Guide: Skærehave for begyndere

Her er en guide til dig, der ønsker at  at dyrke egne blomster til afskæring for første gang. Guiden får dig godt i gang med at dyrke din første skærehave. Så du kan fylde dit hjem med hjemmedyrkede blomster hele sommeren. Jeg guider dig til at finde de blomster som er lettest at dyrke, til at vælge den rigtige placering af din skærehave og til alt det andet, du skal vide, for at komme godt fra start. Nederst i dette blogindlæg finder du en bedplan til en skærehave i et enkelt højbed.

Spring forkultivering over
Jeg har valgt nogle blomster ud, som jeg har erfaring med er lette at dyrke, som ikke kræver forkultivering dvs. at de ikke skal startes indenfor i vindueskarmen, men kan sås direkte i haven. Det er blomster der gør det godt i en vase og har et langt vaseliv, så du har glæde af dine buketter længe.

Skærehaven en forårsdag.

Blomster til buketter

Når man planlægger en skærehave er det vigtigt at tænke på at de blomster man sår, skal have forskellige egenskaber, så man kan skabe smukke buketter. I en buket er der både brug for fyld og for nogle blomster med store blomster. Jeg går efter at have både spir-formede blomster som Løvemund, klassiske kurvblomster som Frøkenhat, blomster med en mere flimmeragtigt blomsterstand som Prydgulerod der kan bruges som blomstrende fyld imellem de andre blomster. Jeg sørger også altid for at dyrke noget grønt, som kan bidrage med lidt ro i buketten. Ved at gå efter forskellige blomsterfaconer, bliver det lettere at lave buketter der ser lette og levende ud.

En buket fra skærehaven

Skærehaven

Skærehaven anlægges i et stykke bar jord. Ethvert stykke dyrkbar jord kan bruges, men guiden her tager sit udgangspunkt i størrelsen på et af de efterhånden så populære Palle-ramme-højbede der er 80×120 cm.

Skærehaven i denne guide består af etårige blomster, det vil sige at blomsterne dør når frosten kommer og den skal altså startes forfra hvert år. Men det er slet ikke så ringe endda, for så for man muligheden for at afprøve nye spændende blomster hvert eneste år.

Det lille bed giver naturligvis nogle begrænsninger, men hellere lykkes med lidt skærehave det første år og så udvide næste sæson. Mit råd er altså at starte med et enkelt højbed og så udvide når du har oplevet, hvor let det kan være at dyrke skærehave.

Jeg har igennem årene udviklet min egen metode. Jeg foretrækker at have et stort udvalg af blomster, frem for at have mange af hver, derfor har jeg fundet på denne metode. Med denne metode bliver det muligt at dyrke en ret velassorteret skærehave, selv i den lille have Ja endda i et enkelt højbed. Jeg kalder det PlanteLiv-metoden. Min metode går ganske enkelt ud på at dyrke med rækker på bedets korte led. Med rækker på den korte led i et palleramme-bed bliver der plads til helt op til 6 rækker. Med de korte rækker er der  ikke plads til mere end 3-9 planter af hver slags.  Det giver plads til få af hver sort, men mange forskellige sorter og altså et stort udvalg på lidt plads. Du kan læse mere om metoden her.

Den løse jord der er i et højbed gør det muligt at plante mere tæt end i et alm bed. I et højbed kan du så og plante mere tæt end den anbefalede planteafstand på frøposen. Det giver den fordel at du kan have mange planter på lidt plads. Når hele pladsen optages af blomster, får ukrudt dårligere muligheder for at spire.  Husk dog at planterne har brug for sollys så derfor er det alligevel vigtigt at der ikke plantes for tæt i bedet.  Plantes der for tæt øges risikoen for at planterne får diverse sygdomme, fordi luftskiftet omkring planterne ikke bliver optimalt. At plante tæt er altså altid en afvejning imellem fordele og ulemper. 

herunder ses samme bed ny-tilplantet i maj og i fuld blomst i juli.

Så direkte og så tyndt

Alle blomsterne jeg anbefaler her kan sås direkte på friland. En hel del af de smukke blomster jeg dyrker i min skærehave skal forkultiveres indendørs i det tidlige forår, ellers når de simpelthen ikke i blomst. Men alle de blomster jeg anbefaler til dig, som dyrker en skærehave for første gang, de kan sås direkte ude i det bed. Det er som regel passende at begynde at så i april eller maj, jorden skal være lun og vejret ikke alt for koldt. Der er dog undtagelser, Frøkenhat er meget varmekrævende, den skal ikke sås før sidst i maj eller først i juni.

