAgrostis nebulosa
SommerfloksPhlox drummondii grandiflora ‘Alba’
SommerfloksPhlox drummondii grandiflora ‘Isabellina’
sommerphloxPhlox drummondii ‘cherry caramel’
Jomfru i det grønneNigella damascena ‘ Albion black pod’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Peaches and cream’
Sommerfloks ‘ cherry caramel’ og ‘ Isabellina’, Slørhvene her i selskab med hjertegræs og Jomfru i det grønne ‘Albion Black Pod’

Bed 4) Skærehaveskolen

I bedet jeg kalder “skærehaveskolen” skal jeg have blomster som kommer til at indgå i Haveselskabets helt nye koncept af samme navn. Det bliver blomster som er rimeligt lette at dyrke og som i sig selv faktisk kan udgøre en komplet, om end lille, skærehave. Her er tidlige og senere blomster, prangende fokusblomster og grønne fyldblomster. Jeg venter med at offentliggøre den fuldendte planteliste, så Haveselskabet selv kan få lov til at lancere konceptet. Så det må I have til gode.

Jeg vil dog fremhæve at planten rundbladet Hareøre, Bupleurum rotundifolium ‘griffithii’ indgår. Den er nemlig i min optik helt uundværlig som grøn fyldplante i buketter, så den vil jeg klart anbefale til selv den mindste skærehave.

Hareøre, Bupleurum rotundifolium ‘griffithii’

Bed 5) Zinnia- mania

Sidste år havde jeg et bed helt fyldt med Frøkenhat. Det var en stor succes, så det gør jeg igen. Jeg har skiftet lidt ud i hvilke Frøkenhat jeg dyrker, men en hel del går igen. Jeg er helt vild med Queen-serien og dyrker i år tre af de smukke “dronninger”.
Jeg er glad for de limefarvede og har i år ikke kunne bestemme mig for om jeg skulle gå med ‘Lime Cordial’ eller ‘ Green appel’, så jeg har besluttet at lave en blandet række med de to, for at spare plads.
For et par år siden lavede jeg en mix af alle mine zinniafrø til en veninde, pakken blev væk og nu har jeg fundet den. Så den skal sås i år, så må vi se hvilke sorter der spirer frem – jeg har glemt alt om det og på pakken står bare “PlanteLivs Crazy Zinnia-mix”, så det bliver spændende.
Har du lyst til at læse mere detaljeret om denne planteslægt jeg holder så meget af – så har jeg skrevet et helt blogindlæg med en hyldest til dem, det kan læses her.

FrøkenhatZinnia elegans ‘Lime cordial’ og ‘Appel green* mix
FrøkenhatZinnia elegans ‘Queen lime blush’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Queeny red lime’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Queeny lime orange’
FrøkenhatZinnia elegans ‘Oklahoma salmon’
FrøkenhatZinnia elegans PLantelivs crazy mix
Igen i år vil jeg fylde en palleramme med Frøkenhat

Bed 7) Citrongul & havblå

Jeg har altid godt kunne lide blomster i lys citrongul og meget gerne sammen med lyseblå. Derfor er dette bed en blanding af de farver.

