Haven i oktober

Haven sidst i oktober er stadigvæk smuk, nattefrosten har endnu ikke været her, men det kan godt være et spørgsmål om få dage nu, før den kommer og tager toppen af geoginerne.

Det er stadigvæk bladenes efterårsfarver der stjæler billedet i haven, herunder er det de smukke farver hos Koreakornel, Cornus kousa.

dsc_0746

Tempeltræet, Ginko biloba har en helt anden efterårspragt, nemlig de helt gule nåle, med den meget elegante bladform – der går ikke mange dage før den har smidt alle sine nåle.

dsc_0719-2

En anden kornel der også pryder i haven nu, dog ikke pga. smukke efterårsfarver, for bladene er faldet af nu,  men pga. de fine røde grene hos Cornus alba ‘Sibirica’. De røde grene er enormt smukke hele vinteren og allerede her i slut oktober fascinerer de med deres intense farve.

dsc_0690-2

Af blomster er det geoginer og asters der pryder nu, en røllike af sorten ‘Credo’ og stormhat er også stadigvæk i blomst. De gammeldags asters, som vi har arvet fra den ældre dame der boede her før os, er smukke i år. De er bestemt ikke meldugresistente som mange af de nyere sorter, men nogle gange skal gamle stauder have lov til at blive i ældre veletablerede haver – og disse to asters, har fået lov at blive. At de så efterhånden har bredt sig ind imellem hinanden, giver måske lidt rigelig “tivoli-effekt” for min smag agter jeg ikke at ændre på, smukke er de nu alligevel.

DSC_0710 (2).JPG

 

Der er stadigvæk blomster at plukke ind til vasen på spisebordet, det er en fryd at fylde stuen med egne blomster. I denne buket er det geoginerne og asters. Det er om at nyde geoginerne, nu inden den første frost, der skal ikke mange minusgrader til før de klapper sammen og knoldene skal op af jorden til frostsikker vinteropbevaring.

dsc_0716-2

November venter lige om hjørnet og det er tid til en sidste runde lugning, sidste græsslåning og at lægge årets sidste (100) forårsløg, inden frosten sætter ind. Nu venter de allermindst spændende måneder i haven – december og januar, men der går ikke længe, før vi igen kan glæde os over blomster i haven, når vintergækker, kejserbusken, kirsebærkornellen og juleroserne blomstrer og dermed varsler at selv den koldeste vinter får en ende og et nyt forår er på vej.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s