At så med god afstand er væsentligt, for at få planterne til at udvikle sig og give blomster.  Sår du for tæt ender du med nogle små sølle planter der aldrig giver blomster. Får du alligevel sået for tæt, så er det nødvendigt at tynde ud, ved at fjerne en del af de små planter. Langt hen ad vejen er det lettere at være omhyggelig med at så med korrekt afstand, så man slipper for at tynde alt for mange planter ud. De planter der tyndes ud går tabt, så det er altså også spild af frø at så for tæt. De mindste frø som fx valmuer er det svært at undgå at så tæt, der må man bare tynde ud.

Så-afstanden afhænger af hvor store planterne bliver, stolt kavaler (Cosmos bipinnathus) er en stor plante og skal stå betydeligt længere fra hinanden end  frøkenhat (Zinnia violacea), der er en noget mindre plante. Der står som regel en planteafstand på frøposen, det er dog min erfaring at man, særligt i højbede, godt kan så lidt tættere, end der står på vejledningen. Kig i bedplanen her i blogindlægget, for at se hvor mange af hver plante jeg anbefaler.

Husk at frø sagtens kan gemmes, så lad endelig være med at så hele frøposen medmindre du er ved at anlægge en hel blomstermark. Hvis du kan skal bruge fem planter, skal du så en syv-ti frø og gemme de fem planter som spirer bedst eller står der hvor det passer bedst. Resten tynder du ud. Gem frø tørt og køligt et sted med rimelig stabil temperatur, så vil de som regel kunne spire fint næste år.

Lys, vand og næring

De vigtigste ingredienser for at lykkes med planter er: lys, vand og næring. Derfor skal din skærehave placeres et sted med sol. Du skal have adgang til vand, så bedet kan blive vandet i etableringsfasen og i tørre perioder. Og planterne skal have noget gødning, jeg plejer at fylde godt op med velomsat hestemøg i bedet i foråret, inden jeg sår og det plejer at være nok til at få mig godt igennem sommeren, men sommerblomster er ”sultne”, de skal levere så meget på kort tid, så det kan være nødvendigt at supplere med gødning i løbet af sommeren.

Pluk på livet løs

De fleste sommerblomster har den fordel at nu flere du plukker, nu flere blomster kommer der. Man kan sige det sådan, at plantens livsmission er at sætte frø i verden, så den kan sikre næste generation af blomster, først sætter den en blomst, som siden modner til frø. lader du blomsterne sidde og blive til frø, vil planten ikke have et behov for at sætte nye blomster, den har jo allerede sikret næste års blomster ved at have lavet et hold frø. Så pluk løs, nu mere du plukker nu flere blomster kommer der.

Når jeg plukker havebuketter bruger jeg ikke alene sommerblomster fra skærehaven, men også stauder fra havens staudebede og blade og grene fra havens buske, det er altså ikke sådan, at fordi du planter disse seks forskellige blomster i din have, så har du alt hvad du skal bruge til alle de buketter du orker at lave hele sommeren, men du skal nok kunne plukke mange skønne buketter og man skal jo også starte et sted, hvem ved måske får du lyst til at udvide med endnu et skærehave bed næste år og afprøve nogle af de helt fantastiske sommerblomster som kræver lidt mere at dyrke?

Bedplan: En lille skærehave for begyndere
_____________________________________________________________________

Forslag til bedplan til en skærehave i et højbed

Herover har jeg indsat en hurtig skitse over en skærehave for begyndere i et enkelt højbed.
Det har ikke været let for mig at udvælge hvilke blomster der skulle med i planen, jeg har mange favoritter og flere af dem kunne have været med her. Den meget begrænsede plads i bedet udgør en stor begrænsning i forhold til hvad der kom med. Jeg vil også anbefale kornblomster og morgenfruer som gode begynderblomster i en skærehave. De kom ikke med i denne plan, men frøkenhat eller Cosmos kunne sagtens erstattes af morgenfruer og kornblomster. Morgenfruer og kornblomster har den fordel at de blomstre tidligt. 

