Guide: Dyrk franske anemoner

Franske anemoner er smukke. I dag vil jeg skrive om hvordan jeg dyrker franske anemoner som snitblomst. I foråret 2019 fik jeg en stor portion knolde til franske anemoner i bytte fra nogle planter. Jeg har altid tænkt at det var svært at lykkes med franske anemoner og derfor holdt mig fra at dyrke dem i større skala. Men nu havde jeg knoldene og så måtte det prøves. Det var slet ikke så svært som jeg havde troet og jeg plukkede løs af de smukkeste anemoner i ugevis.

At lægge i blød eller ikke at lægge i blød…?

Det hele starter med at knoldene lægges i blød i 10 timer, gerne med hyppige vandskift. Det anbefales flere steder at gøre det under rindende vand, men jeg har nu bare skiftet vand et par gange og det er gået fint. Jeg tænker at det andet er lidt spild af rent drikkevand.
Spørger man fagekspertisen er der dog efterhånden en del der anbefaler at man undgår iblødsætning, ikke kun med knolde men også når det gælder bønner, ærter og andre hårde frø der traditionelt har været startet på denne måde. Det skyldes at knolde og frø vil kunne smitte hinanden med bakterier og svampesporer og dermed vil man risikere at få færre sunde planter.
Jeg har lagt mine knolde iblød igen i år, det gik fint sidste år – men jeg er begyndt at overveje om jeg skal teste uden næste gang?

udblødte anemoneknolde

Forspiring

Jeg forspirer mine anemoneknolde i drivhuset i det tidlige forår. De udblødte knolde lægges i en plastkasse med let fugtig muld. Det er vigtigt at vende knoldene rigtigt. På nogle knolde er det muligt at se de små øjne, hvorfra bladene vil komme frem , de skal vende opad. Nogle anemoneknolde er spidse i den ene ende, der skal den spidse ende vende nedad.
Har du svært ved at se hvad der er op og ned på knoldene, skal du ikke fortvivle. Når du forspirer i en kasse er det muligt at tjekke knoldene undervejs og vende dem om, der er blevet vendt forkert.
Knoldene må ikke tørre helt ud, men heller ikke rådne, så hold øje med fugtigheden og vand lidt om nødvendigt.

De første blade er spiret frem i kassen

udplantning

Når anemonerne har fine grønne blade, og der begynder at være lidt pladsmangel i kassen, plantes de ud på den ønskede vokseplads. Jeg dyrker dem i et af mine højbede. Den løse veldrænede jord i højbedene trives de rigtigt godt i. For at have tidlige anemoner planter jeg dem ud inden risikoen for frost er helt ovre. Anemoner kan godt tåle lidt kulde, men på de koldeste nætter beskytter jeg dem med et stykke fiberdug. Dyrkes anemoner på denne måde med opstart i februar/marts kan der være blomster fra maj til slutningen af juni, lidt afhængig af hvor varmt det bliver.

Anemonerne er godt på vej på friland i starten af maj

Plukke, plukke blomster

Når anemonerne er plantet ud er det bare at vente på blomsterne. Hold øje med om de trænger til vand. Når der begynder at være blomster er det vigtigt at plukke løs, for at være sikre på at de bliver ved med at producere nye blomster. De første blomster vil have en ret kort stængel, senere vil stænglerne blive længere, dog ikke så lange som du kan finde dem hos blomsterhandleren. Jeg husker det som om at jeg høstede en 5-6 blomster pr. knold, men jeg talte dem altså ikke. Jeg havde virkelig mange smukke anemoner at plukke af.

Tak fordi du læste med. Jeg håber at det gav dig mod på at dyrke franske anemoner. Er du ikke til en decideret skærehave kan man også sagtens dyrke de franske anemoner i staudebedet eller i en krukke. Jeg foretrækker forspiringsmetoden som beskrevet her – fordi det er min erfaring at jeg får flere knolde til at lykkes på denne måde, når jeg har lagt knoldene direkte på voksestedet har jeg ikke fået samme succesrate. Knoldene til franske anemoner kan opbevares tørt og ved stuetemperatur i lang tid, så de købes som regel sammen med tulipanerne om efteråret, men kan sagtens vente med at blive lagt til februar eller marts.

