Haven i april

April er måneden hvor forårshavens udspring virkelige tager fart. Først var det narcissernes tur til at fylde op i alle havens bede, så kom anemonerne og nu hvor de er ved at afblomstre er tulipaners tid lige begyndt.

Anemonefesten er begyndt, ja faktisk er det nok lige ved at være sidste udkald, for gåture i et anemoneland af snehvide blomsterdækkede skovbunde, der er ikke længe til anemonerne er afblomstrede igen, for nu springer bøgen ud og så forsvinder lyset fra skovbunden – anemonernes lille smuthul til forårssol forsvinder og deres tid slutter.

DSC_1367
Anemoner i skovbunden 23.april 

I haven er der stadigvæk blomst i rigtigt mange forskellige anemoner, takket være en gavmild moster har jeg en fin samling af anemoner, både dem med slægtsnavnet Anemone og de “blå” anemoner med slægtsnavnet Hepatica.

Min “skovbund” er endnu lidt tynd, men efter kun fem år i denne have, er jeg egentlig tilfreds med hvor skovbundsagtig skovbundsbedet allerede er. Jeg drømmer om at gøre min mors skovbundsbed kunsten efter, mere imponerende skovbundsbed har jeg sjældent set i en have.

DSC_1090
udsnit fra mit skovbundsbed
DSC_0826 (2)
Skovbundsbedet jeg drømmer om at skabe, fra min mors have

Marts er tid til narcisser i mange forskellige afskygninger. De tidligste narcisser er afblomstret nu, mange andre er meget tæt på at afblomstre, imens en del af havens senestblomstrende narcisser førster ved at springe ud, det gælder fx. den hvide narcis ‘Thalia’ og den yndige lille lysegule narcis ‘Hawera’.Jeg er lidt af en samler når det kommer til narcisser, jeg er vild med deres holdbarhed, både i buketter og i haven, hvor de kommer igen år efter år, langt mere villigt end de fleste tulipaner.I år har jeg prøvet at holde styr på hvilke narcisser der egentlig blomstrer samtidig, på de dage hvor jeg har haft flest forskellige i blomst, har der været 12-13 forskellige medlemmer af narcissus-slægten i blomst samtidig, i min lille parcelhushave. Der er høje og lave, gule og hvide, mere eller mindre fyldte, med store trompetagtigekroner eller med flade kroner, fyldte og småbitte, jeg er vild med variationen.

Tulipanerne står på spring her i slutningen af april. De tidligste botaniske tulipaner er allerede afblomstret, nu venter alle de nere kultiverede og storblomstrende tulipaner. De sidste ugers kulde har givet rig mulighed til at nå at betragte tulipanernes mange forskellige knopformer, fra de spidse til de nærmest ovalt ægformede.

Martshaven byder på så meget skønt, jeg har slet ikke nået at skrive om alle stauderne der er på vej op, eller om den spæde start i køkkenhaven. Men nu er det blevet sent og jeg vil slutte dette indlæg. Jeg poster stadigvæk løs med en hel masse plantebilleder på Instagram (@plante_liv) og så bestræber jeg mig på at få lavet mindst et blogindlæg om måneden, mere bliver det ikke til i øjeblikket pga. nyt og spændende job som Herregårdsgartner, hvilket kræver det meste af min energi.

Mange planteglade forårshilsner
Liv

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s