På tredje år har jeg valgt at dyrke almindelig blåkvast i den mix der hedder ‘Timeless mixed’. Almindelig blåkvast er normalt for lav til buketter, men enkelte sorter er høje nok, det her er en af dem. Blandingen indeholder de fineste knapformede blomster i gammelrosa, lyslilla, violet og purpur, perfekte i næsten alle buketter.
Jeg giver den planter jeg her bare kalder “OXY”( selvom det helt afgjort ikke er dens korrekte navn) en chance mere. Det er endnu én af dem jeg har øjnet i blomsterhandlerens buketter og derfor måtte dyrke da den kom som frø-nyhed sidste år. i sæsonen 2019 dyrkede jeg den i krukke, da jeg havde læst mig til at den var meget varmekrævende og sart. Den virkede dog hårdfør nok, til at jeg nu smider den ind i midten af et bed og ser hvordan den reagerer på det. At dyrke snitblomster i en krukke er ikke lige mig, krukken bliver så tom, når blomsterne plukkes, så jeg nænner aldrig at plukke.
Jeg er helt vildt glad for at bruge Vinget hindebæger i buketter, så i år vil jeg prøve den gule variant også, hidtil har jeg dyrket hvide, forskellige nuancer af lilla og abrikos. Jeg forventer mig meget af den nye ‘ Seeker Lemon’. ‘QIS soft pastel shades’ er en genganger, som har et vindende mix af alverdens lilla nuancer, den er kommet for at blive.
Kornblomster dyrker jeg mest for deres tidlige blomstring og deres grøftekantslook. ‘Classic Fantastic’ er en lækker miks i blå og hvide farver. Jeg har allerede kornblomster på vej i andre farvemiks i min efterårssåning, så det tegner til at blive et godt kornblomst-år i haven. Kornblomst er let at dyrke og værd at anbefale til at alle, også nybegynderen.

Almindelig blåkvastAgeratum houstonianum ‘timeless’ mix
oxy?twedia caerulea ‘Heavenborn’
Vinget hindebægerLimonium sinuatum ‘ seeker lemon’
Vinget hindebægerlimonium sinuatum ‘QIS Soft pastel shades’
KornblomstCentaurea cyanus ‘classic fantastic’
solsikkeHelianthus debilis ‘Soluna lemon’
Vinget hindebæger ”QIS Soft pastel shades’, Scabiosa ‘ Oxford Blue’, Twedia Caerulea og Blåkvast ‘Timeless’ mixed

Bed 8) Varme farver

I år har jeg valgt at dyrke mange flere blomster i varme farver – det savnede jeg i haven sidste år, hvor alt var endt i sarte pasteller. Der er skruet helt op for orange, varmt gule, brune og rødbrune farver. I det her bed har jeg samlet de gule og orange blomster.

Frøkenhat er en af mine yndlings kulturer i skærehaven, de giver mange blomster på en sæson og hver blomst holder i ugevis i haven og i vasen. I år afprøver jeg nye arter af frøkenhat, Zinnia Angustifolia og Haagena. Begge arter er lidt til den lave side, men jeg har set at andre bruger dem til snit, så nu skal det afprøves.

Tagetes er lidt sådan en plante jeg tidligere har rynket på næsen af. Da jeg så en lokal blomsterbonde høste kæmpe store perfekte orange tagetes i sommers blev jeg alligevel lidt nysgerrig på om de er noget for mig. Så i år skal det afprøves, jeg har købt et mix hjem og håber at de bliver lige så smukke som jeg går og drømmer om.

Skønhedsøje er egentligt ikke den store buketblomst, holdbarheden af hver blomst er kort, men tilgengæld. Men jeg holder så meget af dem, så jeg har valgt at tage dem med, mest for at nyde dem i skærehaven. Jeg tænker at de smukke runder knopper måske vil gøre sig godt i buketter.

FrøkenhatZinnia elegans ‘ lilliput orange’
FrøkenhatZinnia angustifolia
FrøkenhatZinnia haageana ‘Old Mexico mix’
Svovlgul cosmosCosmos sulphureus ‘ Bright LIghts’
opret fløjlsblomstTagetes erecta ‘Crackerjack’
LøvemundAntirhinum majus ‘Orange Wonder’
skønhedsøjeCoreopsis x hybrida ‘ Incredible tall mix’
Jeg drømmer om et bed i varme farver som dette, set i Valbyparken for et par år siden.

Bed 9 ) Franske Anemoner og Ranunkler

Dette bed er mit største højbed, det er 120×160 cm og dermed dobbelt så stort som havens øvrige højbede.
Her ligger allerede Franske anemoner og ranunkler fra sidste år. Jeg nåede aldrig at få ranunklerne op inden de skød nye blade. Så nu har jeg dækket dem med fiberdug og håber på at de klarer vinteren. Bedet er heldigvis veldrænet, så de burde ikke rådne over vinteren.

