Haven i januar
Januar er ikke haveårets højdepunkt, alligevel er januar fuld af havehåb; dagene bliver længere, de små grønne skud fra forårsløg dukker op og lover snarligt forår, måske blomstrer den første erantis snart?
Frøkatalogerne kommer med posten og markerer at det er tid til at udnytte vinterens havero til at drømme om det kommende haveår. Den første frøpakke er allerede på vej med posten, med lidt nye sommerblomster til at dyrke i køkkenhaven til afskæring og et par stauder jeg længe har ønsket mig .
Det spirer derude
Foråret er på vej skud af Iris, vintergækker, erantis, perlehyacinther, krokus og narcisser kigger allerede op af jorden, små sprøde skud der lover et skønt forår. Juleroserne blomster og påskeklokkerne står med lovende knopper, det bliver skønt at gense de mange forskellige flotte påskeklokker der er i haven.

Vinterstandere
På dage med rimfrost og sne står de vinterfaste stauder som små skulpturer med den smukkeste vinterpynt. Staudernes evne som vinterstandere har altid været et af mine havedilemmaer, på grå vinterdage får jeg lyst til at rydde alle staudetoppene så bedet kan stå mere rent og sirligt uden alt det brune der stikker op allevegne, men på de få dage der er rimfrost eller puddersne, husker jeg magien ved vinterstandere og glæder mig over at jeg ikke gik i gang med den helt store oprydning i staudebedet.
Attraktioner i vinterhaven
I januar er der store knopper i magnoliaen og kirsebærkornellen (Cornus mas), Kirsebærkornellen blomstrer snart, først i det sene forår følger magnoliaen efter. Vinterattraktioner i den lille have er ikke at kimse af, slet ikke hvis de kan nydes fra husets vinduer, i disse måneder hvor jeg ikke tilbringer så megen tid i haven.

De stedsegrønne planter giver vinterhaven farver og struktur, i haven er der lidt stedsegrønne buske, en del buksbom, en enkelt kirsebærlaurbær og en taks. Buksbom og kirsebærlaurbær forsøger jeg at formklippe, jeg har et projekt i gang med at samle mig nok boksbom til at skabe en af de skulpturelle buksbomhække, der nærmest ligner en sky, jeg har set på billeder fra England. Faktisk har jeg ikke plads til en hel hæk, det bliver mere en lille gruppe af buksbom formklippet i ”skyformation”. Jeg bruger gamle buksbom fra haven, der har været forsømt længe, samt buksbom jeg arver fra andre haver, så diversiteten er stor, i de buskbom jeg har, både i sorter, alder og kvaliteten af beskæringen.

En af mine yndlingsbuske til at pynte i den lidt vintertriste have er den hvide kornel, bedre kendt under navnet rødgrenet kornel (Cornus alba ‘Sibirca’), med de røde grene lyser den meget fint op i mellem alt det brune. En af de næste planter jeg drømmer om at anskaffe mig til haven er en anden smuk kornel, Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’, med sine orangerøde grene forestiller jeg mig at den vil stå fantastisk flot sammen med den rødgrenede kornel og troldhaslen.
