Haven i december

Decemberhaven er ikke den allermest farverige, alligevel er der mange oplevelser derude, selv i denne årets sidste måned.
Det jeg holder allermest af i min vinterhave er de mange spæde skud, der viser at foråret er på vej. Allerede nu titter Krokus og Vintergækker op af jorden, enkelte narcisser er også allerede på vej, især dem der står lidt i læ eller op ad en lun mur.

dsc_0683-4
vintergækker taget ind for at sprede lidt tidligt forår

Der er lidt der blomster i haven allerede, Juleroserne (Helleborus niger) er næsten sprunget ud, jeg har dem flere steder i haven, fordi jeg holder af at have blomster året rundt, og der er ikke meget andet der blomstrer i december.

dsc_0725-3
Julerose – Helleborus niger

Julen er nu slut, og juletræet er netop kommet ud i haven, her tjener det som “fugletræ” indtil jeg om nogle uger klipper det op og dækker de mest frostfølsomme planter med grannet. Det er træpæoner, Agapanthus af sorterne: ‘Holm’ og ‘Lilleput’  og roser der bliver dækket her i haven. De to sorter af skærmliljer er egentlig rimeligt vinterhårdføre, men for en sikkerheds skyld, dækker jeg dem nu alligevel.

 

dsc_0751-3
Fugletræet med sin pynt

Sidst på foråret 2016 fik jeg muligheden for at arve nogle af de gyldenlakker der havde groet i nogle kommunale blomsterkummer, de var noget tørre da de kom herhjem i haven og det var en tør og varm periode, så det var ikke optimalt for at få dem til at overleve, men de overlevede, og nu blomstrer de sørme så småt. Jeg krydser fingre for at de overlever vinteren.

En af årets vellykkede have-eksperimenter har været stiklingeformering af min pupursalvie (Salvia officinalis pupurescens). Det startede egentlig som en indskydelse, min purpursalvie var blevet så stor at den var i vejen ved græsslåning, jeg klippede den derfor tilbage en dag i foråret, jeg stak dem i en potte med jord og jeg har fået levedygtige planter ud af alle de skud jeg klippede af. Så nu kommer der til at være planter nok, både til at udvide mit krydderurtebed og til at forære væk til havevenner.

dsc_0741-2
Stiklingeformeret purpursalvie

 

Primulaerne er så småt begyndt at blomstre og de franske anemoner står i knop, nogle år  har jeg haft en enkelt fransk anemone jeg kunne plukke ind juleaften, men ikke i år, til gengæld er der massevis af knopper på vej.

De røde grene på Cornus alba ‘sibirica’ bliver jeg aldrig træt af. De er en af de største aktiver i min decemberhave, jeg har planer om at investere i nogle af de orangegrenede korneltyper og plante ved siden af for at give endnu mere farvespil.
dsc_0755Med disse billeder fra min decemberhave siger jeg tak til jer, der læser min blog. Uden jer, var det ikke nær så sjovt at skrive. Jeg glæder mig til at blogge videre om min have, andre haver jeg besøger, havetanker, haveidéer, haveeksperimenter og massevis af blomster i det nye år.

med venlig hilsen

Liv

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s