Husk at du kan følge mit liv med planter på Instagram eller på PlanteLivs facebookside.
Mange blomsterglade hilsner
Liv

22 Comments Tilføj dine

  1. Christine siger:

    Godt skrevet 🌱

    Like

  2. Leif Brun Pajor siger:

    Havde egentligt ikke tænkt mig at jeg i år skulle ha anemoner eller ranunkler, men men men, man har jo kun et standpunkt et vist stykke tid. Så jeg har alligevel købt nogle. En god beskrivelse du kommer med. Og så vil jeg lige spørge dig om en anden ting mht din skærehave. Hvor mange planter har du ca. af de forskellige sorter (du skal ikke remse alle op, hahaha) – det er fordi du skriver du planter/sår mange sorter i hvert højbed og har hver sort på den korte led.
    Ha en dejlig dag.
    kh Leif

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Hej Leif. Jeg har imellem 4-6 af hver plante. Ikke mange. Men jeg foretrækker større udvalg af blomster, fremfor mange af de samme.

      Like

      1. Leif Brun Pajor siger:

        Det er meget smart med få planter af mange sorter, så variationen af buketter som du skriver bliver meget større. Takker 😉

        Like

      2. PlanteLiv siger:

        Ja jeg synes det er fedt med den store variation. Men det kræver lidt disciplin ved såning kun at så seks-syv planter af hver.

        Like

  3. Luna siger:

    Må jeg spørge om du graver din knolde op når de er færdige med at blomstre og hvornår du regner med at gøre det? 🙂

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Ja selvfølgelig må du det. Mine knolde lægger ret veldrænet i et højbed hvor der ikke bliver meget fugtigt om vinteren. Derfor bliver de bare liggende i bedet vinteren. Det fungerer super fint i de milde vintre vi har i øjeblikket. Men de kan nok godt tage skade hvis der kommer en meget kold vinter. Jeg vælger at løbe den risiko. Her om sommeren har jeg så sommerblomster i bedet, som vokser henover anemonerne. Sidste år havde jeg kun et par rækker anemoner og der fungerede det upåklageligt. I år har jeg mange flere anemoner og er lidt spændt på om det giver for meget konkurrence til de sommerblomster jeg har sat.

      Like

  4. Karin siger:

    Når knoldene lægger i blød hvor meget skal de så være dækket af vand? Og er det ved at være tid til at man kan gå i gang med det nu?

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      De skal bare være dækket af vand og vandet må gerne skiftes ofte. Nu er et fint tidspunkt at gå igang

      Like

  5. Sabina siger:

    Hej 😊
    Tak for dit skriv..
    Hvornår tager du knoldene op af jorden og hvordan opbevarer du dem vinteren over?

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Jeg tager dem op i juni og lægger dem til forspiring i januar/februar. Er stedet godt drænet kan de godt blive i jorden. Er jorden våd om vinteren vil de rådne.
      De tørre knolde opbevarer jeg i et Skab i huset koldeste rum, lidt under stuetemperatur

      Like

    2. PlanteLiv siger:

      Jeg tager dem op i juni og lægger dem til forspiring i januar/februar. Er stedet godt drænet kan de godt blive i jorden. Er jorden våd om vinteren vil de rådne.
      De tørre knolde opbevarer jeg i et Skab i huset koldeste rum, lidt under stuetemperatur

      Like

  6. Karina Jensen siger:

    Hvis man skulle plante et bed kun med franske anemoner, hvad ville du så sætte i jorden der kunne overtage når de er færdig blomstret

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Jeg sår Jomfru i det grønne når anemonerne begynder at visne, som overtager efter dem

      Like

      1. Nanna siger:

        Jeg fandt lige dit fine indlæg. Tak! Sår du bare Jomfru i det grønne, når Anemonerne er blomstret af?

        Like

      2. PlanteLiv siger:

        Jeg kan godt finde på at så dem snart og så kan de tage over når anemonerne er færdige

        Like

  7. Dorte siger:

    Mine franske anemoner har stået ude og har blomstret nu efter i hvert fald to vintre. Det var tilfældigt, jeg lige slog det op. Er det normalt?

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Hej Dorte. De franske anemoner kan sagtens komme igen i årevis, hvis voksepladsen passer dem. Jeg har på den måde en plante på 10. År i mit staudebed. Men vil man dyrke dem til snit og derfor både have lange stilke og muligheder for at time blomstringen, så giver det mening at forspire dem og plante dem ud hvert efterår/forår. Man kan sagtens genbruge knoldene.

      Like

Skriv en kommentar