Planterne i bedplanen
_________________________________________________________________________

Frøkenhat – Zinnia elegans syn. Zinnia violacea

Frøkenhat er en skøn sommerblomst. Den ligner en lille fin damehat, deraf navnet. Den holder utroligt godt i en vase. Frøkenhat fås i et væld af smukke farver, fra knaldorange, over pink og lyserød til helt limegrøn, der findes endda også sorter med striber. Zinnia har store frø og er derfor let at så, også for små børnehænder. Zinnia er meget varmekrævende, så den er den sidste blomst jeg sår, det gør ikke noget at kalenderen siger 1. juni, før den kommer i jorden. Læs meget mere om Zinnia

Frøkenhat, Zinnia violacea

Stolt kavaler – Cosmos bipinnatus

Stolt kavaler er en fantastisk sommerblomst, det fjerlette friskgrønne løv og de farverige silkeagtige blomster giver en lethed til bedet især når de står og svajer lidt i sommervinden. Som snitblomst har Cosmos ikke et langt vaseliv, men den enorme mængde blomster hver plante producerer, kan man tillade sig at plukke mange blomster og plukke ofte.  Blomsterknopperne er også dekorative og kan også bruges i buketter. Cosmos fås i mange farver. Der findes et meget stort udvalg af Cosmos, både enkelte og fyldte, nogle med mere skålformede eller andre atypiske blomster. Cosmos er stor, hver plante bliver nærmest en lille busk, så de kræver plads. Cosmos sår sig selv, så du kan få glæde af dem i mange år, jeg luger i massevis op i min køkkenhave hvert år og lader enkelte stå og blomstrer hvor der er plads

Forskellige Cosmos

Dusksalvie – Salvia viridis

Dusksalvie er skønne i buketter. Det er de fine højblade i lilla, lyserød eller hvid som udgør attraktionen. De er super lette at dyrke, sås direkte på friland. Dusksalvie er let at høste frø fra. Dusksalvie er flink til at selvså, så den kommer ofte igen på voksepladsen det følgende år. De kan være lidt sprøde at plukke, de knækker let, til gengæld er de så blomsterrige, at man bare smider den knækkede stilk og plukker en ny. Dusksalvie er elsket af havens bier.

Dusksalvie er en smuk plante, også udenfor skærehavens bede

Jomfru i det grønne – Nigella damascena

Jomfru i det grønne – hør lige det navn, det emmer af skønhed. Planten bag navnet er også helt igennem skøn. Med elegante blomster som gemmer sig i det filligranagtige friskgrønne løv. Både blomster og knopper kan bruges i buketter. Det er de luftfyldte dekorative frøstande jeg foretrækker at bruge, da selve blomsten holder få dage i vasen. Jomfru i det grønne er lette at dyrke, de kan sås direkte på friland i april-juni. De fås i farver som hvid, blå og lyserød og kan også købes som et miks med forskellige farver. En sort jeg holder ekstra meget af er sorten “Albion black pod” den har hvide blomster og helt mørke purpurfarvede frøstande. Det er frøstandene som er denne sorts store attraktion.

Kinesisk hundetunge – Cynoglossum amabile

Kinesisk hundetunge, eller kinesisk forglemmigej som den også kaldes er et friskt lille farvepift til din skærehave. Den rent blå farve der findes hos de fleste sorter, fanger øjet og vil vække opmærksomhed i buketter såvel som i haven. Den lidt viltre vækstform er med til at sikre lethed og ynde i dine buketter.
Kinesisk hundetunge er let at dyrke, den kan sås direkte i haven i april/maj. Der findes en lyserød sort som er lidt svære at få til at spire, så jeg vil i første omgang anbefale at gå med en af de blå. De smukke frøstande er også gode som fyld i buketter.

_______________________________________________________

Du kan følge med i mit haveliv og min skærehave på Instagram og Facebook, ligesom du kan lære endnu mere om at dyrke skærehave i min bog “Skærehave med PlanteLiv”.

Rigtig god fornøjelse med at dyrke blomster til buketter. Jeg kan desværre ikke garantere, at du kan nøjes med et enkelt bed. Jeg ved af erfaring at man risikerer at blive bidt af at dyrke skærehave.

32 Comments Tilføj dine

  1. Stina siger:

    Kære Liv
    Så er jeg i gang med at lade mig inspirere af din blog. Jeg glææææder mig til at komme ud over stepperne med en masse smukke sommerblomster og stauder 🙂 Det bliver også sjovt at se hvordan det går med alle de fine jeg fik af dig sidste sommer. Nu kommer jeg jo rigtig til at “møde” dem 🙂

    Bedste hilsner
    Stina

    Liked by 1 person

  2. Anne siger:

    Tusind tak. Det er en virkelig flot og inspirerende guide. Den skal nok afprøves næste år.

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Velbekomme, altid dejligt at kunne inspirere. Der kommer helt sikkert mere her på bloggen om at dyrke skærehave, jeg er vild med at dyrke blomster til buketter.