Jeg har indkøbt en række nye ranunkler jeg skal afprøve i år og jeg håber at en del af de gamle overvintrer, lykkes de alle bliver det nærmest en ranunkel-fest til foråret. Ranunkler og franske anemoner starter jeg op inde i løbet af februar/marts, hvis ikke vinteren er meget streng på det tidspunkt rykker de i drivhuset når jer ser de første skud. Jeg har skrevet en guide til at dyrke franske anemoner til snit her. Jeg har tænkt at supplere med en guide til ranunkler i løbet af i år, jeg har brug for at afprøve metoden mere selv denne sæson med, før jeg kan skrive en guide. Listen viser alle de franske anemoner og ranunkler jeg har i haven, både nye og gamle.

Både ranunkler og franske anemoner blomstrer i maj-juni, så når deres sæson er slut skal der ske noget andet i bedet. Sidste år havde jeg selvsåede dusksalvie og stolte kavalerer i bedet. De stolte kavalerer såede jeg inde og plantede ud da de havde lidt størrelse. På den måde kom de godt i gang, selvom de først kunne komme i jorden sent. I år er min plan for bedet at der skal fyldes op med selvsåede planter fra resten af skærehaven, så det bliver nok et mix af kinesisk hundetunge, dusksalvie, kornblomster og morgenfruer. Jeg ser hvad der giver mening, når ranunkler og franske anemoner takker af.

RanunkelRanunculus Elegance ‘ bianco Sfumato’
RanunkelRanunculus Elegance ‘Crema’
RanunkelRanunculus Elegance ‘Malva’
RanunkelRanunculus Elegance ‘ Salmone’
RanunkelRanunculus Elegance ‘Viola’
RanunkelRanunculus ‘Picotee café’
Fransk anemoneAnemone Mistral+ ‘ Azurro’
Fransk anemoneAnemone Mistral+ ‘ BCN’
Fransk anemoneAnemone Mistral+’ Rarity’
Fransk anemoneAnemone coronaria ‘ De Caen’
Fransk anemoneAnemone Mistral+’ Vinato’
Franske anemoner og ranunkler i fuldt flor i starten af juni.

Bed 10) Mørke farver

I det mørke bed skal der være fuld smæk på mørkt løv og mørke blomster. Der er en del blomster og planter jeg ikke har dyrket før i dette bed, så det kan blive vildt godt eller totalt kaos, det ved jeg endnu ikke. Dette bed er årets helt store eksperiment.

Talium paniculatum også kendt som ‘Jewels of Opar’ er en plante jeg har sukket over i blomsterkummer i frankring i årevis. Nu vil jeg prøve at dyrke den selv. Jeg er endt med at købe to forskellige sorter, en med gulgrønne blade og en med grønne. Jeg har tænkt mig at dyrke dem på samme række, blandet, fordi jeg ikke har plads til at give dem to rækker. det fine ved denne plante er de smukke svævende blomster og senere små bærlignende frøstande. Jeg kender ikke dens potentiale som snitblomst, men jeg har en forhåbning om at den vil gøre det godt i buketter eller især kranse.

Som noget nyt skal jeg prøve at dyrke chokoladeblomst fra frø, jeg har tidligere købt mig til en enkelt plante hvert år, men skal de være en del af skærehaven vil jeg hellere starte fra frø. Det bliver spændende at se hvordan de er at dyrke fra frø. Jeg havde chokoladeblomster i min brudebuket, så selvfølgelig skal de være en del af min skærehave.

Hyacintbønne er også noget helt nyt her i haven, det er en ret høj klatreplante, så jeg har valgt at sætte den aller bagerst i det bagerste bed i skærehaven, hvor den kun kan skygge for drivhuset. De smukke mørkviolette frøstande skulle gøre sig godt i buketter. Jeg glæder mig til at afprøve den.

Rævehale har jeg ønsket mig i haven i et par år og jeg har sået den hvert år, men er desværre ikke lykkedes med at få dem til at blive det store sunde planter. Det undrer mig at de driller, jeg husker at jeg dyrkede dem i min 4H-have som barn, i lange frodige rækker, helt uden bøvl. Nu kæmper jeg med at få planterne til at vokse sig store. Jeg håber at det lykkes i år, har du gode råd til at få dem til at lykkes, så skriv endelig en kommentar.

Jewels of oparTalium paniculatum ‘limón’ og ‘verde’
RævehaleAmaranthus cruentus ‘Hot Hibiscus’
chokoladeblomstCosmos atrosanguineus ‘Black magic’
rævehaleAmaranthus cruentus ‘Oeschberg’
Kæmpe evighedsblomstHelichrysum bracteatum ‘Dragon Fire’
Kæmpe evighedsblomstHelichrysum bracteatum ‘Pomgranate’
Rød bladmyntePerilla frutescens var. crispa ‘röd Shiso’
Hyacintbønnedolichos lablab ‘Ruby moon’
Kæmpe Evighedsblomst ‘Dragon Fire’

Bed 11) Lyserød og grøn

Lyserød er ikke min farve. Men den smukke nellike ‘Chabaud La France’ forelskede jeg mig fuldstændigt i sidste år, så den skal jeg helt sikkert dyrke igen. Den får selskab af masser af skønne grønne blomster, som er fantastiske at have til fyld i buketter. De lette skærme fra skærmdild kommer til at væve sig ind imellem de ranke spyd fra Irlands klokke og den elegante hindebæger med de lyserøde aks. Den lyserøde hundetunge havde jeg ikke held til at få til at spire sidste år, imens jeg havde den blå udgave alle steder. I år håber jeg at få held med dem begge.

NellikeDianthus caryophyllus ‘Chabaud La France’
kinesisk hundetungeCynoglossum amabile ‘mystic pink’
Florist dill/skærmdildAnethum graveolens ‘Mariska’
RævehaleAmaranthus caudatus ‘VIRIDIS’
hindebægerLimonium suworowi
Irlands klokkeMolluccella laevis
prydtobakNicotiana mutabilis
Nelliken ‘Chabuard La France’

Tak fordi du læste med, hvis du nåede helt herned er du en ægte superhelt!

Jeg glæder mig til at dyrke masser af smukke blomster, igen i år.
Husk at du kan finde meget mere om min skærehave ovre på det der Instagram ligesom jeg også kan findes på Facebook.

Lad et nyt haveår begynde!
Liv

16 Comments Tilføj dine

 1. Anette siger:

  Hold da op der bliver gang i blomster haven i 2021🤗
  Jeg havde rævehale forrig år og de blev store og fine. Jeg erindre ikke at jeg gjorde andet end at plante dem ud og holde jorden dækket. Højbedet er et der kun har sol ca det halve af dagen.

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Jeg håber at jeg knækker koden i år. De er jo så smukke de rævehaler