      Like

  3. Katrine siger:

    Virkelig god guide. Du skriver super levende og letforståeligt, så tak for det. Dog har jeg et enkelt spørgsmål, som jeg egentlig ofte har tænkt på, da det sjældent står udspecificeret nogen steder. Det er muligvis dumt, men nu kommer det alligevel 🙂 Når man taler om afstand mellem frøene, når man sår – er det så mellem hver ENKELT lille frø? Eller smider man et par stykker af de små frø i et hul, holder så en given afstand og så et nyt hul med et par frø? Det har faktisk altid undret mig, og jeg ender altid med at smide mange frø i bekymring for om at enkelte frø ville glippe og jeg så ville stå uden resultat. Men det har måske resulteret i for lidt plads og dermed et lidt tyndt outcome i virkeligheden…? Mine bede er ikke blevet lige så tætte og bugnende som dine…
    Håber du forstår hvad jeg mener og måske kan give et svar?
    På forhånd tak – hilsen Katrine (@rodderne_kalder).

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Hej Katrine. Tak for dine søde ord. Afstanden er mellem hvert frø og den er virkelig afgørende for resultatet. Sår du for tæt kan du altid tynde ud, altså hive de spirer op der står for tæt.

      Like

  4. Leif Brun Pajor siger:

    Det er så skønt den måde du skriver på og øser ud af dine erfaringer. Tak 😉

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Tak Leif. Jeg er så glad for at det kan bruges. Jeg øser meget gerne af mine erfaringer, hvis det kan få andre godt i gang med at dyrke deres haveglæde.

      Like

  5. Karin siger:

    Tak for et skønt indlæg. Hvilken gødning (til køb) vil du anbefale hvis man ikke lige kan komme til hestemøg?

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Jeg er absolut gladest for Hestemøg. Men kompost fx fra jeres lokale genbrugsstation kan også bruges, omend du skal være forsigtig med ikke at blande for meget i, da det er stærkere end Hestemøg. Endelig er det som sælges som “naturgødning” som er hønsegødning i pilleform brugbart, omend det også her er ret vigtigt at være obs på ikke at overdosere. Der er en væsentlig lugtgene forbundet med naturgødning, så spred det helst lige inden en regnvejr, så det hurtigt kan blive nedbrudt. Jeg har ikke selv erfaring med champignonmuld, som er varmebehandlet Hestemøg, men jeg har hørt fra andre at det kan anbefales.

      Like

  6. Maria siger:

    Tak for den fine guide!
    n Angående hestemøg: Skal det have ligget eller kan man bare bruge det “frisk”. Jeg vil bruge noget fortrinsvis uden halm, hø. (Fra en jordfold)

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Det skal helst være vel omsat, altså have ligget mindst et par måneder, gerne mere.

      Like

  7. Heidi siger:

    Tak for meget inspirerende indlæg !! Jeg skal igang første år med min meget lille have. Behøver man højbede til en skærehave? Kan det lykkes ligeså godt i et almindeligt bed?
    På forhånd tak 😊
    Heidi

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Du kan sagtens dyrke skærehave i et jordbed, det er stadigvæk en fordel at forbedre jorden med velomsat hestemøg eller kompost. Du skal regne med større afstand imellem planterne når du dyrker i jordbed.

      Like

  8. Betina siger:

    Tak for en fantastisk guide. Jeg skal lave en skærehave for første gang. Hvorfor er der forskel på planteafstand i et højbed og i et almindeligt bed?

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Det er fordi jorden er løs og ukomprimeret fordi man aldrig går på den og trykker den sammen. Derfor kan der plantes mere tæt. Det samme er tilfældet i en “grave fri” Køkkenhave hvor man ikke går ovenpå jorden i bedene.

      Like

  9. Elin siger:

    Hej Liv! Tak for en smuk og interessant blog, Jeg arbejder ved SkiltDirect, og jeg vil forhøre mig om du ville være interesseret i et potentielt samarbejde. Du er meget velkomment til at sende mig en e-mail. Jeg glæder mig til at høre fra dig, og få mulighed til at præsentere samarbejdet nærmere.
    De bedste hilsner,
    Elin.

    Like

  10. Fie siger:

    Hej Liv,

    Så fint indlæg😊 Synes Frøkenhat ser rigtig flot ud. Du skriver de skal plantes sent, skal de forspires indenfor? Og hvis de skal det, hvornår er det bedst at starte med det?

    Mange tak,
    Fie

    Like

    1. PlanteLiv siger:

      Frøkenhat kan enten sås direkte på friland i maj, eller forspires indendørs fra slut marts eller i løbet af april. Jeg forspirer oftest mine. Udplantning af forspirede sidst i maj/først i juni i en lun periode.

      Like

Skriv en kommentar