   Like

 2. Leif Brun Pajor siger:

  Sikke et skønt skriv om dine skærehavetanker. Bliver med garanti spændende at følge. Stærkt inspireret af dig har jeg også en masser sorter. Jeg er oppe på 82 som jeg rigtig gerne vil få plads til. Jeg har jo købt en del fra England inden evt. Brexit, så jeg havde. Nu må vi se om jeg får brugt alle i år eller om jeg ikke gemmer nogle til næste år. Lige nu ligger alle frø i den ene grøntsagskuffe i køleskabet. Inden længe skal jeg også i gang med at lave en egentlig plan. Mht rævehaler har jeg to oplevelser: år 1, såede jeg dem direkte og tyndede ud og klippede toppen. Jeg endte med at få tommetykke planter som jeg ikke syntes egnede sig særligt godt til buketter. År 2, såede jeg også direkte men tyndede IKKE ud, så selvom de stod meget tæt fik jeg fine slanke rævehaler som jeg syntes egnede sig bedre i buketter. Nogle var dog lige slanke nok. Så min konklusion er at jeg i år vil tynde ud men ikke meget og stadig ikke klippe toppen. Jeg så på Fredensborg at de havde sået deres rævehaler tæt. Det var derfra jeg fik ideen. Spændende sorter du har valgt. Glæder mig til at høre om Lisianthus, det er een jeg bruger meget når jeg er ude på Grønttorvet og køber ind til dekorationer. God fornøjelse med din såning 😉🌱

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tak for tip om rævehaler Leif. 82 🤩 du er for vild! Det glæder jeg mig til at følge med i.

   Like

 3. Simone siger:

  hvor ser det dejligt ud. Jeg vil forøge mig med min første skærehave i år. Men der er flere af de blomster du skriver om som jeg ikke kan finde nogen steder fx. Scabiosa atropupurea ‘Fatamogana’. Hvor køber du dine frø?

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Jeg har været hurtig at få frø hjem fra England inden Brexit, så lige præcis Fatamogana kan nok blive svær at skaffe. En del af mine frø er fra danske Spirekassen, en del fra svenske Impecta. Men en del er altså specialfrø fra England.

   Like

 4. Anette Brammer siger:

  Fantastisk detaljeret og inspirerende indlæg – tak 🥰🥰 . Tanker fra Anette (muffyanette)

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tak Annette. Herligt at du også læser med herinde.

   Like

 5. Jeg må bare sige: HOLD DA OP! Fantastiske planer og flot detaljeret indlæg.
  Held og lykke med det.
  Kh Lisbeth

  Like

 6. PlanteLiv siger:

  Tusind tak Lisbeth. Ja det er lidt vilde planer, men jeg elsker jo at dyrke blomster, så jeg nyder hvert et skridt imod den storblomstrende skærehave.

  Like

 7. Spændende at læse om, hvordan du gør det i din skærehave. Jeg dyrker blomster med henblik på salg, så det bliver til mange styk af hver slags blomst. Men lige som har dig, har jeg besluttet, at i år vil jeg blande bedene, så jeg ikke har 4 meter med een slags cosmos, 4 meter med een slags helichrysum osv. osv. Jeg forspirer rævehaler og har gjort mig den erfaring, at de småplanter, som jeg potter om fra spirebakkerne bliver meget store og frodige. Sidste år glemte jeg nogle planter, som ikke blev priklet om, men bare plantet direkte ud engang i juni, og de blev aldrig mere end 20-25 cm høje, men var til gengæld ret anvendelige til buketter. De store rævehaler var sværere at bruge, så jeg endte med at tørre en del af dem … og dem har jeg stadig ikke brugt til noget fornuftigt. Så i år vil jeg plante tæt – og gøre det direkte. Held og lykke med dine, bliver sjovt at høre om, når sommeren er ovre 😊

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Tak for gode råd om rævehale. Jeg fik aldrig mine til at blive mere en 10 cm høje sidste år, det var virkelig ikke noget at råbe hurra for. Måske det havde en sammenhæng med den dårlige såjord jeg havde gang i? Jeg håber det lykkes i år.

   Like

 8. Unna Jack siger:

  Chabuard La France er da viiiiiiildt smuk

  Like

  1. PlanteLiv siger:

   Den er Så fantastisk! Den overvintrede lige indtil jeg lige skulle flytte det højbed den stod i og den kom i en potte med lidt for meget vand … Suk, så den har jeg så ikke i år.

   Like

 9. eva bruun siger:

  Aiiiii hvor er det kreperligt. Men det er opmuntrende, at det kan ske selv for dig:) 🙂 🙂

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s